Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Gernyeszegi anziksz

Központ május 10, 2011 Egyéb

Gernyeszegi anziksz

gernyeszeg

Találkozósorozatának második állomásául – a májusi mezőbándi után – Gernyeszeg községet jelölte meg a MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete).
A sajtó képviselői és a helyi önkormányzat, valamint egyház képviselői, vállalkozók közötti ismerkedésnek, eszmecserének a körtvélyfájai református egyház gyülekezeti háza adott otthont
.

 

Szász Attila, a Görgényi Egyházmegye esperese az 1441-es évi első okleveles említésű Körtvélyfája történelmét ismertette. Tőle tudtuk meg, hogy a falu nevezetes épülete az ismeretlen építési idejű református templom, amelynek ablakai és támpillérei a gótika idejére emlékeztetnek. A néhány éve átadott gyülekezeti otthon az egyházi élet fellendítését szolgálja: bibliaórákat tartanak, de kulturális központ is: irodalmi esteket, könyvbemutatókat, kiállításokat, gazdaköri esteket szerveznek itt. Az 1228 református lelket számláló faluban nemrég készült el a ravatalozó, a holland testvérgyülekezet segítségével.

Kolcsár Gyula polgármester elmondta, néhány éve felmerült a kilenc falut magába foglaló község kettéválása. Az elképzelések szerint Körtvényfája lett volna a másik községközpont, amit a lakosok támogattak, hiszen a disznóhizlalda működése idején nagyon megoszlott Gernyeszeg etnikai felépítése, itt kizárólag román munkaerőt alkalmaztak. Végül a kezdeményezés meghiúsult, a jelenlegi kormánystratégia amúgy is a községek összevonása mellett kardoskodik. Ezzel szemben aktuális téma az ipari park létesítése a katonaság alsó placcán, ahol biztosított a vasúti megközelítés is. A park a helyi önkormányzatnak komoly bevételi forrást jelentene, másrészt munkahelyek teremtődnek.

 Szentpál sorsára jut a Teleki kastély?

 Két éve került vissza a család tulajdonába a Teleki kastély. A polgármester elmondása szerint júniusban a jelenleg itt működő TBC Preventóriumnak ki kell költöznie az épületből, ezzel egyidőben 25 munkahely szűnik meg. „A Teleki családnak sajnos semmiféle elképzelése nincs a kastély további rendeltetésével kapcsolatosan. Mivel magántulajdon lesz, az önkormányzat őrséget sem vállalhat, s félő, hogy rövidesen a szentpáli kastély, illetve a disznóhizlalda épületeinek sorsára jut, amit a romák szétlopkodtak”, fogalmazódott meg a jelenlevő képviselők félelme.

 Bizonytalanság a mezőgazdaságban

 „Nem tudható, jövőre mennyi lesz a gázolaj, illetve a különböző termékek felvásárlási ára. Bizonytalan a termények értékesítése. Sok fiatal inkább Németországban vállal munkát a mezőgazdaságban, ott vannak megfizetve”, mutatott rá az elöljáró. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet ellenére Balogh József mangalica-tenyészetet létesített farmján. Véleménye szerint megéri a befektetés, a biotermékekre van kereslet, s borsos áruk ellenére is piacot lehet kialakítani.

 Válságidőben virágzó idegenforgalom

 A végzettségét tekintve állatorvos Kolcsár Károly Gernyeszeg és Körtvélyfája között nyitotta meg a Fehér Ló panziót. A tulajdonos véleménye szerint van igény az idegenforgalmi, vendéglátóipari egységekre.

A vidéki panziók létesítését vissza nem térítendő hitellel támogató SAPARD pályázatot nyújtott be, s a korábban működtetett istállókat vendégfogadó egységgé alakította át. Az állatállomány értékesítéséből teremtette elő az önrészt, s 2005 decemberében aláírta a 100.000 eurós támogatási szerződést, amiből két év alatt elkészült a Fehér Ló fogadó hét szobával, vendéglátórészleggel. Inkább átutazó vendégeket fogadtak. A fogadó 2008-ig jól működött, akkor kezdődött a visszaesés. A világgazdasági válság miatt kevesebben utaznak, költenek pénzt vendéglőben.

– Vállalkozásom megmentésére a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapnál meghirdetett pályázat keretében egy új vállalkozással még egy panzió felépítésére pályáztam, és nyertem. Az új beruházás vissza nem térítendő összege mintegy 200.000 euró – meséli optimistán a fiatal vállalkozó. Ezzel egy másik, addigi raktárépületet alakított át. Az új – Fekete Ló – panzióban 15 szoba van, mintegy 300 férőhelyes konferenciateremmel, konyhával. Elsősorban a konferencia- és a falusi turizmus fellendítésében szeretnének nagyobb szerepet vállalni. S nem elhanyagolható szempont az sem, hogy 25 helyi alkalmazottnak biztosít megélhetést.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 164

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.