Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Elméletileg létezik kerékpárút-hálózat Marosvásárhelyen

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

Elméletileg létezik
kerékpárút-hálózat Marosvásárhelyen

Bringa_utAnnak ellenére, hogy Romániában szinte semmilyen hagyománya nincs a kerékpáros infrastruktúra kiépítésének, négy marosvásárhelyi civil szervezet (Fókusz Öko Központ, Rotaract Club Téka, Pro Biciclo Urbo Egyesület, valamint az Easy Rider biciklis futárcég) által összeállított városszintű kerékpárút-hálózat javaslatát a honatyák a városfejlesztési stratégia részévé nyilvánították.

 „Míg az elmúlt húsz évben még ígérgetések sem voltak arra vonatkozóan, hogy Marosvásárhelyen lesznek biciklis utak, jelen pillanatban a polgármesteri hivatal és a civil szervezetek közti együttműködés pozitívnak tekinthető” – fogalmazott Kósa István, a Fókusz Öko Központ munkatársa.

Az elképzelések szerint két héten belül elkészül az a technikai terv, mellyel a megvalósítandó projekt finanszírozására pályáznak majd. Ezzel párhuzamosan, a tervezőcég által elkészített tervrajz bekerül az időszerűsített marosvásárhelyi Általános Városrendezési Tervbe is. „A szakemberekből álló csapatnak jogában áll, hogy az általunk elképzelt kerékpárút-hálózatot már utcákkal, útszakaszokkal egészítsék ki. A legfontosabb az, hogy megmaradjon az általunk javasolt modell” – magyarázta Kósa, aki azt is kihangsúlyozta, hogy egy pályázati finanszírozás csak akkor válhat eredményessé, ha a benyújtandó dokumentum, a tervrajz részletesen ki van dolgozva, át van gondolva.

– Fontos megjelölni, hogy a cél egy kerékpár­út-hálózat létrehozása, nem pedig néhány bicikliút megrajzolása szerte-széjjel a városban. Külön hangsúlyt szükséges fektetni az indoklásra is, azaz pontos érvrendszer alapján felépíteni, hogy miért épp az adott területen szükséges a hálózat kialakítása – fogalmazott a Fókusz Öko Központ munkatársa. Példaként a vegyikombinát közelében lévő, mindössze néhány kilométeres bicikliutat hozta fel, melyen becslések szerint naponta három-négy személy bringázik.

Abban az esetben, ha a pályázás sikeres lesz, első fázisban csak a legfontosabb szakaszokon épül meg a kerékpárút-hálózat.

 


A türelmetlen biciklisek körülbelül másfél évtized múlva számíthatnak egy teljes, marosvásárhelyi bicikliút-hálózatra. A projekt kezdeményezői összeállítottak egy prioritási listát, melynek értelmében első ízben a következő utcákon, útszakaszokon lehetne tekerni:

– Rózsák tere
– Győzelem-tér
– Dózsa György utca – 1918. December 1. út – Dózsa György utca
– 1918. December 1. út – Jeddi út – 1918. December 1. út
– Dózsa György utca (Mureş Mall) – Víkendtelep – Dózsa György utca (Mureş Mall)
– Gheorghe Marinescu utca – Rózsák tere – Gheorghe Marinescu utca.


 

 

Véleményem szerint…

 Évek óta tervezik Marosvásárhely jelenlegi szegényes kerékpáros infrastruktúrájának kiépítését, de máig mindössze néhány kilométerrel sikerült azt bővíteni. A kerékpárosok veszélyben érzik magukat, ugyanis a közúti forgalomban méltán gondolják úgy, senki sem figyel rájuk.

 

Tőkés Botond
Napi rendszerességgel tekerek, közlekedési eszközként és sportolni egyaránt használom a kerékpárt. A város zsúfolt utcáin véleményem szerint ez a leghatékonyabb, leggyorsabb módja a közlekedésnek, és nem elhanyagolható az egészségre gyakorolt kedvező hatása sem. E hatás akkor élvezhető igazán, ha az ember épségben átvészeli az utazást, ennek ellenkezőjére pedig, sajnos, minden esély megvan. A marosvásárhelyi autósok többsége nem tekinti a közlekedés teljes jogú tagjának a bicikliseket, nekünk kell fokozott figyelemmel haladnunk, hogy elkerüljük a súlyos kimenetelű baleseteket.
A jelenlegi állapotokon sokat javítana egy ésszerűen megtervezett, a város nagy részét lefedő, komplex kerékpárút-hálózat, bicikli-megőrzők a fontosabb intézmények, népszerű szabadidőhelyek környékén. Úgy hiszem, lenne igény rá, a tavasz beköszöntével egyre több kerékpárost látni az utakon.
Jelenleg két útvonalon van kialakítva kerékpársáv, azonban ezek minősége sok kívánnivalót hagy maga után. (A jeddi úton egy patak fölött például nincsen híd, egyszerűen megszakad az út.) Értesüléseim szerint a városvezetés előtt van egy, bizonyos civil szervezetek által benyújtott kerékpárút-hálózat tervezet, remélem minél előbb sikerül azt megvalósítani, bár eddigi tapasztalataim nem ezt támasztják alá.
 

