Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

élet-módi amelyben a nyelv sérül

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

élet-módi

amelyben a nyelv sérül

 Ez ismét egy buszos kaland. De már a jó – Torda–Marosludas–Radnót – vonalon, Kolozsvár felől. Dzsesszika, aki az ablak mellett szeret ülni, most is ott ült. Hősnőnk a startváros peremén lévő állomáshoz közeledve az ablakból egyből kiszúrt egy, a busz irányába tartó női alakot. S szinte keresztbe tette középső ujját a mutatón, hogy nehogy… A Nő, abból a fajtából való volt, aki elsők között tuszkolja fel magát a buszra, tekintet nélkül arra, hogy utána esetleg idősebb, azonos neműek állnak. (Mint ilyen, nem ritkaságszámba menő jelenség…) A buszra felszállva elhaladt hősnőnk mellett, aki erre (illemtelenség, de egy kicsit:) fel is lélegzett. Mire a következő pillanatban a londoni Lush pipere-üzletlánc illatát maga után húzó Nő hátraarcolt, s egy ragyogóra polírozott fehér fogsor mosolyogva kérdezte meg az előbb felszusszanótól, hogy leülhet-e.

A Nő szó ne a Hölgy, Madame, Primadonna szavakat hozza a kedves olvasó gondolataiban mozgásba. Különösen azért nem, mert a szó a történet végére a Mélyhangú Csitribe torkollik. Dzsessz első ránézésre felső középkategóriába sorolandó személyként azonosította be a Nőt, ami azonban nem állítható tudományos biztonsággal, hiszen a ma uralkodó használt-ruhapiac elég megtévesztő dolgokat tud művelni. A legelső elbizonytalanító jelet a nagy barna táska zipzárjának szétbomlott állapota szolgáltatta. Amelyből aztán előkerült egy kisebb, Luis Vuitton mintás táska (ami viszont ismét fennebb emelte társadalmi kategória-képzeteinket), majd előbbiből nemsokára egy fekete masnis pénztárca. A Matrjoska-jelenségre esetleg még később visszatérünk… Jobban a dolgok mélyére nézve, erre nem lesz szükség: mindenki tudja, mi van a legkisebb bababábu belsejében…

Úgy tessék elképzelni, hogy a tökéletesen geometrikus Vidal Sassoon-hajfrizura és a hozzá színben passzoltatott-szoláriumoztatott bőrtől Dzsesszikának bizony-bizony kisebbségi komplexusai keletkeztek. Nem beszélve arról a színbeli harmonizáltatásról, ami a Nő ruhadarabjain és kiegészítőin bujkált: a domináns szín a szarvasszín. (A szarvasszín azt jelenti, hogy olyan színű, mint a szarvas bőre). Aztán előkerültek a különböző érintőképernyős telefonok, és az előtte lévő szék támlájának hálójába süllyesztett könyvről lehetett tudni, hogy csak az úti célnál kerül ki börtönéből. A ruháknál maradva: a testhezálló, könyékig érő, szarvas bőre őszi árnyékban-színű bőrutánzat kabát színben passzolt a középső táskán túlburjánzottan megjelenő márkanév színével, és a szintén Luis Vuitton márkajelzésű kendővel. Továbbá a lábakon lévő csizmák is ebbe a színpalettába tartoztak, ám a világosabb, nyáron a szarvas bőrére rásütő nap-árnyalatba. Egyszóval minden mindennel talált, gondosan vagy ösztönösen jól összeválogatott stíluselemek találkozásával volt dolgunk.

Egy területen mutatkozott csupán hiátus a tökéletesen felépített képben, ez pedig a nyelvi regiszter volt. Először is, amikor utastársunk megszólalt, nem lehetett egyből eldönteni, hogy milyen nyelven beszél. Aztán rájöttünk: kevertet. Ezt szemléltetendő, egy példa: hogy mondják németül a dependent de alcoholnak? (Tehát világpolgár mellett ülünk, vontunk le szemlesütve a következtetést.) De aztán következtek olyan válogatott nyelvjárásbeli kifejezések, mint a nyimény, nyimik, meglássuk, amelyek mégsem a világpolgár-gondolat irányába terelték a résztvevő (de akaratlan) megfigyelést.

 Pedig egy ilyen külsőhöz, az ember jól fejlett nyelvi szocializációt képzel el.

Share Button
Ennyien olvasták: 273

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.