Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső
Holnap
Eső
Borús
Csütörtök
Borús

Erdélyben sok Nyilas Misi él!

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb

Erdélyben sok Nyilas Misi él!myilas_misi

 Egyetlen érdeklődője sem volt a 3. fiERD tábor vasárnap déli előadásának, melyben Cseke Mónika Zsófia programszervező a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület munkásságát ismertette volna. Mónikával a rockzene és a szél hangerejének kihívásait legyőzve beszélgettünk. Ketten!…

– Mit kell tudni a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületről?

– Egyesületünk 2003 óta létezik, székhelye Kolozsváron van. Tulajdonképpen egy erdélyi ösztöndíjprogramról van szó, melynek célja minél több kilátástalan helyzetben élő, erdélyi, magyarul tanuló, tehetséges gyermeknek esélyt és biztatást nyújtani a tanuláshoz. Az ösztöndíj elbírálásakor szociális és tanulmányi szempontokat veszünk figyelembe. Nem kizárólag a mély szegénységben élő gyerekeket támogatjuk, hanem azokat, akiknek családjában olyan problémák vannak, amelyek akadályozzák őket a továbbtanulásban: a szülők vagy nevelők alacsony jövedelme, csonkacsalád, betegség stb. Ezeken a szociális szempontokon túl, egyesületünk egyik fő kritériuma a gyerekek tanulmányi teljesítménye, év végi médiájuk nem lehet 8,50-nél kisebb. De elmondhatom, hogy támogatottjaink több mint 80%-a ennél az alsó határnál jóval magasabban teljesít.

– Hogyan működik ez a támogatási rendszer?

– A támogatás nyolcadik osztálytól kezdődhet, és amennyiben a tanuló szociális és tanulmányi körülményei nem változnak, érettségiig vagy éppen az egyetemi tanulmányok lezárásáig tarthat; utóbbi esetre a Barátság program nyújt lehetőséget. A havi ösztöndíj 10.000 forintnak megfelelő lej, ennek 10%-át az egyesület fenntartási költségeire fordítjuk, a maradék összeg a támogatott gyereket illeti meg. Évente 350–400 gyerek vesz részt a programban. A 2010–2011-es támogatási évben körülbelül 50 támogatottunk Maros megyei volt.  Működésünk 8 éve alatt több mint 700 tanulónak nyújtottunk anyagi segítséget. A 2007-ben érettségizettek az első ösztöndíjasaink, azóta minden évben vannak végzőseink. Jelenleg összesen 305 támogatottunk érettségizett, többségük egyetemen folytatja tanulmányait. Ösztöndíjprogramunk keretében közel 250 millió forintot (mintegy 1 millió eurót) továbbítottunk támogatottjainknak. Felméréseink szerint az egyesületünk által támogatott családok 76%-ánál az egy főre eső havi nettó jövedelem kevesebb mint 180 lej, míg összehasonlításképpen megjegyezném, hogy egy gyermek iskoláztatási költsége átlagosan havi 200 lejbe kerül.

– Kitől származik a Tehetségtámogató Egyesület ötlete?

– Az egyesület elnöke és egyben alapító tagja Péntek János akadémikus, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora. A másik alapító tag a budapesti É. Kiss Katalin akadémikus.  

– Hogyan lehet ebbe a programba bekerülni?

– Minden évben meghirdetjük ezt a fajta támogatási lehetőséget, a programba pedig pályázati úton lehet bekerülni. A pályázati felhívást minden olyan iskolába eljuttatjuk, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik, és a médiában is népszerűsítjük programunkat. A kedvezően elbírált pályázat alapján az egyesület a pályázó szülővel szerződést köt, amelyben a szülő többek között vállalja, hogy a támogatás teljes összegét a gyermek javára fordítja.

– Egy helyen az olvasható a honlapotokon, hogy „fájó pontja a programnak, hogy ismételt felhívásainkra is csak nagyon kevés erdélyi támogató jelentkezett”…

– Igen, ez jelen pillanatban is érvényes igazság. Támogatóink külföldiek, zömében magyarországi magánszemélyek és néhány vállalat. Erdélyi támogatóink is nagyrészt értelmiségi, közéleti személyiségek, akiknek listáját megtekinthetik a honlapon. Azt gondolom, nem az anyagiak nélkülözése az, ami megakadályozza az itthoni támogatók lelkes jelentkezését, hanem a támogatásnak ez a fajta kultúrája ismeretlen még nálunk.

Ha többet szeretne megtudni az ösztöndíjprogramról, látogassa meg az egyesület honlapját: www.nyilasmisi.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 122

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.