Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Erdélyben sok Nyilas Misi él!

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

Erdélyben sok Nyilas Misi él!myilas_misi

 Egyetlen érdeklődője sem volt a 3. fiERD tábor vasárnap déli előadásának, melyben Cseke Mónika Zsófia programszervező a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület munkásságát ismertette volna. Mónikával a rockzene és a szél hangerejének kihívásait legyőzve beszélgettünk. Ketten!…

– Mit kell tudni a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületről?

– Egyesületünk 2003 óta létezik, székhelye Kolozsváron van. Tulajdonképpen egy erdélyi ösztöndíjprogramról van szó, melynek célja minél több kilátástalan helyzetben élő, erdélyi, magyarul tanuló, tehetséges gyermeknek esélyt és biztatást nyújtani a tanuláshoz. Az ösztöndíj elbírálásakor szociális és tanulmányi szempontokat veszünk figyelembe. Nem kizárólag a mély szegénységben élő gyerekeket támogatjuk, hanem azokat, akiknek családjában olyan problémák vannak, amelyek akadályozzák őket a továbbtanulásban: a szülők vagy nevelők alacsony jövedelme, csonkacsalád, betegség stb. Ezeken a szociális szempontokon túl, egyesületünk egyik fő kritériuma a gyerekek tanulmányi teljesítménye, év végi médiájuk nem lehet 8,50-nél kisebb. De elmondhatom, hogy támogatottjaink több mint 80%-a ennél az alsó határnál jóval magasabban teljesít.

– Hogyan működik ez a támogatási rendszer?

– A támogatás nyolcadik osztálytól kezdődhet, és amennyiben a tanuló szociális és tanulmányi körülményei nem változnak, érettségiig vagy éppen az egyetemi tanulmányok lezárásáig tarthat; utóbbi esetre a Barátság program nyújt lehetőséget. A havi ösztöndíj 10.000 forintnak megfelelő lej, ennek 10%-át az egyesület fenntartási költségeire fordítjuk, a maradék összeg a támogatott gyereket illeti meg. Évente 350–400 gyerek vesz részt a programban. A 2010–2011-es támogatási évben körülbelül 50 támogatottunk Maros megyei volt.  Működésünk 8 éve alatt több mint 700 tanulónak nyújtottunk anyagi segítséget. A 2007-ben érettségizettek az első ösztöndíjasaink, azóta minden évben vannak végzőseink. Jelenleg összesen 305 támogatottunk érettségizett, többségük egyetemen folytatja tanulmányait. Ösztöndíjprogramunk keretében közel 250 millió forintot (mintegy 1 millió eurót) továbbítottunk támogatottjainknak. Felméréseink szerint az egyesületünk által támogatott családok 76%-ánál az egy főre eső havi nettó jövedelem kevesebb mint 180 lej, míg összehasonlításképpen megjegyezném, hogy egy gyermek iskoláztatási költsége átlagosan havi 200 lejbe kerül.

– Kitől származik a Tehetségtámogató Egyesület ötlete?

– Az egyesület elnöke és egyben alapító tagja Péntek János akadémikus, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora. A másik alapító tag a budapesti É. Kiss Katalin akadémikus.  

– Hogyan lehet ebbe a programba bekerülni?

– Minden évben meghirdetjük ezt a fajta támogatási lehetőséget, a programba pedig pályázati úton lehet bekerülni. A pályázati felhívást minden olyan iskolába eljuttatjuk, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik, és a médiában is népszerűsítjük programunkat. A kedvezően elbírált pályázat alapján az egyesület a pályázó szülővel szerződést köt, amelyben a szülő többek között vállalja, hogy a támogatás teljes összegét a gyermek javára fordítja.

– Egy helyen az olvasható a honlapotokon, hogy „fájó pontja a programnak, hogy ismételt felhívásainkra is csak nagyon kevés erdélyi támogató jelentkezett”…

– Igen, ez jelen pillanatban is érvényes igazság. Támogatóink külföldiek, zömében magyarországi magánszemélyek és néhány vállalat. Erdélyi támogatóink is nagyrészt értelmiségi, közéleti személyiségek, akiknek listáját megtekinthetik a honlapon. Azt gondolom, nem az anyagiak nélkülözése az, ami megakadályozza az itthoni támogatók lelkes jelentkezését, hanem a támogatásnak ez a fajta kultúrája ismeretlen még nálunk.

Ha többet szeretne megtudni az ösztöndíjprogramról, látogassa meg az egyesület honlapját: www.nyilasmisi.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 279

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.