Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Egykor és most, azaz múlt és jelen. Jövő?

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb

Egykor és most, azaz múlt és jelen. Jövő?

 fcmasa

A Marosvásárhelyi Tanácsnak és Polgármesteri Hivatalnak köszönhetően, 19 év után újra van A-osztályos labdarúgó-együttese városunknak. Sőt, a vásárhelyi szurkolók nem kis örömére, mintegy 8000 férőhelyes stadiont „varázsoltak” városunk vezetői a hajdani Matricon (Metalotehnica) pálya helyére, mi több, két hete felszerelték a négy villanyoszlopot, amely szeptembertől kezdve biztosítani fogja az esti megvilágítást. Eddig minden szép és jó.

 asaAz önkormányzat 2010-ben megkapta a területet az Ifjúsági és Sportminisztériumtól, a Víkendtelepen lévő sportpályákkal együtt, a híres ligeti stadiont is. Dorin Florea polgármester akkor még úgy nyilatkozott, hosszas harc eredményeképpen sikerült végre visszaszereznie a városnak a stadiont, amelynek vissza fogják állítani egykori pompáját és vonzerejét. Azóta azonban semmi változás nem történt, a stadion tovább omladozik.

Aurelian Băbuţan, a FCM sportigazgatója úgy nyilatkozott, amennyiben megadatna a lehetőség, bármikor átköltözne a FCM a municípiumi stadionba játszani. Véleménye szerint úgy a helyi csapat, mint maga a város is megérdemelne egy  korszerű stadiont – indokolta az igazgató. Ezért, ha úgy adódna, a Transil felszereléseit és berendezéseit minimális költségekkel át lehetne vinni – magyarázta Băbuţan.

Ezzel Ioan Nucu Man, a FCM Igazgatótanácsának elnöke is egyetértett, úgy nyilatkozva, csak az önkormányzat döntésére várnak arra vonatkozóan, hogy mi lesz a ligeti, Bölöni László névre keresztelt stadion sorsa. Mert ha felújíttatnák, akkor a Transil körüli beruházásokat azonnal átirányítanák a municípiumi stadionnak – erősítette meg Man.

Egyelőre az biztos, hogy 2011–2012 között a FCM hazai mérkőzéseire a Transil Sziget utcai pályáján kerül sor. Azt viszont nem tudni, mennyi idő fog eltelni addig, míg Marosvásárhely egykori legendás stadionja ismét életre kel.

A szebb napokat is megért ligeti stadiont 1948 júniusában adták át, az OSP hathatós támogatásával (366.460 lej), 5768 munkaórát rááldozva, nekifogtak a „nagypálya” füvesítéséhez, 7500 négyzetméternyi felületet öltöztetve zöldbe. A ligeti pálya, mely körül atlétikapálya is van, 12.500 nézőt volt képes befogadni, de állítólag, a hetvenes években, az ASA egykori aranycsapatának UEFA-kupa mérkőzésein 20.000 néző is jelen volt a lelátókon.  

asa2A legelső mérkőzésre, az 1948-49-es bajnoki év nyitányára bezöldült a régi-új aréna, az avatásra azonban augusztus 14-én került sor villanyfénynél (láss csudát, marosvásárhelyi futballbarát!). Az egykori Rata akkori ellenfele a medgyesi „gázasok” tizenegye volt, melyet Pálfi 3 és Mihai C. góljaival le is győztek 4–1-re.

1948 októberére befejeződött a Cukorgyár saját pályája, megjelenését nemsokára az Avântul sportegyesület komplexuma követte (az ún. Obor-telep), majd 1949 tavaszán a Ligetben a korcsolyapályaként elhíresült „Gödröt” is labdarúgóméretekre szabták az Augusztus 23-ra keresztelt létesítmény keretein belül.

Egykori krónikák hasábjairól informálódva, a hosszú évek során, a ligeti stadionba látogatott, barátságos mérkőzések erejéig többek közt a Grosics Gyula vezette egykori MATEOSZ (1949), Bundzsák Dezső és Illovszky Rudolf angyalföldi együttese, a Vasas (1952), az egykori keletnémet FC Karl Marx Stadt (1966), Masopust Dukla Prágája (1967), Bicskei Bertalan kapus budapesti Honvédja (1972) is.

Kevesen tudják, hogy 1973. szeptember 19-én Balkán-kupadöntőre is sor került itt, mely első összecsapásán a helyi ASA a szófiai Lokomotiv együttesét látta vendégül. Említésre méltó az akkori ASA kerete: Nágel–Szöllösi, Kiss, Ghinea, Czakó–Varodi (73.p. Pâslaru ), Bölöni –Kanyaró, Nagy M., Mureşan, Hajnal. Az már más lapra tartozik, hogy az 1–1-es (Kanyaró–1.p. és Hadjiev (69.p.) hazai, majd a 0–2-es visszavágó után csak az ezüstéremnek örülhettek Bölöniék.

