Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Havazás
Vasárnap
Havazás
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Gazdagodó, igényesebbé váló Múzeumok éjszakája

Központ május 19, 2011 Egyéb

MuzeumokGazdagodó, igényesebbé váló Múzeumok éjszakája

 Május 14–15-én immár ötödik alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakáját. Az esemény Európa-szerte háromezer múzeumot mozgatott meg, s tartották nyitva kapuikat a látogatók előtt vasárnap hajnali kettőig. Megyeközpontunkban közel hétezren lépték át ingyenesen a programba kapcsolódó Maros Megyei Múzeum kiállítótermeinek küszöbét.

 

Előbb a szervezők, majd a kora délelőtti órákban egyre több kíváncsiskodó, gyerekcsoport lepte el szombaton  a Középkori Vár udvarát. A valamikori sorozó épülete előtti „gomba-teraszra” padok és asztalok kerültek, s pillanatokon belül munkaműhelyek alakultak ki.

 

Pokorny Attila szobrászművész az agyagos műhelyt vezette, a 4–15 éves gyerekeknek alkalmuk nyílt megismerkedni az ősi anyaggal, s betekintést nyerhettek a mintázóeszközök használatának titkaiba is. A másik asztalnál arcfestést próbálhatott ki bárki, a mozaikkép-ragasztás is nagy érdeklődésnek örvendett. Aki pedig beleunt az asztal fölötti görnyedésbe, falmászáson bizonyíthatta ügyességét. Bereczki Sándor régész rutinosan terelgette a 20–25 tagú csoportokat az ásatások helyszínére. „Ötödik alkalommal szervezik meg a Múzeumok éjszakáját, ugyanannyiszor hívtuk felfedező útra a kis régészeket.

Első alkalommal még csak egy homokozóban kutakodhattad, a nagy érdeklődésre való tekintettel már két parcellát alakítottunk ki az óvodás és kisiskolás régészeknek”, mondta Sándor. Öt évvel ezelőtt három, 10–15 tagú csoport iratkozott fel a meghirdetett tevékenységre, idén tíz, egyenként kéttucatnyi gyereket felölelő csoport jelentkezett. S a tevékenység sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy kevésnek bizonyult a többtíz spakli, amellyel gyöngyök, csillogó kövek, gumiállatok kerültek elő a „föld mélyéből” a gyerekek őszinte örömére.

Hosszú sor kígyózott a múzeum bejáratánál felállított Mathias Paper műhely előtt. Kusztos Enikő képzőművész a papírmerítés és –nyomtatás csodás világába kalauzolta a türelmetlenül tolakodó apróságokat. A gyerekek maguk meríthették a cellulózt, papírt állítva elő, majd ráhelyezve a metszeteket, a prés alól csodálatos műalkotások születtek. S hogy teljes legyen az örömük, akárcsak a régészjátszóházban talált „kincseket”, ezeket az alkotásokat is hazavihették.

 Megy a gyűrű vándorútra…

Eközben a Történeti és Régészeti Múzeumban még javában folyt a munka. A tavaly ősszel Dédabisztrán talált római aranygyűrűt tették közszemlére a római kori temetkezési szokásokat bemutató kiállítás előcsarnokában. Soós Zoltán régész, igazgató elmondása szerint a gyűrű észak-itáliai műhelyben készülhetett a II–III. században, s azt valószínűleg előkelő férfi viselte. Ezt veszítette el a római limesen, s találták meg fémdetektorral mintegy 30–40 centiméterrre a föld alatt. „Rendkívül értékes lelet, hiszen alig néhány darab van belőle egész Romániában. A legértékesebb része a kámea, a vörös kőbe vésve Antaeus és Herkules mitikus harcát örökíti meg”, nyilatkozta Soós Zoltán.

 Rangos tárlat az új kiállítóteremben

Június közepéig látogatható az újonnan nyitott kiállító-helyiségekben Bozsó János (1922–1998) Munkácsy-díjas kecskeméti expresszionista festő, műgyűjtő, múzeumalapító tárlata. Az ünnepélyes megnyitót a Múzeumok éjszakája keretében tartották, s jelen volt a művész özvegye, Lóránt Klára. Tőle tudtuk meg, hogy Bozsó több ezer tárgyból álló gyűjteményt adományozott Kecskemétnek, amelyeket egy XVIII. századi épületben állítanak ki, itt tekinthetők meg a festmények is. Ezekből hoztak el Vásárhelyre 31-et. Soós Zoltán hozzáfűzte, a művész több alkalommal járt Erdélyben, egyik alkalmat örökíti meg a Kálvária-dombot ábrázoló kép, a három Krisztus-kereszttel.

 Üdvözlet a nagyvilágból

Ezzel a címmel nyílt képeslap-kiállítás a Néprajzi és Népművészeti Múzumban. Soós Zoltán elmondása szerint a Maros Megyei Múzeum tavaly megvásárolta Zepeczáner Jenő, a Székelyudvarhelyi Múzeum volt igazgatója 1500 darabos képeslap-magángyűjteményét. A lapokról a XIX. század végi erdélyi fürdővárosok köszönnek vissza, megörökítve azt a kort, amikor a turizmus hobbivá kezdett válni. De látható itt üdvözlet Dél-Afrikától Ausztráliáig. A tárlatot gyógy- és ásványvizes palackok, sétapálcák, fényképező készülékek, zsebórák és női öltözékek egészítik ki.

 Ezeket se hagyják ki

A Múzeumok éjszakája alkalmával nyílt kiállítások több hónapig látogathatók. S aki körútra indul, nem hagyhatja ki a szintén a Néprajzi Múzeumban helyet kapó XVII–XIX. századi közép-erdélyi kerámia című tárlatot, illetve a Természetrajzi Múzeumban a búzától az asztalunkra kerülő kenyérig vezető utat bemutató kiállítást.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 100

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.