Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Egyenlő elbírálást követel az Alsó-Nyárádmente Egyesület

Központ június 2, 2011 Egyéb kategória

Egyenlő elbírálást követel az Alsó-Nyárádmente Egyesület  

Az Alsó-Nyárádmente Egyesület és a Valea Nirajului Egyesület között forrongó indulatok epicentrumába került hétfőn Benedek Imre. A többségében magyar ajkú földtulajdonosokat tömörítő Alsó-Nyárádmente Egyesületet képviselő orvosprofesszor állítja, azt kérte, amihez állampolgári joga volt, és amit a Valea Nirajului Egyesület könnyűszerrel megkapott.

Az egyesület képviselőit a polgármesteri hivatalból rendőrséggel akarták kitessékeltetni, mert kérték a Valea Nirajului Egyesület ákosfalvi tagjainak névsorát és a tagok földtulajdonának adatait tartalmazó dokumentumot. A visszautasítás azért felháborító, mert a hasonló iratot, amely az Alsó-Nyárádmente Egyesület adatait tartalmazta, az illetékesek a vetélytársnak azonnal kiszolgáltatták. A rivális egyesület adatainak megszerzése azért volt stratégiailag fontos, mert így a Valea Nirajului Egyesület saját malmára tudta hajtani a vizet.

A szinte kizárólg magyar tagságú tulajdonosi egyesület képviselőinek határozott fellépése folytán sikerült megszerezniük egy másik polgármesteri hivatal ugyanezen adatokra vonatkozó dokumentumait, amiből furcsa dolgok derültek ki. A felmerülő törvénytelenségek egy jogi tényállásból következnek, nevezetesen abból, hogy egy személy egyszerre több egyesület tagja is lehet; így történhetett meg az, hogy a két egyesületnek több közös tagja is van. Az említett átiratból az derült ki, hogy az illetékes szerv – a brassói székhelyű Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelet ellenőrzése után –, az egyik közös tag esetében ennek földterületét az Alsó-Nyárádmente Egyesület nyilvántartásában 27 hektárról 1,7 ha-ra csökkentette, míg a másik egyesület esetében meghagyták az eredeti területmennyiséget mutató számot. Ugyanebből a dokumentumból az az érthetetlen dolog is kiderül, hogy az eredetileg 420 ha terület több mint 200 (nem létező) ha-ral növekszik a Valea Nirajului esetében. A helyzet súlyosságára hivatkozva az Alsó-Nyárádmente képviselői kérték, hogy sürgősségileg megkaphassák az illetékes szerv által kiállított dokumentumot, amire a polgármester rendőröket hivatott.

Bene Ernő, az Alsó-Nyárádmente Egyesület elnöke, csupán azt szerette volna, ha ákosfalvi adatokkal is bizonyítani tudják: hatalommal való visszaélés történik, mert számukra nyilvánvaló, hogy az ügyben egyes polgármesterek, helyi tanácsosok és szaktárcabeli képviselők érdekeltek. „Mi tisztességes módon hajlandók lettünk volna veszíteni, vagy ha nyerünk, felajánlani a közös továbblépés lehetőségét, de abba a helyzetbe sodornak, ahonnan kénytelenek vagyunk jogi orvoslást keresni, annak érdekében, hogy minket is ugyanazzal a mércével bíráljanak el” – nyilatkozta az Alsó-Nyárádmente Egyesület elnöke, aminek tagjai egyszerű nyárádmenti emberek és egy orvosprofesszor, míg a rivális egyesület tagjai helyi önkormányzati képviselők és a társadalmi létra magasabb fokozatain levő hivatalosságok.

Amint arról egy korábbi lapszámunkban már beszámoltunk, Románia vadászati törvényének módosított változata értelmében a közösségek visszaszerezhetik ősi jogaikat a vadgazdálkodásra. Így Maros megye 17-es kakasdi vadászterületét is, ami mostanáig az Erdészeti Hivatal fennhatósága alá tartozott. A területen több mint fél évszázad után ismét a helyi közösség gazdálkodhat. A 17-es kakasdi vadászterület tizenegyezer hektárából több mint hétezer a Nyárádmentéhez tartozik. Ezen terület vadállományának birtoklásáért két egyesület száll harcba: az Alsó-Nyárádmente Egyesület, valamint a Valea Nirajului név alatt bejegyzett egyesület.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 228

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.