Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Előválasztást, amíg nem késő!

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Előválasztást, amíg nem késő!

A hírek szerint mind az alakulóban lévő Tőkés-párt, mind az MPP támogatja Vass Levente polgármesterjelöltként való indulását a jövő évi helyhatósági választásokon. A fiatal politikust az EMNT javasolta, értesüléseink szerint az RMDSZ felső – megyei és országos – vezetésének sugallatára.

Vass Levente – bárhonnan is néznénk – nem tartozik az ismert politikusok közé sem Vásárhelyen, sem másutt. Legfőbb erénye: fiatalsága. A többiről, ha van neki – feltételezhetően van –, nem volt alkalmunk megbizonyosodni. Vele kapcsolatban önkéntelenül egy korábbi eset jut eszembe, amikor Bárczi Győzőt nevezték ki Vásárhely alpolgármesterének, s akiről a városlakók zöme egy esztendővel utána sem tudta, kicsoda. Tény, hogy a helyi média nem a róla, a tevékenységéről szóló beszámolókkal van tele. Ami – tekintve a médiabeli viszonyokat – nem kimondottan rossz jel.

Egyértelműen ellene, pontosabban jelöltsége ellen szól, hogy ő volt Cseke Attila miniszter tanácsosa, tehát az ő nevéhez is fűződik a román egészségügyi rendszer mindeddig példátlan mértékű szétzilálása. Ilyen előzmények után jobb helyeken vezekelni szokás, legalábbis néhány évig jó messze elkerülni a politikai és közéletet. Továbbá: nem tudom, hogyan gondolták azok, akik jelölték, de tudtommal nem is vásárhelyi illetőségű, magyarán: nem ide szól a „buletinje”, tehát választójoga sincs Vásárhelyen.

Igaz, ez könnyen orvosolható, de – kérdem én –: mennyire számíthat vásárhelyinek az, aki – formailag legalábbis – csak ezután számít helyi polgárrá válni? Hogy egyebekről most ne szóljak… Annyit azonban mégis hozzáfűznék, hogy a román médiában máris azt firtatják: miként lehetséges, hogy magáncégein keresztül – közhivatalnokként – állítólag igenkomoly összegeket  forgat?

A minap arról beszélt az egyik EMNT-alelnök, hogy milyennek kellene lennie a vásárhelyi polgármesterjelöltnek. Azt mondta: elsősorban olyannak, aki nyerni képes, aki maga mögé képes állítani a magyar szavazókat, s aki mellé – nem mögé, nem elé! – oda lehet állni… Szép szavak, szép gondolatok, vágyak… Kérdem én: Vass Levente olyan személy, akire az EMNT-alelnök gondolt?

Az esetnek van még egy vetülete: hogyan lehetséges, hogy a helyi ellenzéki erők – EMNT, MPP – az RMDSZ felső vezetésével egyeznek meg, miközben a helyi szervezettel tárgyalnak? Mert mondjanak bármit, kívülről így fest a kép. Nem beszélve arról, hogy az esetnek voltak már előzményei, 2004-ben és 2008-ban is a helyi RMDSZ-szervezet feje fölött döntöttek a jelölt személyéről – az első esetben bizonyíthatóan román párttal kötött politikai alku részeként. Mondjam azt, hozzászoktam, hogy az RMDSZ-ben így értelmezik a belső demokráciát – azaz semmibe veszik… De hogy ehhez az ellenzéki erőkben leljenek tettestársra, az mintha már túl sok lenne a gyomromnak…

Hozzászoktunk, hogy Romániában előregyártott forgatókönyvek szerint bonyolítják a politikai történéseket. Nos, azt kell gondolnom, valamiféle koalíciós háttéralkunak kell lennie az ügy mögött, mert nekem úgy tűnik, az RMDSZ-ben valaki, valakik mögöttes célt követve azon ügyködnek, hogy ismét esélytelen jelöltet indítsanak a polgármesteri székért.     

Ezek után talán mégiscsak helyesebb, demokratikusabb lett volna előválasztáson eldönteni, s nem elvtelen háttéralkuk eredményeként, ki legyen a magyar polgármesterjelölt. Szerintem még nem késő.


Share Button
Ennyien olvasták: 371

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.