Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Ébredj életre!

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

Ébredj életre!

Kipling a Dzsungel könyvében csodálatosan leírja, hogy a hideg évszakot követően, amikor a nap melegebben süt, megváltozik a füvek, a vizek, a lombok illata. Más lesz a szelek suhogása, másként szól a madárfütty, s akkor…, mintha megremegne a vadon. Az állatok kirázzák mancsukból a téli álmot, megnyújtóztatják izmaikat, majd nekierednek és futnak. Futnak mámorosan és felszabadultan, minden erejüket élvezettel megfeszítve, és nem tudnak betelni az élet pezsgő, sodró erejével.

Kipling leírása műfajilag egy szép mese, de micsoda igazságot tartalmaz. És mégis ez az igazság csak előjátéka az emberiség tavaszának, amelyet Isten Húsvét hajnalán, ott kertben készített az emberiségnek.

Hová tetted? – kérdi Mária Magdolna, mert izgalmában a kertésznek hitte a Mestert. Mintha a balzsamozás szándéka elhomályosította volna látását, és nem hitt a szemének.

Olvastam nemrég egy történetet, amely egy vak emberről szólt, aki megadóan üldögélt az épület előtt a lépcsőn, kalappal a lábánál, és kezében egy táblát szorongatott, amelyen a következő volt olvasható: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!” Egy újságíró is elment mellette, és látta, hogy a kalapjában csak néhány aprópénz van. Lehajolt, bedobott néhány érmét, és anélkül, hogy bármit kérdezett volna a tábla másik oldalára egy másik mondatot írt. Délután újra arra vitt az útja, és látja, hogy a vak ember kalapja tele érmékkel és főleg papírpénzekkel. A vak felismerte az újságírót a járásáról, és megkérdezte tőle, ő volt-e az, aki átírta a tábla szövegét, és mit írt rá valójában? Az újságíró így válaszolt: „Semmi olyat nem írtam, ami ne lett volna igaz, csupán átfogalmaztam a te soraidat”. Utána elmosolyodott és elment. A táblán ez állt: „Tavasz van, de én ebből semmit sem láthatok”

Az első húsvét, mint egy lefátyolozott jelzés, mint egy éjszakában felvillanó reklámtábla fénye jelezte: megtörtént a csoda! Az élet ura átszakította a halál korlátját, mint a győztes, amely a startból a finisbe érkezik, a pályát végigfutja, legyőzve minden akadályt.

Ha nem mennek jól a dolgaink, ha mindennapi meghalásaink, szenvedéseink és bosszúságaink elvakítanak, vagy látásunkban akadályoznak, itt a Húsvét fénye, amely megvilágítja életünket. Értelmezzük át ennél a fénynél életünket, ha kell, változtassunk tervet, magatartást, hozzáállást, és látni fogjuk, hogy jobbra fordul életünk. Megtelik tavaszi életerővel. Értelmet kap a kudarc, a visszautasítás, ugródeszka lesz a fájdalom és gyász, hogy életünk feltámadt élet legyen.

Jézus Krisztus legyőzte a halált, és feltámadásával megmutatta Isten végtelen szeretetét, amely erősebb a halálnál.

Húsvét ünnepe azért az ünnepek ünnepe, mert arról szól, hogy nem a halálé az utolsó szó. A mi életünkben sem. Tovább kell látnunk a halál mezsgyéjén, és nem ebbe az életbe kell visszakívánkoznunk, hanem abba az örök életbe, melyet szenvedése és halála által szerzett meg nekünk. Az Élet Istene, a Feltámadt Krisztus azt akarja, hogy ne keressük az élőt a holtak között. Ne lekapcsoljuk a lélegeztetőről a haldoklót, mert úgysincs már remény, hanem támadjunk életre ővele, és figyeljünk fel Isten önkinyilatkoztatására. Mert benne magunkra ismerünk. Benne feltárul a szeretet titka, amely nem ismer határokat. Amelyet nem lehet a halállal elhallgattatni. A feltámadás az élet elsőbbségét hirdeti, mely fölött nincs hatalma a halálnak. Minket is nevünkön szólít, mint Máriát, és hív Galileába, mint az apostolokat, hogy hirdessük a húsvéti tavasz fagyot, bűnt, halált legyőző erejét! Hogy tanúsítsuk e halálra vált világnak: Jézus az Úr, a Feltámadott! Alleluja!


Share Button
Ennyien olvasták: 356

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.