Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Egy évtized a bakterházban

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

Bakterhaz_6Egy évtized a bakterházban

 Apró túlzással, mondhatni, rusztikus látványt nyújt a Kárpátok sétányán található bakterház. A Turbina-árok mellett, a tömbházak között, majd az úton átfutó vasút szomszédságában fogadják sorsukba beletörődve nap mint nap a vonatfüttyök köszönését a 280. szám alatti piros házikó lakói.

 

 – Hónapok óta azzal a félsszel élünk, hogy bármelyik pillanatban kilakoltathatnak innen, hiszen már többször megjelent az újságban a bakterház árverésének hirdetése – tessékel beljebb az apró, de tiszta és takaros „birodalmába” Kapas Anişoara. A 30 éves, marosugrai származású asszony 11 évvel ezelőtt jött Vásárhelyre, s foglalta el férjével, a 31 éves Mircea Cristiannal a bakterházat. A lekencei származású férfi árvaházban nőtt fel, így számára ez volt az első igazi „otthon”. Az alig öt négyzetméteres bakterházba a vasútállomás vezetőinek jóváhagyásával költöztek be, azzal a kikötéssel, hogy csend és tisztaság legyen körülötte. A fiatalok ennek eleget is tettek, ottjártunkkor is kifogástalan tisztaság honolt az épület körül és bent is. Csendháborításért sem kellett soha rendőrt hívniuk a szomszédoknak.

Bakterhaz_1

Előbb kívülről vesszük szemügyre a pirosra mázolt építményt: a ház mögötti jegenye mellett egy fatörzs ülőalkalmatosságként szolgál, de talán itt aprítják a kályhába kerülő tűzifát is. Mellette, a fa kellemes árnyékában szék, a föléje rögzített dróton frissen mosott ruhák száradnak. A lakáshoz kis mellékhelyiség is tartozik, lakattal védik az idegenektől.

Bakterhaz_2

A falon zsúpfedeles házat, udvarán kúttal és kerítéssel, az égen mosolygó nappal ábrázoló festmény. A tizenegy éve megálmodott otthon.

Bakterhaz_7

A háziasszony is takaros, hollófekete haja valószínűleg festett, szemöldöke is gondozott, kéz- és lábujjainak körmei manikűrös munkáját dicsérik. A lakásban rend és tisztaság fogad. A csöppnyi asztalon kenyér, mellette Fanta, a falra rögzített polcokon katonás rendbe sorakoztatott poharak, bögrék. Egytől-egyig tiszták. A heverő támláját díszpárnák és plüssjátékok foglalják el, a gyerekek kedvencei. Csakhogy most senki nem nyúl értük, a 10 éves Lăcrămioara nevelőszülőknél van, három másik gyermekét a Vajdahunyad utcai bentlakásba vitte, ott jobb dolguk van. Hiszen a bakterházban se villany, se gáz, se víz.

Bakterhaz_5

Mosásra, mosogatásra a szomszédos iskolából hoznak vizet, főzéshez, fűtéshez a dobkályhát használják.

Félelemmel tekintenek az ősz, majd a tél elébe, hiszen mindössze a férj dolgozik, de az is feketén. A kisállomáson dolgozott takarítóként, s a téglagyárba is bejárt egy kis pluszért, de itt munkabaleset érte, egy hetet kórházba került. Innen kikerülve aztán négy hónapja az állomási munkáját is elveszítette, másat alkalmaztak helyébe – panaszolja Anişoara.

Bakterhaz_9

Lakásuk három fala csupa ablak. Padlótól plafonig, ahogy az egy bakterháznak dukált. Hófehér csipkefüggönnyel tartják távol a kíváncsiskodók tekintetét, a téli hidegek ellen azonban kevés a függöny. Hiába gyúrják késő tavaszig a kiskályhát, s kuporodnak köréje szorosan, sokszor fáznak. S ezt tetőzte, hogy a plafon beázott, szürke nejlonokból készítettek új mennyezetet.

Bakterhaz_8

– Három éve adtuk be a polgármesteri hivatalhoz a szociális lakásigénylésünket. Aztán az Ady negyedben nem mi, a négygyerekes család kaptunk lakást, hanem olyanok, akiknek még gyerekük sincs. Pedig nagyon kellene egy biztonságos hely, hiszen innen bármikor kitehetnek – aggodalmaskodik a fiatalasszony.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 478

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.