Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Első kézművesvásár a J’ai Bistrot-ban

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

jai

Első kézművesvásár
a J’ai Bistrot-ban

Ékszerek, préseltvirág-díszítések, bábok, színesre pingált képkeretek, festett titok-dobozok, üvegfestmények, táskák, ruhák, képeslapok voltak a főszereplői az első ízben megrendezett kézművesvásárnak, melyre a hétvégén került sor a nemrég nyílt J’ai Bistrot nevű helyen. A szervezőkkel beszélgettünk, de megszólítottunk résztvevőket is.

 

Csak a lehetőségre várt mindenki

 Az ötlet a Corina Gligaé, a hely tulajdonosáé volt, tudtuk meg Anca Nemeştől, a vásár főszervezőjétől. „Mivel én hasonló körökben mozgok, és már ismertem a potenciális jelentkezőket, a tulajdonos engem kért fel a háromnapos rendezvény lebonyolítására” – kezdi a vásár történetének ismertetését a főszervező. Az ötlet nem új keletű, viszont megvalósítására csak az elmúlt hétvégén került sor. A főszervezőtől megtudtuk, körülbelül 15 résztvevőre számítottak, ám a tényleges jelentkezők száma – 25 kiállító – jócskán meghaladta elvárásaikat. A szervezőknek nem kellett sok energiát és időt fektetniük a szervezésbe, mintha minden és mindenki készen állt volna a vásárra: a névjegykártyáktól kezdve egészen az árukig. Tulajdonképpen a résztvevők mintha csak arra vártak volna, hogy valaki felkínálja a lehetőséget portékáik népszerűsítésére, eladására.

jai_2

A rendezvény sikeressége felől érdeklődve, Anca Nemeştől megtudtuk, erre csak a vásár végén lehet egyértelmű választ adni. „Első nap nem volt sok látogató, de ezt nem is hiányoltuk túlságosan, mert mi, kiállítók sem ismertük közelebbről egymást, így inkább az egymással való ismerkedéssel telt a nap, ötleteket, tanácsokat osztottunk meg egymás közt” – meséli a főszervező, aki beszélgetés közben éppen egy kötött mackó szemét varrta fel. Később megmutatta az általa készített tárgyakat: életvidám bábok, kitömött figurák ízléses humorral tálalva. Ancától megtudtuk, a jövőben is folytatni szeretnék a kezdeményezést, ám akkor műhelyekkel és tanfolyamokkal is gazdagítanák a kínálatot.

„Nekünk nagyon fontos, hogy ezen a helyen minél több, színes esemény történjen. Szeretjük a szenvedélyes embereket, akik átlagostól eltérő dolgokat művelnek. Minden könnyed ötletet szívesen fogadunk, mert szeretjük a vidám dolgokat, mindezt pedig közvetíteni szeretnénk mások felé is” – mondta Corina Gliga, aki nagypapája házát alakította át otthonos, fiatalos lokállá.

 A siker titka: a jó marketing,

 vallja Göcsi Ottilia, aki hallva a vásárról, nagyon megörült a lehetőségnek. Ottilia fél éve kezdett ékszereket készíteni, ez a „civil szakmája” is, és reméli, hogy az Otti’s Bijou nevű vállalkozását sikerre tudja vinni. „A bizsuk készítése kifizetődő vállalkozás, ha az ember okosan csinálja. Nagyon sok minden a marketingen múlik, azon, hogy az ember hogy tudja magát és az áruját eladni” – meséli. Ottiliának ez a második kiállítása, elmondása szerint csak most kezd belekóstolni ebbe az életformába.

Egy másik standnál négy fiatal fiú üldögél, karkötőket árulnak. Megtudjuk, az ötlet Sáska Szabolcstól származik, akinek édesapja egyszer hozott Irakból egy túlélő karkötőt. Szabolcsnak megtetszett ennek bogzásmintája és addig keresgélt az interneten, amíg megtalálta, majd elsajátította ezt a bogzási technikát. „Vállalkozásába” meghívta barátját is, Fodor Dobos Sándort. „Szerintünk nem csak a lányok dolga a kézimunkázás, bárki végezheti, ha örömét leli benne – hirdetik a fiúk, akik az Elektromaros Líceum diákjai. Szabolcs és Sándor meglátása szerint a karkötők nemcsak esztétikai szempontból hasznosak, hanem funkcionálisak is: általában katonák hordják őket, mivel nagyon teherbíró fonalból készülnek és szükség esetén szétbonthatóak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 318

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.