A mindenkori nézőcsúcsot megdöntő, 1975. szeptember 17-én megtartott ASA–drezdai Dynamo UEFA-kupabeli mérkőzés jelentette, mely során a 2–2-es (Mureşan II., 10. p és Fazekas (49.p.) hazai eredmény nem volt elég a 4–1-es drezdai ,,hidegzuhanyhoz”.

1976. szeptember 15-én a ligeti stadionba zágrábi Dinamo látogatott. A Sólyom–Gligore, Unchiaş, Ispir, Onuţan–Varodi, Pâslaru, Bölöni–Fazekas (81.p. Márton Levente), Fanici (46.p. Nagy Miki), Both II. összeállítású csapatunk, 0–1-es hazai vereség után 0–3-as idegenbeli meccs során búcsúzott az UEFA-kupától.

O tempora! O mores! (Ó idő! Ó erkölcsök) – Cicero híres mondása jut eszébe az idősebb, vérbeli marosvásárhelyi futballszurkolóknak, a fent említett nevek olvastán. De itt említhető meg, hogy a jelenleg romokban heverő, gazzal, gyommal benőtt, szeméttel ellepett stadion 1983. március 9-én történelmi esemény színhelye is volt. A nemzeti válogatott meghatározó frontemberének számító Bölöni László tiszteletére a szakszövetség 30. születésnapja alkalmából, két nappal megelőlegezett ajándékként, Marosvásárhelyre bízza a Románia–Törökország mérkőzés megszervezését. Bern Stumpf keletnémet játékvezető sípjelzésére, az országos tizenegy 345. nyilvántartott találkozóján a következő felállítással rukkolt elő Románia csapata: Moraru (46.p. Lung)–Rednic, Iorgulescu, Andone, Ungureanu (64.p. Munteanu II.)–Bálint (64.p. Ticleanu), Bölöni, Klein, Balaci–Geolgau (46.p. Gabor), Cămătaru (80.p. Coraş). Az eredmény 3–1 (2–0) volt, a találatokat Balaci (7. perc, 19, perc; 11-esből, Bölöni (87.perc, szögletből) illetve Rasit (36.perc).

Se szeri, se száma azoknak a híres csapatoknak, labdarúgóknak, akik a hosszú évek során megfordultak a város stadionjában. Az idősebb szurkolók azok, akik mindezekre emlékeznek, akárcsak Hajnal Gyuszi, 1982. szeptember 25-i, FC Olt elleni, vagy Bölöni Laci 1984. május 13-i, FC Argeş elleni, hazai pályán elért utolsó találatára.

Az utolsó, valamire való, fontosabb labdarúgó-mérkőzésre ezen a pályán 2002 májusában került sor. Akkor, az utolsó, B divíziós találkozón a következő hazai játékosok játszottak: Farkas–Asztalos, Grama, Nicoară, Mihály (67.p. Vancea)–Borz, Virág, Ötvös, Pop Al. (46.p. Moldovan)–Ignat C. (46.p. Stoica C.), Ignat Cr., s ezzel szép lassan lezárult a történelem. Ami utána történt, az szinte említésre sem méltó.

Az ASA megszűnése után, a stadion elhagyatott állapotba került. Ismeretlen tettesek ellopták a wc- és mosdókagylókat, tusolókat, kispadot, a vaskerítéseket, fémtárgyakat begyűjtőbe vitték. Hajléktalanok menedékhelyévé váltak az öltözők, a stadion belsejében lévő edzőterem, a kiváló minőségű gyepszőnyegből gaz, burján-tenger lett. A stadion tribünjei omladoznak, a fapadokat felszedték, elégették, a gyepszőnyeget kiszárította a nap. A két kapufa még áll a helyén, akárcsak a körülötte lévő néhány, több tízéves jegenyefa, melyek a klub híres szurkolója, Moldován Zoli idejében a nevezetesebb csapatok elleni mérkőzések során több szurkolót elbírtak…

Hogy mikor lesz tatarozva, új ruhába öltöztetve a híres, egykor szebb napokat is megélt ligeti stadion, az még a jövő titka. Csak épp legyen még A-osztályos csapatunk akkor! Addig is, az egykori-jelenlegi szurkolók a kétszáz méterrel tovább tündöklő, Sziget utcai Transil-pályára járnak biztatni városunk együttesét.

Az egykori-jelenlegi szurkoló csak felsóhajthat: Ó idők! Ó erkölcsök!


Share Button
Ennyien olvasták: 225

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.