Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Gáncsolják a természetvédelmet

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Gáncsolják a természetvédelmet

eco Nem értenek egyet a környezetvédők azzal a természetvédelmi területek kezelésére vonatkozó törvénytervezettel, melyet a közeljövőben hoznának. Az új szabályozás értelmében megengedetté válik az építkezések, befektetések végrehajtása védett területeken, valamint a nemzeti parkokban is engedélyeznék a vadászatot.

 Ezenkívül a mezőgazdasági, illetve erdőalapból történő kivonás korlátozása már csak országos és nemzetközi érdekeltségű védett körzetekre vonatkozna, valamint számos egyéb értelmetlen megszorításokat is eszközölnének a gyalogos, kerékpáros, lovas turizmusra vonatkozóan is.

A romániai környezetvédő szervezetek képviselői szerint egy teljesen új törvény kidolgozására lenne szükség, mely pontosan meghatározza és tartalmazza mind a védett területekre vonatkozó előírásokat, mind az élettelen természeti értékekre vonatkozókat. Ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy a környezetvédelmi minisztérium sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, illetve több pénzt fordít az úgynevezett roncsautó-programra, mint a védett területek kezelésére.

Szakács László, a Rhododendron munkatársa lapunknak elmondta, a javasolt változások egyre szorosabbá vonják a hurkot a természet nyakán, szinte lehetetlenné teszik újabb védett parkok létrehozását: „Mindez azért tekinthető súlyos problémának, mivel a már létező védett területekre vonatkozó szabályok szigorának enyhítésével teret engednek a fejlesztésnek, természetátalakításnak, mondhatni a környezetet romboló tevékenységeknek is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, nap mint nap tapasztalható, hogy a természetes környezet, legyen szó akár tájról, akár biológiai sokféleségről, csak mint a fejlődés alapjait szolgáló háttér vagy erőforrás jelent értéket, és a gyakorlatban szinte teljes mértékben hiányzik a természeti értékek fontosságának elismerése.

„Amíg a védett területeket profitorientált gazdasági, kereskedelmi egységek kezelhetik, és hiányzik a természeti értékek érdembeli támogatása, nem beszélhetünk a természet hatékony védelméről, ugyanis az utóbbi nem kell feltétlenül nyereséget is hajtson. Nemcsak azért kell védeni, óvni egy területet, hogy a turizmusból bevétel származhasson, hanem az értékeknek az utókor számára való megóvásáért is” – összegzett Szakács.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 238

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.