Forró Csilla, egyetemista
Gyakran kerékpározom, ha lehetőségem van rá, akár hetente is. Vásárhelyen semmiféle bicikliút-hálózat nincs, úgyhogy egyenesen pocséknak látom a helyzetet. Az a néhány kilométer, amit nemrégiben kineveztek kerékpárútnak, el van rejtve, csak ritkán találkozik velük az ember. Szerintem a közeljövőben nem lesz semmiféle javulás ilyen téren, de azért reménykedni lehet. Vásárhellyel ellentétben Sepsiszentgyörgyön olyan hálózatot hoztak létre, mely körbejárja a város melletti falvakat is.
 

Szilveszter Csaba
Nem szoktam biciklizni, jelen pillanatban nincs is kerékpárom, de ha a közeljövőben beszerzek egyet, akkor szívesen látnék egy becsületes kerékpárutat Marosvásárhelyen, ám véleményem szerint jó ideig még nem büszkélkedhetünk ilyesmivel..
 

Balogh Ildikó
Nyáron naponta biciklizem, és olyankor érzem igazán, hogy szükség lenne arra a bizonyos, oly sokat ígérgetett bicikli/görkorcsolyaút-hálózatra, ami jelen pillanatban hiányzik városunkból. De mindaddig, amíg a lakosság mentalitása nem változik meg, amíg sokan 5 perces útjukra is autóba ülnek, addig nem várhatunk komolyabb hozzáállást a vezetőség részéről sem. Még nem vagyunk elég hangosak.
 

Keszeg István
Sajnos manapság egyre kevesebbszer kerül elő a kétkerekű. Nem mintha nem szeretném használni, de nagyon elvette a kedvem az utóbbi években bekövetkezett biciklis balesetek híre. Egyik jó barátom még kórházba is került a tavaly egy  baleset következtében. Nem is beszélve arról, hogy a felgyorsult városi életben egyre kevésbé figyelnek oda a biciklisekre. Talán a kerékpárutak megoldanák a helyzetet, de sajnos Vásárhelyen nagyon kevés ilyen található, és azok is mind olyan útszakaszokon, ahol én keveset utazom két kereken. Úgy érzem, ezzel nem vagyok egyedül. Talán a kitartó tüntetéseknek köszönhetően (gondolok itt a Critical Massre), majd a polgármesteri hivatal is felfigyel arra, hogy nem csak a gépjármű-tulajdonosoknak van jogosultságuk a városban való közlekedésre. Remélem, a polgármesteri hivatal nem csak olyan szinten fog odafigyelni a Critical Massre, hogy kitiltsa a vasárnap biciklizőket a főtérről.
 

Láng Dániel
Biciklizem, amilyen gyakran csak lehet, bár sok minden elvehetné a kedvem, például a nem létező kerékpárutak, a kelleténél hevesebb vérmérsékletű sofőrök, a létező utak minősíthetetlen állapota, de rájöttem, hogy ezek ellenére is megéri. Főleg azért, mert nagyobb szabadságot ad, és nyáron, amikor a buszokon olvadó hónaljszag terjeng, és esélyed sincs megúszni egy esetleges találkozást a körülötted tolongó embertömeg izzadt testével, hamar rájössz, hogy mégis mennyivel kellemesebb a langyos nyári szellőben tekerni. Nem láttam még Vásárhelyen bicikliutakat, s nem sok esélyt látok arra, hogy valaha is legyenek. Ha valamely különös okból kifolyólag mégis felfestenének egy pár vonalat és biciklit a túlságosan keskeny járdákra, az eső egyből lemosná, a por befedné, s amúgy is a járókelők kedvenc vonulási pontjává válna.
 

Virlics Ágnes
Nekem nincs biciklim, ahányszor csak tehetem, gyalog közlekedem. Ugyanakkor csak akkor merném vállalni a biciklizéssel járó kockázatokat, ha létezne városunkban egy tisztességes kerékpárút, hiszen a jelenlegi állapotot egyáltalán nem találom biztonságosnak.
 

Suba Norbert
Nagyon ritkán biciklizem, évente két-három alkalommal, főképp nyáron. Nem nagyon figyelem a kerékpárosoknak kijelölt utakat, de tudtommal a vásárhelyi hálózat nagyon szegényes. Ezenkívül említést kell tennem a sofőrökről is, akik agresszíven vezetnek, nem figyelve a bringásokra.
 

Magyari Katalin
Nem mondanám, hogy túl sokszor biciklizem. A kerékpározás nálam kizárólag nyári tevékenység. Vásárhelyen viszont egyenesen félek biciklizni, mivel nincsenek erre megfelelő útjaink. A sofőrök közül csak kevesen viselkednek előzékenyen a biciklisekkel. Annak az esélyét, hogy városunkban legyenek bicikliutak, csak hosszú távon tudom elképzelni, mivel az urbanisztika nehezen tudná ezt megvalósítani addig, amíg ilyen sok négykerekű használja a közutakat.


Share Button
Ennyien olvasták: 486

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.