Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Dialógusra van szükség

Központ május 5, 2011 Egyéb

 Dialógusra van szükség

A februári elnökcsere után még mindig várat magára a megújulás az RMDSZ-nél, még csak felületes kirakatrendezésre sem került sor. Maradt minden a régiben, a szervezet a végletekig kitart a kormányban, nem törődik a presztízsveszteséggel, a pillanatnyi vélt vagy valós előnyökért lemond talán a jövőjéről is.

Mert az szinte törvényszerűnek tűnik, hogy minél tovább marad az inkompetenciájáról elhíresült kormányban, annál nagyobb lesz a kiábrándulás, annál inkább nő a bukás veszélye. Egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a régi új pártvezetés könnyen korábban ismeretlen mértékű választási kudarcba futtathatja az RMDSZ-t, akár a parlamenti jelenlét elvesztésével is fizethet a helytelen politizálásért.

Nagyon úgy fest, hogy baj van a romániai magyar politikai felépítménnyel, az egész rendszer eresztékeiben recseg-ropog, már-már a széthullás veszélye fenyegeti. A kongresszus óta eltelt két hónap történései azt bizonyítják, hogy az RMDSZ képtelen megújulni, legalábbis eddig semmi jelét nem mutatta az ilyen irányú hajlandóságnak. Hiába ígérte a frissen megválasztott elnök, hogy rendezi a szervezet kapcsolatait a magyarországi fő kormánypárttal, egyelőre elmaradt még az úgynevezett diplomáciai kapcsolatfelvétel is. Sőt, a párt néhány vezetőjének ilyen-olyan megnyilatkozásaiból is arra lehet következtetni, hogy talán az erre való szándék is hiányzik. Legutóbb az egyik EU-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy annak alapján mindenre lehet gondolni, csak arra nem, hogy békülékenyebb hangvételre váltott volna a pártvezetés. Pedig legfőbb ideje lenne rendezni közös dolgainkat. Az sem utolsó szempont, hogy a példa nélküli választási sikert elért magyar kormánypárttal illene a lehető legjobb partneri viszonyt kialakítani. És kerülni az olyan kétértelmű véleménynyilvánításokat, amelyek csak árthatnak a kétoldalú kapcsolatoknak. Pusztán saját jól felfogott érdekeiből is erre lenne szüksége az RMDSZ-nek.

Az alternatívaként létrehozott Magyar Polgári Párt is jócskán vesztett kezdeti lendületéből, a reményteljes indulást követően a párton belül is jelentkeztek a „rendszerhibák”. Minden jel arra mutat, hogy legfőbb ideje lenne újra gombolni a „lájbit”. A bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppártnak az alapítók szerint az lenne a feladata, hogy megújítsa a transzilván magyar politikai életet. Az irántuk táplált elvárások nagyok, a hivatásos kételkedők viszont minden erejükkel azon vannak, hogy lejárassák a kezdeményezést. Tőkésék egyelőre hullámon vannak, kíváncsian várjuk, mire lesznek képesek? Egyelőre, amiként az az MPP esetében is történt, maguknak önmaguk árthatnak a leginkább.

Azt kell mondanom, az erdélyi magyar politikai közélet legnagyobb baja a kölcsönös gyanakvás. Ilyen légkörben pedig szinte lehetetlen a partneri viszony megteremtése. Pedig párbeszéd, kölcsönös bizalom nélkül egyetlen stratégiai célunkat sem érhetjük el. Bölcs önmérsékletre, kompromisszumra való hajlandóságra, dialógusra lenne szükségünk, politikai nagyvonalúságra – ha egyáltalán ez elvárható a politikusoktól. Márpedig szerintem jogos az elvárás.

 

 


Share Button
Ennyien olvasták: 90

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.