Központ
2020. november 24. kedd, Emma

élet-módi amelyben egy virágcserép teljesen fölöslegessé válik

Központ július 15, 2011 Egyéb kategória

élet-módi

amelyben egy virágcserép teljesen fölöslegessé válik

Dzsessziről az Öreg sokszor megállapította, hogy a mosdóvízzel kiönti majd a gyermeket is (csak annyit erről, hogy ő ezt szó szerint érti). A ritmikusan ismétlődő mondat nem minden egyes esetben találkozik a valósággal, ám igaz, és nem győzzük hangoztatni: vannak dolgok (elég sok), melyek nem tudnak a fejünkbe menni, mert nem érdekelnek.

De itt kell kitérnünk arra a sajátos helyzetre is, amikor például egy közéleti-politikai probléma kifejezetten felkelti érdeklődésünket, és az ügy kapcsán még az elhangzott nyilatkozatok, „hivatalos” vélemények is érdekelnének, amiből akad is dögivel. De aztán, amikor Zb megkérdezi, hogy na mit is mondott az illető nyilatkozó, csak nyelünk, először hülyének gondoljuk magunkat, hogy az olvasottakat nem tudjuk összefoglalni, aztán kicsit lecsillapodunk, mert a semmit lehetetlen összefoglalni.

De van egy sajátos problémahelyzet, amelyre szinte mindig igaz a fenti mondás. Ezek pedig a virágok. Ugye van a micimackós plakát, amelyen az az óriási nagy igazság áll, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Hogy Dzsessz jó vagy rossz ember, nos az bonyolult és árnyalt ügy. (Csak egy példát hozunk ennek szemléltetésére: az itthon vakációzó Zb, azalatt az egy röpke hét alatt, eleinte csak finom, célzásszerű zsebsárkányozással kezdte, később a házisárkány jelzővel fémjelzett szituációvá  transzformálódott a világ, és legvégül hősnőnk megkapta sárkányos becenevei legújabbikát, mely elé a tűz előtag került… De a vasárnap délutáni, volt NDK-s hangulatból, bárcsak visszajönne az ő tűzsárkányához szalmakrumplit enni, szóval ezért fogalmaztunk úgy, hogy jónak vagy rossznak lenni korántsem olyan egyszerű.

Igen, a virágok. Dzsesszi, amikor először ballagott az egyetemen, a Sovány Nőtől kapott egy gardéniát. Ez a növény tényleg az egyik legcsodálatosabb illatú virágzattal rendelkezik a dísznövények között, de amit úgy kell elképzelni, mint a Kisherceg rózsáját, és erre erősítenek rá azok az interneten keringő rémtörténetek, amelyek hosszasan és rendkívül precízen ecsetelik, hogy a gardénia milyen kényes növény. Dzsesszi ekkor fogta magát, és addig keresett az interneten, amíg rá nem talált a gardénia fórumozók csoportjára, és ki nem derítette a tutit: a gardéniát spriccelni kell a leveleinél, és igazából nem is kell öntözni. Hát szegény növény bírta egy évet, bírta kettőt, bírta hármat is, de aztán – nem tudni miért, lehet, hogy már nem bírta szusszal vagy csak változó korba lépett? – lecsapta leveleit, és nem volt hajlandó tovább kommunikálni a külvilággal. (Azt elfelejtettük mondani, hogy mindez az Ötödik Emeleten zajlik, és a spriccelést is a család többi nőtagja végzi, Dzsesszt leszámítva.) Na, a leveleket lecsapós jelenet után az Öreg fogja magát és egyszer csak nyakon önti őkegyelmét egy csésze vízzel (a gardéniát). Amire a növény olyan pozitívan reagált, hogy virágot is bontott. Azóta hetente kétszer kap inni, és irul-virul.

De újabb probléma merült fel. És ez már egy másik virág képében. Dzsessz, a Hármas Számú Komáéktól (ez nem rangsor, hanem sorszám) kapott egy törpeorchideát. A történet már rosszul kezdődött, mert hősnőnk másnap máris vett egy jópofa kis cserepet és beleállította a szerencsétlen növényt, pedig valami derengett, hogy mondták, fontos az átlátszó műanyag cserépben tartani. De csak akkor vette ki nagy későre, amikor az édesanyja leteremtette telefonon, hogy hagyja a szegény növényt a gyökerén keresztül fotoszintetizálni, s tegye ki gyorsan az ablakba. Ezért van az, hogy egyelőre az orchidea a Zöld Pikkelyes Palota ablakában feszít, de nem lehet tudni meddig, mert még nem is volt megöntözve.

Tényleg…

Share Button
Ennyien olvasták: 258

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.