Központ
2018. január 17. szerda, Antal, Antónia
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős
Jégsörét
Péntek
Jégsörét

Deszkurkörecek országa

Központ február 17, 2011 Egyéb

 Deszkurkörecek országa

 Nem tudom, ki hogyan van vele, de én nem hiszek a hatóságok hirtelen támadt korrupcióellenes felbuzdulásának őszinteségében. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt héten a különböző tévés hírcsatornák élő egyenesben közvetítették, amint tömegesen szállítják be és rabosítják a vám- és határőrség lefülelt alkalmazottait. Amióta a ’89-es decemberi eseményeket, más néven a román forradalmat „megrendezők” oly sikeresen megvezettek, nos, azóta kétellyel kezelem a hasonló helyszíni közvetítéseket.
 

Románia a korlátlan lehetőségek országa – szokták mondani egyáltalán nem dicsérő szándékkal. Azt ma ország-világ tudja, itt bárki bármit elérhet/elintézhet/kijárhat, ha megvan hozzá a pénze, az olajozottan működő kapcsolatrendszere. Romániában hazudni, csalni, lopni nem főbenjáró bűn, még csak nem is szégyen – legalábbis az átlagember, a „popor” számára. A tolvaj jelzővel illetett embert is inkább megbocsátó elismerés övezi, mint megvetés. Ha valakire azt mondják: „deszkurkörec”, az a legnagyobb társadalmi elismerés. Ennek ellentéte a „frájer”, az örökös vesztes, a becsületes balga, aki sehogy sem boldogul. Ez van.
És ami megdöbbentőbb: számos, tájainkon megtelepedett nyugati cég, amelynek vezetőitől elvártuk volna, hogy követendő példát mutassanak, hogy segítsenek minket a maguk másfajta gondolkodásmódjához, munkakultúrájához való alkalmazkodásban, nos, ők ehelyett a könnyebb utat választották: hasonultak hozzánk, tökéleten beilleszkedtek a balkáni  környezetbe, s a maguk során szintén a korrupcióhoz folyamodtak.
Mindez a hatóságok korrupcióellenes hevülete láttán jut eszembe. Amiként az is, hogy az események kapcsán feltegyem a legkézenfekvőbb kérdést: cui prodest? Mert az nyilvánvaló, valaki, valakik igencsak haszonélvezői lesznek a szemünk előtt kibontakozó kampánynak. Egyelőre, úgy tűnik, az Európai Unióra is gondoltak a rendezők, ily módon próbálják bizonyítani, hogy Románia eleget tesz minden olyan követelménynek, amit a schengeni övezethez tartozás feltételéül szabtak az EU-bürokraták. Hiszi, aki hiszi, aki nem, járjon utána!
Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt feltételezem, hogy a produkció kiagyalói, levezénylői inkább politikai célokat követnek, mintsem a közélet megtisztítását a korrupció rákfenéjétől. A Dîmboviţa-parti politikai boszorkánykonyha ismerői szerint a vámhatóság tagjai által csúszópénzként összeharácsolt pénzek csak elenyésző, de így is jelentékeny értékű hányada jutott az „illetékesek” zsebébe, a többit bizonyos pártkasszák nyelték el. Ezekből finanszírozták a rendkívül költséges választási kampányokat a pártok, meg egyéb olyan „kiadásaikat”, amelyekre rendszerint nem szokás számlát kiállítani. Vannak azonban sokan, akik a PDL-n belüli hatalmi harc eldurvulásában látják annak magyarázatát, hogy miért éppen most robbant ki a botrány.
Engem akkor győznének meg afelől, hogy nem így van, ha már valaki magas rangú vezetőre is rábizonyulna a bűnösség, s rács mögé kerülnének a főkolomposok, nem csak az egyszerű „végrehajtók”. Erre azonban előreláthatólag nem kerül sor. 


Share Button
Ennyien olvasták: 96

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.