Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Ennyi pénzt utaztak el a tavaly a honatyák

Központ január 6, 2015 Uncategorized

Közel 3 millió lejt, körülbelül 700 ezer eurót költöttek 2014-ben a parlament tagjai külföldi utazásokra a tavalyi költségvetési elszámolás adatai szerint. A legdrágább kirándulást Valeriu Zgoneá jegyezte, a képviselőház elnöke, aki 2014-et hét kollégájával egyhetes indiai  úttal zárta, ami 135 ezer lejébe került az államnak.

utazaspenz

Az idei éve nem ígérkezik hasonlóan bőségesnek a képviselőknek, mert a 2015-ös költségvetés 1 millió lejjel kevesebbet irányzott elő külföldi utakra. A szenátusban tavaly 1 millió lejt költöttek külföldi utazásokra, ez az összeg áll rendelkezésükre 2015-ben is.

A képviselőház honlapján megjelent adatok szerint a legtöbb pénzt, közel 900 ezer lejt olyan országba való utazásra költöttek, ahol a román parlamentnek állandó küldöttsége van.

Az utazások szempontjából legaktívabb és legdrágább hónapban, júliusban többek között franciaországi, kanadai, oroszországi, amerikai, olaszországi, ausztriai, németországi, írországi, azerbajdzsáni, ruandai utazásokra 280 ezer lejt költöttek a parlamenti politikusok.

A parlament 2014-es legnagyobb világjárója minden bizonnyal Valeriu Zgonea házelnök, aki tavaly októberéig Moldova Köztársaságban, Törökországban, Írországban, Svédországban, Németországban, Finnországban is járt, majd az évet egy egyhetes indiai látogatással zárta. Ez volt egyben az év legdrágább küldöttsége, 135 ezer lej, míg a legolcsóbb a moldovai látogatás volt.

zgoneacsapata

A szenátus honlapján a külföldi utazásokra vonatkozó információkat csak szeptemberig frissítették, de ezekből is látszik, hogy a felsőház elnöke, Călin Popescu Tăriceanu sokkal kevesebbet utazott képviselőházi kollégájánál. A liberális politikus csak egy 3.248 lejes moldovai és egy 8.010 lejes franciaországi utat vállalt be a tavaly.

Forrás: gandul.info, maszol

Share Button
Ennyien olvasták: 750

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.