Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Előválasztást, amíg nem késő!

Központ június 30, 2011 Egyéb

Előválasztást, amíg nem késő!

A hírek szerint mind az alakulóban lévő Tőkés-párt, mind az MPP támogatja Vass Levente polgármesterjelöltként való indulását a jövő évi helyhatósági választásokon. A fiatal politikust az EMNT javasolta, értesüléseink szerint az RMDSZ felső – megyei és országos – vezetésének sugallatára.

Vass Levente – bárhonnan is néznénk – nem tartozik az ismert politikusok közé sem Vásárhelyen, sem másutt. Legfőbb erénye: fiatalsága. A többiről, ha van neki – feltételezhetően van –, nem volt alkalmunk megbizonyosodni. Vele kapcsolatban önkéntelenül egy korábbi eset jut eszembe, amikor Bárczi Győzőt nevezték ki Vásárhely alpolgármesterének, s akiről a városlakók zöme egy esztendővel utána sem tudta, kicsoda. Tény, hogy a helyi média nem a róla, a tevékenységéről szóló beszámolókkal van tele. Ami – tekintve a médiabeli viszonyokat – nem kimondottan rossz jel.

Egyértelműen ellene, pontosabban jelöltsége ellen szól, hogy ő volt Cseke Attila miniszter tanácsosa, tehát az ő nevéhez is fűződik a román egészségügyi rendszer mindeddig példátlan mértékű szétzilálása. Ilyen előzmények után jobb helyeken vezekelni szokás, legalábbis néhány évig jó messze elkerülni a politikai és közéletet. Továbbá: nem tudom, hogyan gondolták azok, akik jelölték, de tudtommal nem is vásárhelyi illetőségű, magyarán: nem ide szól a „buletinje”, tehát választójoga sincs Vásárhelyen.

Igaz, ez könnyen orvosolható, de – kérdem én –: mennyire számíthat vásárhelyinek az, aki – formailag legalábbis – csak ezután számít helyi polgárrá válni? Hogy egyebekről most ne szóljak… Annyit azonban mégis hozzáfűznék, hogy a román médiában máris azt firtatják: miként lehetséges, hogy magáncégein keresztül – közhivatalnokként – állítólag igenkomoly összegeket  forgat?

A minap arról beszélt az egyik EMNT-alelnök, hogy milyennek kellene lennie a vásárhelyi polgármesterjelöltnek. Azt mondta: elsősorban olyannak, aki nyerni képes, aki maga mögé képes állítani a magyar szavazókat, s aki mellé – nem mögé, nem elé! – oda lehet állni… Szép szavak, szép gondolatok, vágyak… Kérdem én: Vass Levente olyan személy, akire az EMNT-alelnök gondolt?

Az esetnek van még egy vetülete: hogyan lehetséges, hogy a helyi ellenzéki erők – EMNT, MPP – az RMDSZ felső vezetésével egyeznek meg, miközben a helyi szervezettel tárgyalnak? Mert mondjanak bármit, kívülről így fest a kép. Nem beszélve arról, hogy az esetnek voltak már előzményei, 2004-ben és 2008-ban is a helyi RMDSZ-szervezet feje fölött döntöttek a jelölt személyéről – az első esetben bizonyíthatóan román párttal kötött politikai alku részeként. Mondjam azt, hozzászoktam, hogy az RMDSZ-ben így értelmezik a belső demokráciát – azaz semmibe veszik… De hogy ehhez az ellenzéki erőkben leljenek tettestársra, az mintha már túl sok lenne a gyomromnak…

Hozzászoktunk, hogy Romániában előregyártott forgatókönyvek szerint bonyolítják a politikai történéseket. Nos, azt kell gondolnom, valamiféle koalíciós háttéralkunak kell lennie az ügy mögött, mert nekem úgy tűnik, az RMDSZ-ben valaki, valakik mögöttes célt követve azon ügyködnek, hogy ismét esélytelen jelöltet indítsanak a polgármesteri székért.     

Ezek után talán mégiscsak helyesebb, demokratikusabb lett volna előválasztáson eldönteni, s nem elvtelen háttéralkuk eredményeként, ki legyen a magyar polgármesterjelölt. Szerintem még nem késő.


Share Button
Ennyien olvasták: 192

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.