Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Fontos, hogy a színész szeresse jelmezét

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Fontos, hogy a színész szeresse jelmezét

 torok_ilkaNéha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a színház nem csupán színészekből, rendezőből áll, hanem olyan jelentős háttér-tevékenységekből, mint például a szereplők jelmezeinek megtervezése. A fiatal Török Ilkával beszélgettünk, aki a szakma egyik nagy ígérete.

 – Ha nem tévedek, a Művészeti Líceum elvégzése után  a Művészeti Egyetemre jelentkeztél… Hogyan döntöttél később mégis a látványtervezés mellett?


– A Művészetiben festészet szakon végeztem, majd érettségi után közigazgatásra jelentkeztem. Ide egy évet jártam, mert közben tudomást szereztem arról, hogy a Művészeti Egyetemen új szak indul: a látványtervezés. Mindez nagyon kecsegtetően hangzott: színház, díszlettervezés, jelmeztervezés, képzőművészet! Elhatároztam, hogy megpróbálok bejutni az egyetemre. Sikerült a felvételi vizsgám, ennek lassan három éve, és most már a vége felé járok, jóformán még két hónap van hátra az alapképzésből.

– Marosvásárhelyen két színházi előadásnak is te voltál a jelmeztervezője: a Guppinak és a Platonovnak. Egyetemistaként ez nagy kihívást, lehetőséget jelentett számodra?

– Azt mondanám, hogy mindkettőt: kihívást is, lehetőséget is. Először a Guppi című előadás jelmezeit terveztem. El kell mondanom, nagyon szerencsésnek tudhatom magam, mert egy olyan csapatba kerültem, ahol a tagok gondolkodása, ízlése nagyjából közös volt, ez pedig egy ilyen munkafolyamatban nagyon sokat számít. Az egyik legnehezebb dolog a díszlet jelmeztervében pontosan az, hogy a tervező munkája sok embertől függ. Valamit megtervezek, megrajzolok, de a valóságban nem teljesen ugyanazt kapom vissza. Természetesen az is sokat nyom a latban, hogy a darabra mekkora pénzkeret áll rendelkezésre. A Guppi egy kisebb, háromszereplős darab volt. Örültem, hogy első próbálkozásra nem harmincas nagyságrendű jelmezrepertoárt kellett terveznem, mert itt is, mint minden más szakmában, bele kell rázódni. Az egyetemen sok jelmezt terveztünk a három év alatt, de kiderült: ha az ember valós személyeknek tervez ruhát egy színházi előadásra, az sokkal nehezebbnek bizonyul, mint egy mesterséges szituációban.

– Mi mindent kell tudnia az embernek ahhoz, hogy például egy Platonov-előadás jelmezeit megtervezze?

– A Platonov nagyon nagy kihívás volt, talán még egy rutinos jelmeztervezőnek is az lett volna: sokszereplős, a színészek gyakran átöltöznek. Jelmezterveimet úgy kezdtem, hogy először sokat beszélgettem a rendezővel, Harsányi Zsolttal és a díszlettervezővel, Ganea Adriannal. Utána sokat gondolkodtam azon, hogy mit is akarok látni majd a színpadon. Elképzeléseimet megrajzoltam, majd elutaztam Bukarestbe anyagot vásárolni. Ezek után a varrodában átbeszéltük a részleteket a női- és a férfiszabóval. A munka során minden apró részletre oda kell figyelni, a harisnyától a nagykabátig mindent ki kell gondolni. Persze az sem mellékes tényező, hogy a színész jól érzi-e magát a jelmezben. Nagyon fontos, hogy a színész szeresse a jelmezt. Nem tudom, hogy a Platonov jelmezeivel sikerült-e ezt elérnem, remélem, hogy igen. Ehhez a munkához sok türelem és még több kompromisszum szükséges. De ismét szerencsés helyzetben voltam, mert mindenki nagyon kedves volt hozzám.
Úgy érzem, ahhoz, hogy tökéletes jelmezeket tervezzek, még el kell telnie egy kis időnek. Még az elején vagyok, tapogatózom, próbálkozom.

– 10 év múlva is a színházban látod magad?

– Igen, tíz év múlva is szeretnék jelmezeket tervezni. De szeretnék a divat világába is belépni. Már volt alkalmam divatbemutatókon részt venni, itthon is és Budapesten is. Saját ruhákat és cipőket szeretnék tervezni. A következő lépés egy divattervezői mesteri lesz, itthon vagy külföldön.

… egy olyan csapatba kerültem, ahol a tagok gondolkodása, ízlése nagyjából közös volt, ez pedig egy ilyen munkafolyamatban nagyon sokat számít. Az egyik legnehezebb dolog a díszlet jelmeztervében pontosan az, hogy a tervező munkája sok embertől függ.

Share Button
Ennyien olvasták: 278

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.