Központ
2020. november 24. kedd, Emma

„Bűn volt szétverni a vásárhelyi szervezetet!”

Központ március 13, 2015 Uncategorized

Múlt hét csütörtökén lakossági fórumot tartottak, Hogyan építsünk ma közösséget Marosvásárhelyen címmel. Ahogyan az est házigazdája, Nagy István színművész elmondta: nem gyűlt össze annyi érdeklődő, mint 25 éve a Sportcsarnokban, de a Kultúrpalota kisterme majdnem megtelt. Az elmúlt két év RMDSZ-sikereinek felsorolása mellett helyet kapott több, igen éles hangú kritika is, amely leginkább a városi szervezet újjáalakítását célozta, illetve a mostani helyi vezetőkre irányuló elégedetlenséget fogalmazta meg.

rmdsz

Peti András alpolgármester beszámolójában hangsúlyozta: az elért eredmények mellett beszélni kell a kudarcokról is, amelyek közé tartozik az, hogy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül megszólítaniuk a város lakosságát politikai, közéleti kérdésekben.

„Szétverték a szervezetet”

A kritikák megfogalmazását Papp Mária kezdte, aki az RMDSZ alapembere volt, és a szövetség megalakulása óta ingyen és bérmentve szolgálta a szervezetet. Úgy vélte: hiba és bűn volt a vásárhelyi RMDSZ-szervezet, valamint a 13 városi körzet szétverése. „A városi RMDSZ elnöke nem ápolja a kapcsolatot a tagokkal, a vezetők betokosodtak a bársonyszékekbe, és semmi sem számít nekik, azt hiszik, addig ülhetnek ott, amíg a halál értük nem megy” – fakadt ki Papp Mária. Emellett Brassai Zsombort, az RMDSZ megyei elnökét teszi felelőssé az erdélyi magyarság széteséséért. „Ne csak a maguk érdekeit nézzék, a magyarságot védjék. Emellett egységes fellépést várunk a MOGYE-ügyben, akár a három erdélyi magyar politikai párt kiegyezése árán is, emellett pedig az autonómiaügy felkarolása elengedhetetlen” – foglalta össze. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a szövetség 25. évfordulóján semmiféle elismerésben nem részesítette a hozzá hasonlóan, negyed évszázada a városi RMDSZ szolgálatában álló személyeket.

Nagy Géza volt körzeti elnök, aki 19 évig aktívan részt vett az RMDSZ életében, kijelentette: „bűn volt szétbombázni a városi szervezetet”, de lemondott minden, a szövetségben betöltött tisztségéről, mert „ha választani nem tudott, szavazni nem akart”. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a régi, lelkes tagoktól ma is sokat lehetne tanulni.

A választás sikere vagy kudarca a jelölttől függ

galeva

Gál Éva volt városi szervezési alelnök szintén a marosvásárhelyi RMDSZ szétverését kérte számon a jelenlévő helyi vezetőktől, és a tavalyelőtt februárban önkényesen és antidemokratikusan végrehajtott újraszervezést bírálta. „Felháborító volt, ahogyan az újraszervezés zajlott, a saját meg a lányom tagsági könyvét el sem vették, a hirtelen megalakult „bizottság” nem engedte, hogy a szervezetbe újrairatkozzunk” – nehezményezte. De azt is elmondta, hogy az előző három önkormányzati választások kudarca nem a körzeti elnökök munkáján, de nem is csak a vásárhelyi magyarokon múlt, hanem a jelöltek személyén.

Megoldást a MOGYE-ügyre!

Dr. Benedek Imre is megfogalmazta véleményét a fórumon, aki szerint hiba, hogy „elveszítették a körzeteket”, de az újraszervezés antidemokratikus voltát is fájlalta. „A Bocskai István Kereszténydemokrata Platformba tömörülő személyek is értékes tagjai lehetnének az RMDSZ-nek” – mondta el a professzor. Közismert: a Bocskai csoportosulás két évvel ezelőtt jött létre, amikor az új városi szervezet alakuló ülésén csak azok vehettek részt, akik regisztráltak, illetve újból beiratkoztak az RMDSZ-be. Az a több mint hatszáz személy, akik nem értettek egyet ezzel, illetve újrairatkoztak volna, de már nem volt rá lehetőségük, az alakuló gyűléssel egy időben egy másik helyszínen tömörültek. Azoknak az embereknek jó része nem iratkozott vissza az RMDSZ-be, de más pártba sem.

Továbbá a kardiológus megoldást kért Kelemen Hunortól a MOGYÉ-n évek óta zajló problémára, és az egyetem népszerűsítő karavánja mihamarabbi elindulásának fontosságát hangsúlyozta. „Időben kell vonzóvá tegyük a magyar diákok számára az egyetemünket, hisz a diákok számarányának függvényében alkalmazhatnak magyar nyelvű tanárokat és tanársegédeket a tanintézményben, amely végső soron a MOGYE magyar vonalát alapozza meg és teszi megkerülhetetlenné” – véli Benedek. Továbbá sürgeti Peti András és Vass Levente egy célért való küzdését, hisz „mindketten értékes emberek, tele energiával, de úgy jártak, mint az angol derbin, lovas nélkül futnak” – zárta Benedek.

Négy kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki

Barabás Miklós, a Kétnyelvű Marosvásárhely szervezet szóvivője is elmondta véleményét, melyben azzal minősítette az RMDSZ tevékenységét, hogy összesen négy darab kétnyelvű utcanévtáblát sikerült kihelyeznie, majd feltette a kérdést, mire van szükség ahhoz, hogy a városban a kétnyelvű utcanévtáblák ügye megoldódjon. Arra kérte a jelen lévő politikai szereplőket, hogy a szóban forgó, magyarságnak régóta vágyát képező táblaügyet ne használják kampánycélokra.

A fórumon a történelmi egyházak képviselői, illetve az oktatási intézmények vezetői, valamint civil szervezetek képviselői is szót kaptak.

Brassai sajnálja

Brassai Zsombor megyei elnököt a három órás közvitán több vád is érte, amelyre reagálva elmondta, hogy „őszintén sajnálja, hogy elhamarkodottan, durván fogtak hozzá az átszervezéshez”. Ugyanakkor véleménye szerint a jövőre kell összpontosítani, ami előremozdítja a várost és a magyar közösséget.

Fotók: Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 763

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.