Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Folytatódik a Markó-éra!

Központ március 3, 2011 Egyéb kategória

Folytatódik a Markó-éra!

 Nem hozott meglepetést az RMDSZ tizedik, nagyváradi tisztújító kongresszusa, a Markó által kijelölt utód fölényesen, kétharmados többséggel nyert. Pedig az ellenjelöltek – meg a gyógyíthatatlan optimisták, akik még valahogy bíztak az RMDSZ megújíthatóságában – az utolsó pillanatig reménykedtek, hátha borulhat a papírforma… A történtek után egyértelmű: az RMDSZ-ben nem ért véget a Markó-éra!

Az már az elején kitűnt, hogy ha konjunkturálisan is, de igencsak felértékelődött az RMDSZ szerepe, legalábbis a román pártok – kormányoldaliak és ellenzékiek – számára. Ilyen ízléstelen körüludvarlást, amilyenben Markóéknak volt részük, csak ritkán látni még a Dîmboviţa partján is. Ott voltak a magyarországi parlamenti pártok képviselői, az egy Jobbikot kivéve, valamint a Kárpát-medence más kisebbségi magyar szervezetei is képviseltették magukat. Hiányoztak viszont az RMDSZ-en kívüli erdélyi magyar politikai erők, sem Tőkés Lászlót, sem az MPP-t nem hívták meg a kongresszusra. Ezek szerint az RMDSZ könnyebben leül tárgyalni a román pártokkal, de a magyarországiakkal is, mint az erdélyi, mondjuk így, ellenzékiekkel. Ezek után vajon hogyan képzelik el a fennen hangoztatott összefogást?

Volt a kongresszus első napjának még egy igen jellemző, az RMDSZ sorsának további alakulását a jövőben minden bizonnyal jelentősen befolyásoló mozzanata: ahogyan a Fidesz alelnökének, Pelczné Gáll Ildikónak a beszédére reagáltak a jelenlévők. A terem mondhatni ellenszenves reakciójának, egyesek hurrogásának nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget: ők azt adták, ami lényegük. Róluk annyit: már az „elektorok” kiválasztásakor világos volt – tisztelet az igen ritka kivételnek –, hogy szolgalelkűségük garantált. Amit viszont Borbély László művelt, az bizony túllépett a politikai jó ízlés minden határán. Nevezhetném akár pökhendiségnek, de inkább a hamis helyzettudatból fakadó túlzott önbizalom, a fennhéjázó kivagyiság visszataszító példájának. Ha ő lesz az RMDSZ második embere – márpedig ő lesz! –, akkor már most borítékolható, hogy igen nehezen kivitelezhető a Fideszhez fűződő kapcsolatok normalizálása. Amire egyébként Kelemen Hunor ígéretet tett. De lehet, hogy valójában nem is ez a szándék. Az is lehet, Borbélyéknak inkább tetszik a Tabajdi Csaba – a csúfosan megbukott magyarországi balliberális hatalom egyik alappillére – megnyilvánulása, aki szintén Fidesz-ellenes hangulatkeltésre használta a kongresszusi alkalmat.

Mit is mondott tulajdonképpen a Fidesz alelnöke, ami kiverte a biztosítékot mind a kongresszusi küldöttek java részénél, mind Borbélynál?

Hát azt, hogy az RMDSZ előtt álló változás nemcsak a fiatalításról szól, hanem a helyes út megtalálásáról is. Valamint azt, hogy a szervezetnek választania kell a sodródás és alkalmazkodás, illetve a tudatos jövőépítés között. Továbbá: rögzíteni kell, kik a szövetségesek és a hozzájuk főződő viszonyt is, közöttük az RMDSZ-nek a Fideszhez fűződő viszonyát, amit szükség esetén újra lehet értelmezni. Ha az RMDSZ a hosszú távú építkezést választja, a Fideszben biztos partnerre talál. „Biztosítom önöket: ha ma a változás mellett döntenek, mi segítő kezet nyújtunk.”

Nos, a kongresszus láthatóan nem a változás mellett döntött!

Ami pedig a frissen felkent RMDSZ-elnököt, Kelemen Hunort illeti, azt mondom, adjuk meg neki is a legalább száz napnyi türelmi időt. Ennyi neki is jár. Aztán majd meglátjuk.

Share Button
Ennyien olvasták: 300

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.