Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

élet-módi amelyben Valahol Európában – leszünk

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

élet-módi 

amelyben Valahol Európában – leszünk

Dzsessziről tudni kell, hogy szeret énekelni. Nem tud, de szeret. (…) Valamely rejtélyes oknál fogva múlt héten hősnőnk fejébe éket vert a gondolat, hogy jó lenne minden nap megtanulni egy népdalt. Alkatilag sajnos nem egy két lábon járó népdal-lexikonnal van dolgunk, és itt és most az alkatilag szó több szempontból is vizsgálható lenne, de szorítkozzunk a denotáció csupán egyik lehetséges vetületére. Tehát: az elhatározás csütörtökön érte, és rögtön el is kezdett keresgélni az interneten(!…) népdalok után.

Rá is akadt az Udvaromon aranyvályú, aranykút kezdetűre, amelyet hiába énekelt el sokadjára a Fonó zenekarral, úgyis csak az első négy sorát tudta megjegyezni. (Bonyolította a dolgot, hogy több felvételt is végignézett, és helyenként a teljes 6 szakaszból 3-at, máshol pedig 4-et énekeltek el.) De az alkati kérdés egyik rejtélye a hosszú- és rövidtávú memória finoman – szinte azonnali feledésbe – ívelő játékában rejlik…

Pedig Dzsesszi és Frenk, amikor kicsik voltak, sokszor énekeltek az Ötödik Emeleten édesanyjukkal lefekvés előtt. A nagy kedvenc az Egy boszorka című gyermekdal volt, de a rántott békát sütő Virágék is mindig felturbózták gyermeki fantáziájukat. (Legalábbis a Dzsessziét, a Frenkéről nem tud nyilatkozni, és Frenk most nincs is Erdélyországban.) Szóval az Ötödik Emeleten Lakók viszonylag sok gyerekdalt ismertek, de biztos úgy van a zenével, ahogy a rajzzal: a tehetség időnap előtt zátonyra tud futni. Ezért van az, hogy Frenkkel vállvetve pallérozatlan zenei műveltségük a Zavaros a Nyárádig terjed, de onnan már tényleg zavaros(odik).

Ezt pótolandó, a Zöld Pikkelyes Palotában Zb és Dzsesszi időnként spontán előadókká válnak, és szívből tudják bömbölni a Szívemben bomba van kezdetű slágert. Ugyanakkor államvizsgák írása közben a Queentől a Don’t stop me now kezdetű dal tudatmódosító ereje hősnőnknél bizonyított. Egy másik örökzöld sláger a Cseh Tamás dal, az Amikor Desiré munkásszállón lakott, amihez nincs hozzáfűznivalónk, meg kell hallgatni, és jókedvre kell derülni tőle. Melankolikus hangulatban pedig Freddie Mercury és Montserrat Caballé Barcelona című duettje a nyerő.

A jelenbe visszatérve: Zb nemrég küldött egy zeneszámot ajándékba Dzsesszinek. A kedves gesztust követő délutánok egyikén hősnőnk megtanulta énekelni a dalt, úgy, hogy közben háttérben ment az eredeti szám, ő pedig „ráénekelt”. Aztán összeszedte a bátorságát, és mondta a képernyőn lévő Zb-nek, hogy ő most el szeretné énekelni a dalt. …Nos, a várt hatás elmaradt, Zb-ből kipukkant a nevetés. Aztán mikor a szomszédokat kezdte emlegetni, Dzsesszinek a két szemöldöke mintha elkezdett volna összenőni, de végül csak kacagás lett belőle.  

(Amikor ezeket a sorokat olvassák, Dzsesszi már nem a képernyőn keresztül fog énekelni. Akkor már régen NDK-s Spee mosóporral mossa a Zb ingeit, közben pedig Vita Colát iszik.)

De azért még jelentkezik.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 261

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.