Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Erdélyi Kárpát Egyesület – a hagyomány ereje

Központ július 21, 2011 Egyéb kategória

Erdélyi Kárpát Egyesület – a hagyomány ereje

 ekeNyakunkon a nyár, és az ezzel együtt járó örömök: szabadnapok, vakáció, munkahelyi szabadság. Néhányan tengerpartra vágyunk, mások a hegyekben szeretnének hűsölni, talán piramisokat néznénk szívesen, egzotikus országokba repülnénk, vagy akár, miért ne, vennénk elő országunk térképét, ahol könnyűszerrel találunk olyan domborzati formát, amely igényeinket kielégítve, helyül szolgálhat a nyári szabadságolásnak. A kérdés már csak az marad, hogyan oldjuk ezt meg. Pánczél Tiborral, az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya alelnökével utánajártunk a kérdésnek. Mesélt nekünk az egyesületről és az általa szervezett programokról, amelyek alternatívát nyújtanak egy természetközeli, élménydús és zsebbarát nyári kiránduláshoz.

 – Mióta működik a szervezet? Mi az egyesület célja?

 – Az Erdélyi Kárpát Egyesület (röviden EKE) 1891-ben alakult Kolozsváron, és utána rövidesen több alosztálya is létrejött Erdély nagyobb városaiban. Szervezetünk három fő célkitűzést tart szem előtt: a természetjárást (magashegyi túrák, kerékpártúrák, sítúrák szervezése), a honismeret népszerűsítését (néprajzi-, történelmi-, építészeti értékeink felkeresése), és a természetvédelmet (ökológiai nevelést, a városi természetvédő szervezetekkel való együttműködést is magába foglalja). Emellett az egyesület egy saját folyóirat, az Erdély megjelenítését, fotókiállítások megszervezését, borvízfürdők kiépítését, menedékházak építését, sőt egy önálló múzeum működtetését is felvállalja.

Az egyesület megsínylette a történelmi változásokat, ugyanis a kommunista időkben vagyonát elkobozták, és a működését is betiltották.

Az 1990-es rendszerváltást követően folyamatosan alakulnak újra az EKE-osztályok.

Napjainkban 16 osztállyal és három társszervezettel működünk Erdély kisebb-nagyobb városaiban. A marosvásárhelyi osztály 1991-ben alakult újra.

Tagjaink létszáma meghaladja az ezret. A marosvásárhelyi osztály pedig 73 tagot és ennél több szimpatizánst tudhat a sorai között.

A szervezetnek írott formájú termékei is vannak, nagyon szép és színvonalas formában jelenik meg kéthavonta az egyesület folyóirata, az Erdélyi Gyopár, és mivel az EKE az idén ünnepelte 120 éves születésnapját, ez alkalommal egy jubileumi könyvet is megjelentetett.

 – Milyen programokat szervez az egyesület?

 – Mint a célkitűzéseinkből is kiderül, fő programjaink a természetjárás körül alakultak ki, így minden évben szervezünk egy nagyobb méretű vándortábort. Ezt minden évben más-más osztály vállalja fel Erdély egy szép részén. Ez azt jelenti, hogy 4–5 napra közel 1000 turistának biztosítunk kisebb-nagyobb túrákat és ehhez kapcsolódó érdekes programokat.

A vásárhelyi osztály programjai is elég sokszínűek. Az évente ismétlődő programok: évnyitó túra, turistabál, bekecsi hóvirágtúra, istenszéki takarítás, Teleki Samu emlék- és teljesítménytúra. Az EKE art fotó kiállítás mellett több biciklis, honismereti kirándulás, meg számtalan és különféle túra szerepel a programjaink között.

Két éve részt veszünk a Mária zarándokút kiépítésében, tagjaink egy része önkéntességet vállalt a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség keretén belül.

Pillanatnyilag is megtekinthető a Maros Megyei Múzeummal és a hegyimentő szolgálattal közösen összeállított kiállításunk a marosvásárhelyi Várban Túrázás múltja és jelene címmel.

 – Mennyire érdekli az embereket az aktív (biciklis, akár gyalogos), természet- és honismerettel egybekötött kirándulás?

 – Tagjaink korosztálya, igénye elég széles skálán mozog, ezért igyekszünk olyan túrákat szervezni – biciklis, honismereti, fotós –, ahol mindenki jól érzi magát, és talál neki tetsző programokat. Ugyanakkor az emberek egy része fontosságot tulajdonít a fizikai mozgásnak, ami hogyha érdekes kirándulással van egybekötve, nagyon szórakoztató lehet.

 – Mit gondol, miért jobb, miért választja néhány ember ezt a fajta kirándulást, az 5 csillagos tengerparti pihenés helyett?

 – Ezek a kirándulások természetközelibbek, sok vidámsággal, sok új információval és nem utolsó sorban sokkal költséghatékonyabb.

 – Kik a szervezet tagjai? Kik lehetnek tagok? Milyen feltételeket kell teljesíteniük a tagoknak?

– Bárki lehet az egyesület tagja, 14 év alatt a szülői beleegyezés szükséges. Pillanatnyilag több 80 év fölötti tagtársunk is van, akikre nagyon büszkék vagyunk. Ahhoz, hogy valakit sorainkba felvegyünk, fontos, hogy megismerjük előtte, legalább három rendezvényünkön, túránkon részt vegyen, esetleg ajánlása legyen egy már létező tagtársunktól.

 – Hogyan oldják meg az EKE anyagi finanszírozását?

 – Létezik egy szimbolikus tagsági díj, amely 20 lej egy évre, diákoknak, nyugdíjasoknak pedig 10 lej. Tevékenységünktől függően támogatókat keresünk, ha lehet pályázatokat nyújtunk be, és sokszor önerőből is finanszírozzuk terveinket.

 – Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

 – Terveink közt szerepel egy kulcsos turistaház építése Ratosnyán, és szeretnénk hatékonyabban részt venni az istenszéki védett régió kiépítésében.

  

Részletes programjaink megtalálhatóak a www.ekemvh.ro honlapon.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület minden héten, szerdánként gyűlést tart, a Hangyaépületben (Dózsa György utca 9. szám), ahova minden érdeklődőt szívesen várnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.