Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Feltámad az aranykorszak?

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória

Feltámad az aranykorszak?

Pro primo. Annak ellenére, hogy az arany ma már nem egy hivatalos fizetőeszköz, mégis deviza jelleggel bír, és folyamatosan követni lehet a hivatalos árfolyamát. A befektetési lehetőségek közül az ingatlanárak zuhanása, a pénz inflációja, valamint a bankok által nyújtott alacsony kamatok miatt, ma újból az aranyfelvásárlás tűnik a legmegfelelőbbnek.

Hiába van az, hogy semmilyen fontos ipari alkalmazásra nem nyújt lehetőséget, az aranyfogak és –fülbevalók pedig nem merítik ki a világon előállított arany felhasználási potenciálját, mégis ez maradt egyes országoknak a gazdasági fedezete. Ennek következtében újból virágkorát éli az „aranyláz” mind az aranybányászok, mind pedig az aranybefektetők körében. Jó lett volna, ha ebből a „betegségből” a papírpénz, az elektronikus fizetési eszközök, valamint az egyéb vagyoni garanciák kigyógyították volna az emberiséget, mert akkor megelőzhető lett volna például a ciánkatasztrófa. Így viszont állva maradt a verespataki aranybánya terve.

Pro secundo. A másik ok, ami miatt aktuálissá vált ez a kérdés, az a marosvásárhelyi közhangulat kedvezőtlen alakulása. Az „aranykorszaknak” titulált diktatúra éveiben önkényesen hozták meg a döntéseket a város – akkoriban még – többségi magyar lakosainak akaratával szemben. Templomokat és szobrokat romboltak le, utcaneveket változtattak meg, parkokat semmisítettek meg. Iskolákat és egyetemeket vettek el és szennyező gyárakat építettek helyettük. Megvonták az egyén és a közösség önrendelkezési jogát. Az akkoriban átélt szörnyűségek ismétlődnek meg napjainkban. A gyárak ma is vígan szennyezik környezetünket, a parkok felszámolása mindennapos veszély. Egy nagykövetné szavait a román parlamentben a magyar miniszterelnök nyakába akasztanak. Az önkormányzat határozatát a Kossuth utca újrakereszteléséről a „politikafüggetlen” bíróság megsemmisítette. A város magyar iskolahálózata nem létező fogalom. Sőt, mind a mai napig köztünk van a „Guşa-szobor szelleme”. Mi lett volna, ha nem ül folyton kormányon az RMDSZ? Lehetett volna ennél rosszabb is?

Pro tertio. A sajtószabadságról kiderült, ez csak azzal a feltétellel érvényes, hogy „a pénz beszél és a kutya ugat”. A romániai magyar sajtó nagy részét budapesti és bukaresti kormányzati pénzekből táplálják, és ez érezhető a cikkek, a hírek és a tudósítások „genetikai állományában” is. Emellett azonban, lehetőségeik szerint a magáncégek is befolyásolják a sajtóorgánumok irányultságát. Most egy olyan nagy gazdasági szereplő lépett be a romániai magyar médiapiacra, amely magáncég ugyan, de az egész civil társadalom érdeklődését felkeltette. Az oly vitatott aranybánya beindítását kezdeményező cég több mint féltucatnyi romániai magyar napilapban (illetve azok honlapján) reklámozza magát. Bizonyos kritériumok alapján ki lett választva, kik promoválják a ciántechnológiával aranybányát létrehozni óhajtó vállalatot. Pénzt adtak ezáltal a sajtó egy részének, és hatalmat is. Vajon, mindez „ingyen” van?

 

Share Button
Ennyien olvasták: 283

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.