Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Eckstein-Kovács Péter a verespataki bányatervről: „Szerintem káros, káros, káros…”

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

Eckstein-Kovács Péter a verespataki bányatervről: „Szerintem káros, káros, káros…”

ecksteinEckstein Kovács Péter Roşia Montanáról: Kelemen lépése kellemetlen helyzetbe hozza Borbély minisztert, aki tulajdonképpen az utolsó akadály maradt a szerintem veszteséges projekt útjában. A bálványosi Nyári Szabadegyetemen jelen levő Eckstein Kovács Péter elnöki tanácsos a HotNews.ro-nak adott interjúban kifejtette, hogy a Kelemen Hunor kulturális miniszter jóváhagyása újabb lépés a zöld jelzés felé a Roşia Montana projektet illetően. Eckstein megítélése szerint ez a beruházás Románia számára káros, továbbá úgy véli, hogy Borbély László miniszter az utolsó akadály a terv útjában. Az elnöki tanácsos vészharangot kongat a magyar nemzetiségű lakosság számát illetően is, azt nyilatkozva, hogy a birtokában levő adatok annak csökkenését bizonyítják.

 Riporter: Idén megtörténik a magyar nemzetiségű lakosság népszámlálása is. Tudomásom szerint aggodalomra adhat okot a magyar lakosság számának csökkenése.

 Eckstein Kovács Péter: Az utolsó két népszámlálás adatai a magyar nemzetiségű lakosok számának jelentős csökkenését mutatják. Statisztikai adataink vannak arra vonatkozóan is, hogy Románia magyar lakossága meglehetősen elöregedett, hogy ezt a kifejezést használjam. A demográfiai valóságot azonban mindössze a szeptemberi népszámláláskor ismerhetjük meg. Más népszámlálás nem lesz.

 Riporter: Csökken a magyar nemzetiségű lakosság aránya a román lakossághoz viszonyítva?

 Eckstein Kovács Péter: Közismert tény, hogy Románia lakossága csökkenőben van. A demográfiai mutatók egyformák mind a román, mind a magyar lakosság esetében, talán egy kissé hangsúlyosabban van csökkenőben a magyarság, amely kevésbé termékeny.

Riporter: Habár az RMDSZ nem értett egyet a Roşia Montana tervvel, azt figyeltem meg, hogy megváltozott a hozzáállásuk. Kelemen Hunor azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ több vezéregyénisége egyetértene ezzel a projekttel. Mi történik, ami ekkora pálfordulást eredményezett?

Eckstein Kovács Péter: Az RMDSZ-nek soha nem volt egységes nézőpontja, amelyet a politikai vezetők, és a lakosság egyaránt osztott volna. Parlamenti képviselői mandátumom alatt kidolgoztam egy törvénytervezetet erre vonatkozóan. Nemzeti érdekről van szó, amelyben szerintem a politikai pártokat szétválasztó vonalaknak meg kell szűnniük. Léteznek emberek, akik hiszik, hogy ennek a beruházásnak nem kell megtörténnie, mivel Románia számára több szempontból nézve is előnytelen – akár részletekbe is bocsátkozhatnék –, egy másik csoport pedig vagy közömbös, vagy támogatja a meglévő projektet.  

Jómagam nyilvánosan adtam hangot sajnálatomnak, amiért Kelemen Hunor miniszter kezdeményezte a feladat-mentesítést. Szerintem túl kicsi tapasz ahhoz, hogy befedje az illető aláírással ejtett sebet. Sebtapasz, mivel alapokat hívtak le az RMGC-től a történelmi műemlékek restaurálására. Mi több, azon tény, hogy tárgyalásokat folytattak és nagyobb pénzösszeget utaltak ki ebbe az alapba, gyakorlatilag azt bizonyítja, hogy a következő lépés – az övezetnek az A-kategóriájú történelmi műemlékek névjegyzékéből való levétele – a pénzösszegek elnyerését és a zöld jelzés felmutatását vetíti elő.

Természetesen a probléma lényege, a legfontosabb és legvitathatóbb a környezetvédelemre vonatkozik, hiszen a Roşia Montana jelenség rendkívül összetett, de elvileg az ökológiai övezet a probléma. A legfontosabb, hogy a Kelemen miniszter által megtett lépés nehéz helyzetbe hozza Borbély miniszter urat, aki tulajdonképpen az utolsó akadály maradt, ha egyáltalán annak lehet nevezni, ezen projekt útjában, amely szerintem káros, káros, káros…

 Riporter: Nem kellene határozatot hozni ez irányban az RMDSZ-en belül?

 Eckstein Kovács Péter: Én nem vagyok tagja az RMDSZ vezetőségének, de nem hiszem, hogy a feladat-korlátozásra vonatkozó határozatot megvitatták volna az RMDSZ-en belül. Valószínűleg technikai, de politikai téren hosszú lefolyású ténynek minősítették, s én remélem, hogy bármiféle döntés meghozatala előtt – ami egyébként nagyon fontos – az RMDSZ-en belül is megvitatják politikai szinten.

 Riporter: Jelzés ez arra, hogy a művelődésügyi miniszter ezen határozata zöld utat nyit a Roşia Montana terv előtt?  

 Eckstein Kovács Péter: Egy lépés. Ha eddig a projekt ellenzőinek volt két bástyájuk, akkor most ezek közül az egyik elesett. Ne feledje: véleményemet politikusként, és nem elnöki tanácsosként osztottam meg önökkel.

Share Button
Ennyien olvasták: 264

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.