Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Egységes fellépés által megvalósulhat Székelyföld autonómiája

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

Egységes fellépés által megvalósulhat Székelyföld autonómiája

 Benedek_Istvan
Méltóságteljesen ünnepelték március 15-én a marosvásárhelyiek a Bernády-téren az 1848–49-es szabadságharc kezdetének 163. évfordulóját. Ünnepi beszédet prof. dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke mondott, ezt követően megkoszorúzták a Bem-emlékplakettet.

 Prof. dr. Benedek István beszédében az összmagyarság legfontosabb és legnagyobb ünnepeként emlegette a „népek tavaszát”, amikor az elnyomás tűrhetetlenné válásával, nagyjaink felismerték azt a pillanatot, amikor lépni kellett. Megszületett a Nemzeti dal, elkészült a 12 pont, és bebizonyosodott, hogy a magyar nép nem tűri az elnyomást, az igazságtalanságot. Tetteik a magyarság szabadságszeretetét, korrektségét, összetartozását igazolják.

„Tulajdonképpen mit is üzen számunkra az 1848-as forradalom? Elsősorban az erdélyi magyarság függetlenség iránti igényét fejezi ki, valamint azt a felismerést, hogy csak eme üzenetek megértése és elfogadása révén lehet tovább haladni, elérni azon célokat, amelyeket elődjeink, és mi is kitűztünk magunk elé. Ennek egyik végállomását a Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása jelentené, mely jogos igénye a magyarságnak” – fogalmazott. Kihangsúlyozta, eljött az idő, amikor az egységet újra kell fogalmazni, nem pedig fentről megszervezni azt, ráerőltetni a népre. Véleménye szerint tárgyalóasztalhoz kell ülni és közös nevezőre jutni:

„A problémák sokasága megoldásra vár, ezeket a társadalom igényeli. Létfontosságú újrafogalmazni és megteremteni az összefogást, az egységet, hiszen mindannyian tudjunk, van bennünk annyi erő és akarat, hogy a közeljövőben kétnyelvű táblákkal, Székelyföld területi autonómiájával büszkélkedhessünk, hogy újra itthon érezhessük magunkat” .

Említést tett az RMDSZ eddigi tevékenységéről, a néhai kis és lassú lépésekről, a rossz döntésekről, viszont felhívta a figyelmet az elért és az elérhető eredményekre is. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke bizakodva néz a jövő elé, azt remélve és kívánva, hogy jövő ilyenkor nem szétszórtan, hanem együttesen ünnepel Marosvásárhely magyarsága.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az RMDSZ megyei és városi elöljárói. Az ünnepélyt a Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusa, Szőcs Tímea és Hamar Mátyás szavalata színesítette. A megemlékezés a Magyar és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Lapzártánk után a Petőfi-szobornál a Magyar Polgári Párt, a Siculitas Egyesület, a Református Egyház, az Unitárius Egyház és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett megemlékezésre került sor. Nem maradt el a hagyományos Posta-réti rendezvény sem, ahol az előzetes beharangozások szerint 16 órától emlékeztek az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc hőseire. 19 órától az Erdélyi Magyar Ifjak gyertyás menetet szerveztek, a Petőfi-szobortól a Székely Vértanúk emlékművéig.


Share Button
Ennyien olvasták: 270

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.