Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Borús
Holnap
Borús
Derült
Kedd
Derült

Gájner

Központ május 26, 2011 Egyéb

Gájner

Az online szlengszótár szerint „a marosvásárhelyi szlengben használatos melléknév, jelentése valahol a kültelki vagány, a csirkefogó és az aranyifjú alkotta háromszögben helyezkedik el. Nem is annyira kúl, mint inkább ügyeskedő, smekker, a balekokat átverő, többnyire cigány ember”. Nem tudom, miféle idiótá(k)nak köszönhető a fenti meghatározás, de hogy kapitális marhaság, az már tuti. Elsősorban azért, mert totál nem ezt jelenti, másodsorban meg azért, mert a „gájner” szónak a felsorolt böszmeségeknél sokkal, de sokkal több jelentése van, attól függően, hogy kire vagy mire „aplikáljuk”. Nézzük hát szép sorjában…

Amennyiben személyre mondjuk: „Milyen gájner vagy! Nagy gájner az a Csabi! Gájner barátnőd van!” satöbbi, akkor egyaránt jelentheti azt, hogy menő, jó fej, vagány (de semmi esetre sem „kültelki”, hanem belevaló, népszerű jelentésben), érti a dörgést, képben van, vagy az utóbbi példánál azt, hogy jó csaj, bulis bige, hanyag spiné (nem slendrián, rendetlen, hanem a szó jó értelmében: laza). Azt állítani tehát, hogy a gájner jelentése balekokat átverő, többnyire cigány ember, legalább akkora baromság, mintha azt mondanánk, hogy a slajmi vagy a brex ökölvívó-szakkifejezés, vagy azt, hogy a hevis lázas embert jelent. „Gájner szüleid vannak, ember!” – mondja pattanásos barátja a tinilánynak, amikor elengedik vele a csajszit sátorozni vagy rockmaratonra, de távolról sem azt érti alatta, hogy smekker, trükkös rétinégerek lennének az ősei. „A te apád is gájner – feleli erre a csitri –, nem mondta el anyáméknak, hogy a múltkor ránk nyitott a fáskamrában” – és ő sem arra alludál, hogy városszéli csirkefogónak tartja az apósjelöltet.

Mondjuk továbbá állatra is: „Erősen gájner kutyád van, b*zmeg!”. Ebben a kontextusban a gájner az alábbiak bármelyikét takarhatja: okos, értelmes, pajkos, eleven, intelligens és a többi; még abban az esetben sem jelent aranyifjút, ha a megdicsért eb történetesen egy golden retriever kölyök… De akár egy szumátrai díszmárna vagy egy szivárványos guppi is lehet gájner, jelentése: szép, csendes, illemtudó, jólnevelt.

Tárgyakat is legájnerezünk olykor mi, tapló vásárhelyiek: „Honnan van a cipőd? Irtó gájner! Gájner ez a fenekezőbot, mennyi volt?” Nem antropomorfizáljuk mik ezzel ama lábbelit vagy horgászpálcát, hanem úgy értjük: vagesz, pofás, cuccos, pöpec…

Ellenszenves viselkedést ugyancsak ezzel a jokerszóval torolunk meg néha: „Ne gájnereskedj, csámpás!” Értsd: ne add a bankot, ne játszd a fejed, ne vagánykodj, ne tedd az eszed, vegyél vissza az arcodból, ne hőbörögj, ne keresd a balhét! Vagyis: ülj le a töködre!

Ez utóbbit tudnám ajánlani a szlengszótár szerkesztőinek is. Dikk egy kicsit!


Share Button
Ennyien olvasták: 164

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.