Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

élet-módi amelyben a technika ördögével találkozunk

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

élet-módi

amelyben a technika ördögével találkozunk  

Tudják, Dzsesszi bármelyik pillanatban felcsapna világutazónak. Persze nem fog. Most ne azt firtassuk, hogy miért nem, hanem azt, hogy miért igen feltételesen. Hát annál az egyszerű és szilárd meggyőződésénél fogva, hogy bárhová is vetné útja, mindenhol találna olyan helyeket és embereket, akik rövidebb-hosszabb időre befogadnák, vendégül látnák és ahonnan folytathatná útját. (És erre utaznak az üres zsebű utazók is, nemde?)

Dzsessz már Zb-nek is mondta egy estén, amikor hallgatták az egydalos Steppenwolfot, hogy hipp-hopp költözzenek Amerikába, de Zb nem akart. S most tessék, legszeretettebb hősünk már egy hónapja ihatja a sört, eheti a kolbászt és közben jobbra-balra dőlingélhet Szászországban… és szegény Dzsesszi itt maradt az igencsak érdekesen alakuló erdélyi sorsban.

De eredeti szándékaink szerint nem panaszkodni, hanem a segítésről szerettünk volna írni. Mert ahhoz, hogy az emberen segítsenek vagy ő segítsen másokon, ahhoz nem kell elutazni, elég néhány kognitív (és emocionális) kaput megnyitni. Itt van például a sokat emlegetett kolozsvári buszállomás és eddig sosem emlegetett közillemhelye. Ezen kereskedelmi egységről kis számolgatás után igazzá lesz a sok kicsi sokra megy-tézis, tudniillik az elmúlt két évben hősnőnk is kisebb vagyont testált erre a szükség-intézményre. Na, de nem az egylejötvenbanikról szeretnénk mesélni, kanyarodjunk vissza a segítéshez. Dzsessz az említett helyen éppen sorban állt (a női vécék előtt kígyózó tipikus asszonysor-képzetet kell most aktiválni), amikor egy idős asszonytársa megszólalt a háta mögött, hogy nem fizetne be neki is egy „kicsi dologra” (tükörfordítás szerk. megj.). Dehogynem, harsogta hősnőnk, mert mindig jókedvűvé teszi az ilyenfajta közvetlenség. S úgy is lett.

De történt ennél izgalmasabb is a múlt héten. Hazafelé loholás közben Másik Komaasszonyával beszélgetett telefonon, amikor egy Szépkorú Hölgy se szó, se beszéd odahajolt a telefonáló Dzsessz füléhez és megkérdezte, hogy nem segítne neki megjavítani az „intenetét”. Hősnőnk a kérdéstől meglepődött, lekerekítette a telefonbeszélgetést, és mondta, hogy dee… Elment hát a Szépkorú Hölgy lakására és elkezdődött az „internetjavítás”. Nem tudjuk elmondani, hogy a hányadik kérdés után lett világos (mi sem vagyunk számítógépzsenik, na): be kell jelentkezni a google fiókon keresztül a youtube-ra, mert ha így cselekszünk, megjelenik az a zeneszámlista, amelyet a Kedves Rokon Fiúcska szerkesztett össze a Szépkorú Hölgy kedvenc zeneszámaiból. Nos, hősnőnknek fogalma sem volt arról, hogy ilyesmire is jó a „gogel” és a „zsutub”, miközben a Szépkorú Hölgynek pontosan ez volt a lényeg: azt az állapotot visszahozni, amikor a képernyő bal felén éppen nagyban zajlik a videoklip és jobb oldalt megjelenik kicsiben az általa összeválogattatott lista a kedvenc éppen aktuális és jövőbeni dalokkal. Ehhez legalább 10-szer jelentkeztünk be különböző elektronikus postacímekre, derítgettünk a skipről jelszavakat, de a végére sem sikerült mindent úgy megjavítani, ahogy a Szépkorú Hölgy kérte azt. Mert azt, hogy a zeneszámok is menjenek a zsutubról, és közben a horoszkópját vagy a híreket is el tudja olvasni – ennek a kérésének a kielégítéséhez képességeink kevésnek bizonyultak.  

Úgy látszik, a technika ördöge egyeseket jobban hatalmába kerít.


Share Button
Ennyien olvasták: 203

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.