zold1
Egyéb

Félsziget: Telefontöltés napenergiával

Félsziget: Telefontöltés napenergiával

 zold1Aki évek óta a Félsziget fesztivál látogatója, észrevehette, hogy a rendezvény egyre „zöldebb” lesz. Fejlődésként könyvelhetjük el, hogy a szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos fesztiválprogram kialakítására. Idén az apró ajándékokért való műanyagpohár-gyűjtési akció mellett, szemétszobor-építés és szemétfa-díszítés is a program része volt. Külön érdekességként szolgált a Hargita Megyei Tanács sátra, amely előtt nagy napkollektorok vonzották a kíváncsiskodókat. Dobos Alpár környezetmérnököt, a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat munkatársát kérdeztük.

 

 – Mesélj magatokról: kik vagytok, miért vagytok itt a Félszigeten?

 – Hargita Megye Tanácsának egy alintézménye vagyunk, nem egy profitorientált szolgálatot hoztunk létre, hanem többnyire informálással foglalkozunk, konferenciákat szervezünk, de kapcsolatban állunk sok Hargita megyei vállalkozóval is. Feladatunk, hogy segítsük terjeszkedésüket és kapcsolat-tartásukat az ügyfelekkel és érdeklődőkkel. A legfőbb cél, amiért a Félsziget Tuborg Green Festre jöttünk, az a zöld energiák megismertetése és közelebb hozása a fiatalokhoz. A sátrunkban az érdeklődők személyesen meggyőződhetnek ezeknek működéséről és hatékonyságáról. A fesztivál ideje alatt minden nap tartunk egy-egy előadást energia témában, amit követ egy kvízjáték, ahol össze tudják mérni a tudásukat a résztvevők. A nyeremény is természetesen környezetbarát: napenergiával működő, érdekes játékok. Ezen kívül van egy zöld energiákat bemutató makettünk, amelyen kísérleteket végezhetnek el, sőt, az ide látogatók napelemekkel ingyen feltölthetik a telefonjukat.

 – Tudjuk, hogy az a fesztivál inkább szól a zenéről és a buliról. Vannak-e érdeklődők?

 – Igen, kialakult egy kör, akit nagyon érdekel ez a téma, ők meg elhozzák ismerőseiket, tehát elmondhatom, hogy e néhány nap alatt folyamatosan bővült a látogatóink száma. Több fesztiválozónak is legelső dolga reggel az volt, hogy idejöttek, meghallgatták az előadásunkat, és itt hagyták a telefonjukat tölteni. Délután is erre jártak, hogy megtudják, nyertek-e a kvízjátékon, úgyhogy azt mondhatom, van rá érdeklődő. Minden nap látunk új arcokat.

 – Mennyire behatárolható a közönség?

 – Az érdeklődők zöme egyetemista, főleg azok, akik valamilyen technikai szakon tanulnak. De ide látogatnak idősebbek, szakemberek és egyetemi tanárok is. Olyan érdeklődő is van, aki a házára szereltetne ilyen rendszert, és nem tudja pontosan, kihez kell fordulnia, így tőlünk kér tanácsot. De természetesen van, aki csak egyszerűen egy sör mellett akar valamilyen előadáson részt venni.

– Milyen szűkebb témákban tartotok előadásokat?

 – Első nap egy energiaipari piaci felmérést mutattunk be, második nap a vízenergia hasznosításáról tartottunk előadást, harmadik nap pedig egy, a mindennapokban felhasználható, pragmatikus információkat megosztó előadásunk volt arról, hogyan lehet könnyű praktikákkal a háztartásban csökkenteni az energiafogyasztást.

 – Mit gondolsz, érdekli-e az embe­reket a környezettudatos életmód, és ezen belül az alternatív energiaforrások felhasználása?

 – Igen, mindenképp egyfajta progresszivitás jellemzi az emberek érdeklődését. A környezettudatos életmód is befolyásolja az emberek nyitását az alternatív energiaforrások felhasználása felé, de leginkább az emelkedő energiaárak motiválják őket. Rohamosan drágul a kőolaj, a földgáz, nem beszélve arról, hogy ezek véges energiaforrások. Tehát azt mondhatom, a környezettudatosság és a pénz motivációja tolja az emberek érdeklődését az alternatív energia felhasználása fele. Ez itt a fesztiválon is észrevehető volt, ahol bár először vagyunk, mégis elégedetten mehetünk haza, mert az eziránti érdeklődés felülmúlta elvárásainkat.


 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.