Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

És még beteg sem voltam!

Központ január 14, 2011 Egyéb

És még beteg sem voltam!

Ajánlott levelet hozott a posta. Pontosabban egyszerre kettőt. S amikor felbontottam a vastag küldeményt, ez a vicc jutott eszembe:  „A vén zsidó haldoklik. Ágyát felesége, négy fia, három menye, unokái és dédunokái ülik körbe. Az öreg megszólal:
– Tudjátok, fiatal koromban mindenem megvolt: szabadságom, barátnőim, pénzem, au­tóm, gondtalan életem. Aztán inkább meg­nősültem, gyerekeket nemzettem. S ezzel odalett a szabadságom, pénzem, autóm, gondtalan életem. S mindezt miért? Hogy amikor meg­öreg­szem, haldoklom, és szomjas leszek, legyen ki egy pohár vizet adjon. De tudjátok mi a kitolás az egészben? Még szomjas sem vagyok!”
Hogy miért éppen ez a vicc jutott eszembe? Elmesélem.


Öt évvel ezelőtt, amikor egy másik lapnál voltam alkalmazásban, bérkiegészítés gyanánt alapítottam egy PF-t, hivatalosan fordítani szövegeket. A profitadót annak rendje s módja szerint kifizettem, gondolván, ezzel eleget teszek becsületes állampolgári kötelességeimnek. És az évek teltek, a PF-t felszámoltam, el is felejtettem akkori tevékenységem. A levél azonban ráébresztett a rideg valóságra: egészségbiztosítás fizetésével is tartoztam az illető időszakban az állammal szemben. Bár nem fért a fejembe, hogy ha már egyszer alkalmazottként munkáltatóm rendesen átutalta az összeget az Egészségbiztosítási Pénztárnak, miért kell még a PF-ért is fizetni, hiszen EGYAZON személyről van szó, s ha megbetegszem, csak engem (akár alkalmazotti, akár engedélyezett természetes személyi minőségben) látnak el a hálapénzért zsebüket tágasra nyitó orvosok és asszisztensek. A jéghideg zuhany azonban a büntetőkamat összege volt: kereken kétszerese az egészségbiztosítási adónak! Kereken öt évre számolták a késedelmi kamatot. Késedelem nélkül óvást nyújtottam be a Pénztárhoz: nehezményeztem, miért nem rákövetkező évben közölték én tudatlannal, hogy elmaradásom van az Iskola utcában büszkén pompázó intézménnyel szemben, miért vártak 5 évet. Mert én a késedelmi kamatot nem vagyok hajlandó kifizetni! Hónap teltével érkezett a vaskos válaszlevél. Gondosan számítógépen szerkesztett háromoldalas okfejtésben taglalja dr. Ács Valéria vezérigazgató, hogy bizony nincs kibúvó az állam vasakarata elől. S azt is abszolút természetesnek találja, hogy alig 2010-ben (tehát 5 évvel a PF-ből származó jövedelem megszerzése után!) kapta meg az Egészségbiztosítási Pénztár a Közpénzügyi Ügynökségtől, a két intézmény között létrejött protokoll alapján, jövedelmeim kimutatását. És ott virít az arcátlan mondat: „Pontosítjuk, hogy a jövedelmeket több írásos kérésben igényeltük, de csak folyó évben (2010-ben, sz.m.) kaptuk meg.” Dühöm az egekig csap: akkor fizesse a büntetést a finánc!

De nem! A kisembernek ebben az országban nincs szava és igazsága. A harmadik oldalon kövérített betűkkel tudomásomra adják, hogy ADÓS, FIZESS! 15 nap áll rendelkezésemre, utána kény­­­szervégrehajtanak.Ja, és tudják, mi ebben a legnagyobb kitolás? Abban az évben még beteg sem voltam! Sem én, Nagy Annamária, sem én, PF Nagy Annamária.

Share Button
Ennyien olvasták: 153

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.