Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

élet-módi amelyben elijesztjük a falon túliakat

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

élet-módi 

amelyben elijesztjük a falon túliakat

 A Zöld Pikkelyes Palota fölötti valamelyik emeleten laknak a Négy Betűs Szomszédok: anya, apa, fiú, lány. A Négy Betűs Szomszédokról azt kell tudni, hogy a nyár közepétől kezdődött el kálváriájuk: ismeretlen tettesek a tömbház falára (Dzsessziék konyhaablaka alá) autófestő spray-vel felfestették a család négybetűs nevét. A fura az egészben a Kőműves Kelemen-effektus: ha a falfirkát a tömbház lakói közül valaki lemeszeli, másnapra ismét ott díszeleg a Név.

Dzsesszi nem különösen vette ki részét az akcióból, közben sokat volt a város másik végében lévő Ötödik Emeleten. Amikor az Ősszel Iskolába Menő E-vel a ZPP-ben aludtak, akkor hallotta először (de ki tudja, valójában hányadszorra!) a permetszóró sziszegését, és érezte az émelyítő érzést a gyomrában a szagtól. Akkor nem szólt semmit. A hat és fél éves E-vel inkább az állatkerti élményekről, a krétával festett szivárványról, no meg a fagyikról lehetett és kellett beszélgetni, nem a konyhaablak alatti deviáns viselkedésről.

Ekkor is úgy történt: amit festettek estére, lemeszelték reggelre. Aztán, amikor újra jöttek a graffiti-művészek, Dzsesszi csak egyedül volt a ZPP-ben, és miközben az internet jóvoltából Zb-vel beszélgetett, elkezdett félni. Félelmének hangot is adott, … ebből kerekedett a cirkusz. Eleinte Zb csak türelmesen kérte, hogy menjen át a szomszédokhoz, és szóljon nekik, hogy ismét művészkednek a tömbház falán. Hősnőnk persze nem ment. Valahogy lejárt a performansz, és a csak kicsit ketyegő Zb is megnyugodott. Igen ám, de éjfélkor ismét jöttek.

Ekkor Dzsesszi (rossz döntés!) fogta magát és felhívta a tőle 1250 kilométerre lévő Zb-t, hogy megint itt vannak, és fél. Mielőtt a telefonos műveletre sor került volna, szegény Dzsesszi a konyhában állt mezítláb a csempén és hallgatózott. Aztán, hogy a Mutáló Hangú Suhancokat elijessze, fogta palacsintasütő serpenyőjét és jól odaverte az inoxkagylóhoz.

Hogy a hangtól ijedjenek meg. Dzsesszi jól meg is ijedt, de a falon túliak semmi jelét nem mutatták ’jedtségnek. Akkor következett a telefonálás, ami kisebb üvöltözéssé fajult, és amitől a festékesek szintén nem ijedtek meg. Menj fel a tömbházfelelőshöz vagy hívd a rendőrséget – amely utasításokra hangos nem és nemek voltak a válaszok. Aztán, amikor Zb azzal kezdett el fenyegetőzni, hogy mindjárt ő fogja felhívni a tömbházfelelőst, Dzsesszi is elveszítette a türelmét. Meg tudom oldani a helyzetet – ordította, s lecsapta a telefont.

A másodperc töredékei alatt két járható út mutatkozott: vagy fogja a palacsintasütő serpenyőt és a kinti társasággal szemben fegyverként fogja alkalmazni, vagy pedig leoltja a villanyt és felhúzza a redőnyöket, hogy elijessze a Mutáló Hangú Bandát. Utóbbi mellett döntött, s mint a lepkék, úgy rebbent szét a sötétségben a társaság. Ezek után újból internetes kapcsolatba lépett Zb-vel, és igen büszkén újságolta, hogy milyen önálló és bátor cselekedetet hajtott végre. A beszélgetés elején megenyhülni látszottak az indulatok, de amikor Dzsessz beszámolt hőstettéről, Zb orrcimpái ismét elkezdtek (egy kicsit…) reszketni, és tudomására adta élete párjának, hogy a lehető legrosszabb megoldást választotta, és majd várhatja, hogy a ZPP palota redőnyeit is összefessék, ha egyáltalán ennyivel megússza.

De Dzsesszi már szembenézett félelmeivel, és többet nem félt, csak kacagott, és megnyugtatta a magát tehetetlennek érző Zb-t, hogy ne aggódjon, csak festegető kamaszokkal állnak szemben, akik ártalmatlanok. Zb ekkor ismét rá kellett jöjjön arra, hogy Dzsesszi nem mindig veszi komolyan a felnőttek dolgait, és csak azt hajtogatta végtelenül elkeseredett hangon és lógó orral:

De miért vagy olyan makacs, te Pocok?

 

Share Button
Ennyien olvasták: 293

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.