Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Flekkenburgból IBM kutatási központ

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

Flekkenburgból IBM kutatási központ

IBMÁprilis 19-én Dorin Florea és az IBM Research aligazgatója, Thomas Reeves a bukaresti Viktória Palotában aláírtak egy megegyezési memorandumot, amelyben Románia kormánya és az International Business Machines jelezték azon közös jövőbeli szándékukat, hogy Marosvásárhelyen Kutatási Kiválósági Központot létesítsenek.

Az új kutatóközpont annak a stratégiának a része, melynek keretében Marosvásárhelyen egyedülálló projektet szeretnének megvalósítani, nevesen egy orvosi informatikai és kutatási központot – nyilatkozta a polgármesteri hivatal múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Virgil Stan, a Digitális Marosvásárhely projekt tanácsadója. Dorin Florea polgármester szerint a projekt kivitelezését követően Marosvásárhely egy sorba kerül olyan városokkal, mint Zürich, Washington vagy éppen Párizs. A fejlemények a Digitális Marosvásárhely nevű projekt egyik, előbb említett elemének megvalósításához járulnak hozzá: egy orvosi informatikára és kutatásra szakosodott technológiai park építésére és fejlesztésére. A projekt másik része a köz- és magánszféra modern szolgáltatásainak infrastruktúrájára vonatkozik.

A szerződés értelmében az IBM know-how szakértelmét – azon gazdasági, műszaki és szervezési ismereteit és tapasztalatait, amelyek a gyakorlatban felhasználhatóak, korlátozottan hozzáférhetőek, és amelyeket az oltalom addig illet meg, amíg közkinccsé nem válnak – és szabadalmakat biztosítana a központ számára, ami azért is figyelemre méltó, mert az amerikai informatikai cég a szabadalmaztatási piac 70%-át fedi le.

„Lehetetlen kutatást végezni a privát szféra bevonása nélkül” – fejtegette a polgármester, majd Virgil Stan hozzátette,  az IBM-mel való együttműködés ebben az értelemben „csupán az egyik lépés és az egyik cél”, hiszen olyan külföldi nagyágyúk is érdeklődnek befektetési lehetőségek iránt, amelyeknek eddig semmilyen képviseletük nem volt Romániában.

Bukaresti találkozásukkor Dorin Florea a miniszterelnök, a tanügyi és távközlési miniszterek jelenlétében, Gyulafehérvár, Brassó és Kolozsvár polgármestereivel is aláírt egy megegyezési memorandumot a kutatási központ létrehozásának támogatása céljából. Az IBM központ pozitív hatással lenne az erdélyi régió specifikus, valamint Románia általános fejlődésére, és ebben a kérdésben nem elhanyagolandó az az ígéret sem, amely szerint a fejlesztési park több ezer munkahelyet fog teremteni. Dorin Florea a sajtótájékoztatón kijelentette, már elkezdett a külföldre vándorolt, informatikai iparban dolgozó, kiváló romániai szakemberek listájának összeállításán dolgozni – a hazacsalogatás szándékával –, de a projekthez az erdélyi egyetemekről is fognak szakembereket toborozni.

A megegyezés aláírását követő hatvan napon belül az IBM egy kutatókból álló munkacsoportot küld Marosvásárhelyre, amelynek célja a lehetséges, szóba jöhető kutatási vonalak feltérképezése. Egy következő lépésben lefektetik a stratégiai alapokat, meghatározzák a politikai-kormányzati támogatások mértékét, élesebben körvonalazzák a projekt tevékenységi területeit, és meghatározzák a befektetéshez szükséges pénzösszeget. Utóbbi tulajdonképpen egy pénzügyi elemzést jelent, amelyet közösen végez majd el a város önkormányzata, a kormány és az IBM. Ekkor fog kiderülni, hogy ki mekkora összeggel szállna be a projekt támogatásába. A stratégia májusban közvita tárgya lesz, mely főként az egyetemi és magánszférát érinti. Ekkor az illetékesek egy stratégiai dokumentumot ismertetnek, amelyben konkrétumokat szögeznek le: mit szeretnének és milyen formában. Ezt követi két hónap tárgyalási idő a befektetőkkel, nagykövetségekkel, majd erre egy végső stratégiai variáns melletti elköteleződés tesz majd pontot, mutatta be a projekt rövid távú ütemtervét Virgil Stan.

„Az utóbbi 50–60 év kutatásait IBM-ként, az IBM-nek végeztük, saját laboratóriumainkban. Ha megnézik a Smarter Planet koncepciónkat és az általa nyújtott lehetőségeket, egy okosabb élet igényli azt, hogy a kutatás a laboratóriumokból városokba, országokba költözzön. Például ha a villanyhálózat optimalizálása terén történnek fejlesztések, a kutatómunkának valós városok és országok villanyhálózatára van szüksége. Ha a tudós társadalom haladó szintű orvosi nyilvántartási rendszert, analitikus kutatást szeretne, valós emberek tíz- és százezreinek orvosi nyilvántartására lesz szüksége. Tehát szelektív partnerségi viszonyt alakítunk ki cégekkel, országokkal és ezek vezető pozíciójú városaival. Most ezt a partnerségi lehetőséget látom Románia és az IBM között.”

Thomas Reeves, az IBM Research aligazgatója


Share Button
Ennyien olvasták: 325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.