Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

„Édesanyám szerettette meg velem az úszást”

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

„Édesanyám szerettette meg velem az úszást”

Polo

Interjú a Svájcban élő vízilabdázóval, edzővel, Szász Károllyal, az egykori marosvásárhelyi úszócsillag, Both Marika fiával

Az idősebb marosvásárhelyi korosztály képviselői emlékeznek még a ’60-as évek román úszócsodájára, Both Marikára, aki szinte „levakarhatatlan” volt a hazai ranglisták éléről. Elsősorban a hát­úszó-számokban volt kitűnő, de sokoldalúsága folytán mellen és sprintben is szorgalmasan gyűjtögette az érmeket. Alig 14 évesen (1955) már a felnőtt válogatott tagja, részt vett a varsói és moszkvai VIT-en (ahol megnyerte a 100 hátat), egy év múlva a melbourne-i Olimpiai Játékokra is kikerült, ifjúsági és felnőtt bajnokságokon begyűjtött „dobo­góinak”száma végtelen. A Progresul, majd annak megszűnése után az ILEFOR színeiben versenyzett és volt olyan év (1956), amikor 100 méteren (hát, mell, gyors) verhetetlen a román vizeken. Both Mária és az elhunyt, egykori marosvásárhelyi labdarúgó, majd edző, Szász Károly házasságából született ifjú Szász Károly, aki édesanyjával a svájci Zürichben él, ahol jelenleg is vízilabdázik.

– Mikor és hol kezdtél el sportolni?


– Szerencsés sportmúltú családban nőttem fel, ahol a sport több mint hobbi, életforma volt. Édesanyám ismert és sikeres úszó lévén, ahányszor tehette, magával vitt edzésekre, így kiskorom óta az úszás lett a hobbim. Édesapám, nyugodjék, évekig futballozott az ötvenes, hatvanas években. Ő együtt játszott a hajdani B-osztályos Recolta Avântulnál Gierling Györggyel, Józsi Dezsővel, Bocsárdi Mártonnal, Vakarcs I–II-vel, Kajlikkal, Lukács Elekkel és Publik Antallal is. Edzőjük a néhai sikerkovács, Kiss Árpád volt, akit a vásárhelyi agorán a bennszülöttedzők legeredményesebbjének tart a mindenkori drukkertársadalom. Még elmondhatom, hogy az egykori ASA 1967-es, első, majd második A-osztályos idényében a néhai Bóné Tibor segédje volt. Édesanyám bátyja, dr. Both Sándor vízilabdázó volt, aki Deák Gyulával, Simon Ferivel, Naşca Pepivel, dr. Rettegi I. Károllyal, dr. Méder Karcsival is együtt játszott többek közt. Ilyen családtagok mellett könnyen szegődtem a sport mellé.

– Mikor telepedtetek ki végleg külföldre?

– Hosszú történet, de dióhéjban elmesélem. 1981-ben, az akkori rendszer kiváltságos időszakában, a szó szoros értelmében a tusoló alatt határozták el a szüleim, hogy végleg kivándorolnak. Én 1981-ben érettségiztem, majd a kötelező katonai szolgálat letöltése után szüleimmel kiutaztunk Németországba, ahonnan nem tértünk vissza. Én még Romániában is úsztam, meg vízilabdáztam, így könnyen találtam magamnak csapatot. Würtzburgban, meg Stuttgartban játszottam, hat hónapig a német válogatott tagja is lettem, hiszen politikai menekültként könnyebben kaptam állampolgárságot. Sokat segített nekem Corcec edző, aki hajdanán a román ifjúsági vízilabda-válogatott edzője is volt.

– Hogy kerültetek ki Svájcba?

– Egy csapat meghívott próbaedzésre Svájcba, és annyira megtetszett az ország, hogy úgy döntöttem, itt akarok élni.

– Svájcban hol játszottál és milyen eredményeket értél el, mint edző és játékos?

– Az első két szezonban bajnokságot nyertünk a horgeni csapattal. Utána beláttam, hogy a profi vízilabdával nem jutok sokra, és így munkaügyi okok miatt átmentem egy gyengébb csapathoz, egy alacsonyabb osztályba. Ezen a szinten a mai napig is még aktívan játszom. Mint edző, kétszer bajnokságot nyertünk, kétszer pedig ezüstérmes volt a zürichi csapatom.

– Édesanyád tevékenykedett-e külföldön edzőként?

– Ő még Bukarestben úszó oklevelet szerzett, aminek hasznát vette külföldön is, ahol mintegy 10–15 évet edzősködött, tegyem hozzá, sikerrel.

– 48 évesen is vízilabdázol, ami dicséretre méltó teljesítmény. Szerinted mi a titka annak, hogy előrehaladott korod ellenére a mai napig is sikerül felvenned a versenyt a fiatalabb generáció tagjaival?

Mindig is sportos életmódot éltem, nem dohányoztam és nem is fogyasztottam alkoholt. Önbizalmam a szüleimtől örökölt sport iránti tehetséggel ötvöződött, amihez akaratom és elszántságom társult, így a mai napig sikerül a maximumot kiadnom magamból az úszómedencében, vagy azon kívül is.
 


Share Button
Ennyien olvasták: 409

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.