Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

élet-módi amelyben racionalizálunk

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

élet-módi 

amelyben racionalizálunk

Dzsesszről elmondható, hogy kedvenc intézménye az Egészségbiztosító Pénztár. No nem azért, mert egy percig is érezné, hogy az államilag támogatott intézmény hatékonyan működne; pusztán azért szereti a helyet, mert ott az alkalmazottak magyarul is tudnak beszélni.

Szimpátiájának útjában a minap azonban rögöcske gördült. Ugye ide tartozik az EU-tagállamokban érvényes egészségügyi biztosítókártya, amit ingyenesen lehet igényelni, csupán két fénymásolatnyi energia szükségeltetik a procedúrához. Fantasztikus dolog! – csak most már azt nem bírja ép ésszel felfogni, hogy a bejárathoz, ahol az igényléshez szükséges formanyomtatványokat osztogatják, miért nem képesek egy kiszuperált fénymásológépet is elhelyezni, hogy a kliens ne félórákat loholjon, amíg valahol rálel egy sötét sufniban rejtőzködő fénymásológépre, illetve a szervesen hozzátartozó fénymásoló személyzetre. Hogy ezt miért lenne nehéz megvalósítani, tényleg nem érti, a jelenségre biztos van racionális magyarázat, de már sokszor kiderült, hogy az élő szervezetek kognitív-racionális pályái sok esetben nem keresztezik egymást.

Hősnőnknek van még néhány példája racionalitás témában. Például a minap az Ősszel Iskolába Menő E-vel éppen a Víkend felé vették útjukat. Hősnőnk – szégyen, de – úgy tervezte: este fél hétkor besétál a szabadidőközpont nyitott ajtaján, anélkül, hogy fizetne. Be is sétált, de amikor a szűk járaton kijutott volna a fényre, eléugrott a jegyszedő. Dzsesszi ekkor életében kevesedszerre eljátszotta a „nem tudom hány óra van, azt hittem, hogy hét elmúlt”-jelenetet, majd következett az „újságíró vagyok, igazolni tudom”-szemtelenkedősdi, de egyik próbálkozás sem használt. Még volt egy próbálkozási kísérlet a tarsolyában, de azt végül nem vetette be, hanem szépen hét óra előtt 25 perccel leperkálta a teljes értékű jegy árát. Ebben az esetben például a racionalitás fogalma mintha kezdene meginogni ugyebár, mert rendben van, hogy hét óráig tart a fizetős program, de az, aki fél órával zárás előtt érkezik, annak igazságérzetét bántja az őt is megillető 7 lej. S nem a pénz, hanem valami más. (De lehet, hogy Dzsesszinek ebben az esetben nincs igaza.)

Akkor ott van ugye a Polgármesteri Hivatal, amelynek példamutató, racionális intézménynek kell(ene) lennie, hiszen amilyen a Polgármesteri Hivatal, olyan a Polgár. És a Hivatal példát is mutat, ajjajj! Felszerelték például az intézményt szelektív hulladékgyűjtő kukákkal, ahogy a törvény szépen előírja, majd a papírt gyűjtögetni hivatott szerkezetet szépen beállították a könnyező pálma mögé. Persze lehet, hogy a gesztusnak üzenet értéke van, és Dzsesszi érti is, nincs azzal baj. Elmagyarázza: tehát a sarokban burkolt asszociációs játéknak lehetünk tanúi, ugyanis az egymás mellé állított papírosveder és növény azt próbálja jelképesen elmondani, hogy védje környezetét, ne használjon papírt. Mondjuk azt, hogy a testvérvárosok ajándékait tároló üveges szekrény mellett miért van ott a régről ismert, hagyományos szemetesveder, azt most, ha nem haragszanak meg, Dzsessz nem próbálja megmagyarázni.

Egy utolsó miniatűr racionalitás témában: a Régi Városháza mosdójában a szöveg szinte ostorozza az éppen oda tévedő halandókat, hogy majd, ha a szükség megköveteli, tessék aztán használni a vécékefét! – csak éppen zárakat nem szereltek az ajtóra, pedig a vécékeféhez jól illene.

Megeshet, a polgárok biztonságáért nem szereltek…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 302

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.