Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Dialógusra van szükség

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

 Dialógusra van szükség

A februári elnökcsere után még mindig várat magára a megújulás az RMDSZ-nél, még csak felületes kirakatrendezésre sem került sor. Maradt minden a régiben, a szervezet a végletekig kitart a kormányban, nem törődik a presztízsveszteséggel, a pillanatnyi vélt vagy valós előnyökért lemond talán a jövőjéről is.

Mert az szinte törvényszerűnek tűnik, hogy minél tovább marad az inkompetenciájáról elhíresült kormányban, annál nagyobb lesz a kiábrándulás, annál inkább nő a bukás veszélye. Egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a régi új pártvezetés könnyen korábban ismeretlen mértékű választási kudarcba futtathatja az RMDSZ-t, akár a parlamenti jelenlét elvesztésével is fizethet a helytelen politizálásért.

Nagyon úgy fest, hogy baj van a romániai magyar politikai felépítménnyel, az egész rendszer eresztékeiben recseg-ropog, már-már a széthullás veszélye fenyegeti. A kongresszus óta eltelt két hónap történései azt bizonyítják, hogy az RMDSZ képtelen megújulni, legalábbis eddig semmi jelét nem mutatta az ilyen irányú hajlandóságnak. Hiába ígérte a frissen megválasztott elnök, hogy rendezi a szervezet kapcsolatait a magyarországi fő kormánypárttal, egyelőre elmaradt még az úgynevezett diplomáciai kapcsolatfelvétel is. Sőt, a párt néhány vezetőjének ilyen-olyan megnyilatkozásaiból is arra lehet következtetni, hogy talán az erre való szándék is hiányzik. Legutóbb az egyik EU-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy annak alapján mindenre lehet gondolni, csak arra nem, hogy békülékenyebb hangvételre váltott volna a pártvezetés. Pedig legfőbb ideje lenne rendezni közös dolgainkat. Az sem utolsó szempont, hogy a példa nélküli választási sikert elért magyar kormánypárttal illene a lehető legjobb partneri viszonyt kialakítani. És kerülni az olyan kétértelmű véleménynyilvánításokat, amelyek csak árthatnak a kétoldalú kapcsolatoknak. Pusztán saját jól felfogott érdekeiből is erre lenne szüksége az RMDSZ-nek.

Az alternatívaként létrehozott Magyar Polgári Párt is jócskán vesztett kezdeti lendületéből, a reményteljes indulást követően a párton belül is jelentkeztek a „rendszerhibák”. Minden jel arra mutat, hogy legfőbb ideje lenne újra gombolni a „lájbit”. A bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppártnak az alapítók szerint az lenne a feladata, hogy megújítsa a transzilván magyar politikai életet. Az irántuk táplált elvárások nagyok, a hivatásos kételkedők viszont minden erejükkel azon vannak, hogy lejárassák a kezdeményezést. Tőkésék egyelőre hullámon vannak, kíváncsian várjuk, mire lesznek képesek? Egyelőre, amiként az az MPP esetében is történt, maguknak önmaguk árthatnak a leginkább.

Azt kell mondanom, az erdélyi magyar politikai közélet legnagyobb baja a kölcsönös gyanakvás. Ilyen légkörben pedig szinte lehetetlen a partneri viszony megteremtése. Pedig párbeszéd, kölcsönös bizalom nélkül egyetlen stratégiai célunkat sem érhetjük el. Bölcs önmérsékletre, kompromisszumra való hajlandóságra, dialógusra lenne szükségünk, politikai nagyvonalúságra – ha egyáltalán ez elvárható a politikusoktól. Márpedig szerintem jogos az elvárás.

 

 


Share Button
Ennyien olvasták: 266

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.