Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Borús
Holnap
Borús
Derült
Kedd
Derült

Egységes fellépés által megvalósulhat Székelyföld autonómiája

Központ március 17, 2011 Egyéb

Egységes fellépés által megvalósulhat Székelyföld autonómiája

 Benedek_Istvan
Méltóságteljesen ünnepelték március 15-én a marosvásárhelyiek a Bernády-téren az 1848–49-es szabadságharc kezdetének 163. évfordulóját. Ünnepi beszédet prof. dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke mondott, ezt követően megkoszorúzták a Bem-emlékplakettet.

 Prof. dr. Benedek István beszédében az összmagyarság legfontosabb és legnagyobb ünnepeként emlegette a „népek tavaszát”, amikor az elnyomás tűrhetetlenné válásával, nagyjaink felismerték azt a pillanatot, amikor lépni kellett. Megszületett a Nemzeti dal, elkészült a 12 pont, és bebizonyosodott, hogy a magyar nép nem tűri az elnyomást, az igazságtalanságot. Tetteik a magyarság szabadságszeretetét, korrektségét, összetartozását igazolják.

„Tulajdonképpen mit is üzen számunkra az 1848-as forradalom? Elsősorban az erdélyi magyarság függetlenség iránti igényét fejezi ki, valamint azt a felismerést, hogy csak eme üzenetek megértése és elfogadása révén lehet tovább haladni, elérni azon célokat, amelyeket elődjeink, és mi is kitűztünk magunk elé. Ennek egyik végállomását a Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása jelentené, mely jogos igénye a magyarságnak” – fogalmazott. Kihangsúlyozta, eljött az idő, amikor az egységet újra kell fogalmazni, nem pedig fentről megszervezni azt, ráerőltetni a népre. Véleménye szerint tárgyalóasztalhoz kell ülni és közös nevezőre jutni:

„A problémák sokasága megoldásra vár, ezeket a társadalom igényeli. Létfontosságú újrafogalmazni és megteremteni az összefogást, az egységet, hiszen mindannyian tudjunk, van bennünk annyi erő és akarat, hogy a közeljövőben kétnyelvű táblákkal, Székelyföld területi autonómiájával büszkélkedhessünk, hogy újra itthon érezhessük magunkat” .

Említést tett az RMDSZ eddigi tevékenységéről, a néhai kis és lassú lépésekről, a rossz döntésekről, viszont felhívta a figyelmet az elért és az elérhető eredményekre is. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke bizakodva néz a jövő elé, azt remélve és kívánva, hogy jövő ilyenkor nem szétszórtan, hanem együttesen ünnepel Marosvásárhely magyarsága.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az RMDSZ megyei és városi elöljárói. Az ünnepélyt a Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusa, Szőcs Tímea és Hamar Mátyás szavalata színesítette. A megemlékezés a Magyar és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Lapzártánk után a Petőfi-szobornál a Magyar Polgári Párt, a Siculitas Egyesület, a Református Egyház, az Unitárius Egyház és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett megemlékezésre került sor. Nem maradt el a hagyományos Posta-réti rendezvény sem, ahol az előzetes beharangozások szerint 16 órától emlékeztek az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc hőseire. 19 órától az Erdélyi Magyar Ifjak gyertyás menetet szerveztek, a Petőfi-szobortól a Székely Vértanúk emlékművéig.


Share Button
Ennyien olvasták: 117

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.