Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Gazdagodó, igényesebbé váló Múzeumok éjszakája

Központ május 19, 2011 Egyéb kategória

MuzeumokGazdagodó, igényesebbé váló Múzeumok éjszakája

 Május 14–15-én immár ötödik alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakáját. Az esemény Európa-szerte háromezer múzeumot mozgatott meg, s tartották nyitva kapuikat a látogatók előtt vasárnap hajnali kettőig. Megyeközpontunkban közel hétezren lépték át ingyenesen a programba kapcsolódó Maros Megyei Múzeum kiállítótermeinek küszöbét.

 

Előbb a szervezők, majd a kora délelőtti órákban egyre több kíváncsiskodó, gyerekcsoport lepte el szombaton  a Középkori Vár udvarát. A valamikori sorozó épülete előtti „gomba-teraszra” padok és asztalok kerültek, s pillanatokon belül munkaműhelyek alakultak ki.

 

Pokorny Attila szobrászművész az agyagos műhelyt vezette, a 4–15 éves gyerekeknek alkalmuk nyílt megismerkedni az ősi anyaggal, s betekintést nyerhettek a mintázóeszközök használatának titkaiba is. A másik asztalnál arcfestést próbálhatott ki bárki, a mozaikkép-ragasztás is nagy érdeklődésnek örvendett. Aki pedig beleunt az asztal fölötti görnyedésbe, falmászáson bizonyíthatta ügyességét. Bereczki Sándor régész rutinosan terelgette a 20–25 tagú csoportokat az ásatások helyszínére. „Ötödik alkalommal szervezik meg a Múzeumok éjszakáját, ugyanannyiszor hívtuk felfedező útra a kis régészeket.

Első alkalommal még csak egy homokozóban kutakodhattad, a nagy érdeklődésre való tekintettel már két parcellát alakítottunk ki az óvodás és kisiskolás régészeknek”, mondta Sándor. Öt évvel ezelőtt három, 10–15 tagú csoport iratkozott fel a meghirdetett tevékenységre, idén tíz, egyenként kéttucatnyi gyereket felölelő csoport jelentkezett. S a tevékenység sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy kevésnek bizonyult a többtíz spakli, amellyel gyöngyök, csillogó kövek, gumiállatok kerültek elő a „föld mélyéből” a gyerekek őszinte örömére.

Hosszú sor kígyózott a múzeum bejáratánál felállított Mathias Paper műhely előtt. Kusztos Enikő képzőművész a papírmerítés és –nyomtatás csodás világába kalauzolta a türelmetlenül tolakodó apróságokat. A gyerekek maguk meríthették a cellulózt, papírt állítva elő, majd ráhelyezve a metszeteket, a prés alól csodálatos műalkotások születtek. S hogy teljes legyen az örömük, akárcsak a régészjátszóházban talált „kincseket”, ezeket az alkotásokat is hazavihették.

 Megy a gyűrű vándorútra…

Eközben a Történeti és Régészeti Múzeumban még javában folyt a munka. A tavaly ősszel Dédabisztrán talált római aranygyűrűt tették közszemlére a római kori temetkezési szokásokat bemutató kiállítás előcsarnokában. Soós Zoltán régész, igazgató elmondása szerint a gyűrű észak-itáliai műhelyben készülhetett a II–III. században, s azt valószínűleg előkelő férfi viselte. Ezt veszítette el a római limesen, s találták meg fémdetektorral mintegy 30–40 centiméterrre a föld alatt. „Rendkívül értékes lelet, hiszen alig néhány darab van belőle egész Romániában. A legértékesebb része a kámea, a vörös kőbe vésve Antaeus és Herkules mitikus harcát örökíti meg”, nyilatkozta Soós Zoltán.

 Rangos tárlat az új kiállítóteremben

Június közepéig látogatható az újonnan nyitott kiállító-helyiségekben Bozsó János (1922–1998) Munkácsy-díjas kecskeméti expresszionista festő, műgyűjtő, múzeumalapító tárlata. Az ünnepélyes megnyitót a Múzeumok éjszakája keretében tartották, s jelen volt a művész özvegye, Lóránt Klára. Tőle tudtuk meg, hogy Bozsó több ezer tárgyból álló gyűjteményt adományozott Kecskemétnek, amelyeket egy XVIII. századi épületben állítanak ki, itt tekinthetők meg a festmények is. Ezekből hoztak el Vásárhelyre 31-et. Soós Zoltán hozzáfűzte, a művész több alkalommal járt Erdélyben, egyik alkalmat örökíti meg a Kálvária-dombot ábrázoló kép, a három Krisztus-kereszttel.

 Üdvözlet a nagyvilágból

Ezzel a címmel nyílt képeslap-kiállítás a Néprajzi és Népművészeti Múzumban. Soós Zoltán elmondása szerint a Maros Megyei Múzeum tavaly megvásárolta Zepeczáner Jenő, a Székelyudvarhelyi Múzeum volt igazgatója 1500 darabos képeslap-magángyűjteményét. A lapokról a XIX. század végi erdélyi fürdővárosok köszönnek vissza, megörökítve azt a kort, amikor a turizmus hobbivá kezdett válni. De látható itt üdvözlet Dél-Afrikától Ausztráliáig. A tárlatot gyógy- és ásványvizes palackok, sétapálcák, fényképező készülékek, zsebórák és női öltözékek egészítik ki.

 Ezeket se hagyják ki

A Múzeumok éjszakája alkalmával nyílt kiállítások több hónapig látogathatók. S aki körútra indul, nem hagyhatja ki a szintén a Néprajzi Múzeumban helyet kapó XVII–XIX. századi közép-erdélyi kerámia című tárlatot, illetve a Természetrajzi Múzeumban a búzától az asztalunkra kerülő kenyérig vezető utat bemutató kiállítást.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 175

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.