Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Gyakran jár Marosvásárhelyre az Európa-, világ- és olimpiai bajnok tornász

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Gyakran jár Marosvásárhelyre az Európa-, világ- és olimpiai bajnok tornász

 Exkluzív interjú Marius Urzicával, a román tornászválogatott jelenlegi edzőjével. 

MUrzicaMinden idők talán leghíresebb és legsikeresebb román tornászának édesanyja, Sabina asszony Marosvásárhelyen, a Tudor negyedben lakik, akit havonta meglátogat fia, a Bukarestben élő Marius Urzică. Legutóbbi hazalátogatása alkalmával készségesen válaszolt a Központ kérdéseire.
 

– Édesanyádtól értesülve gyakran jársz Marosvásárhelyre…

– Igen, szinte havonta jövök édesanyámhoz haza. Február első hetében is voltam itt, amikor vittem haza a fiamat Besztercére, az édesanyjához, mert a vakáció során nálam volt Bukarestben. Így édesanyámnál is eltöltöttünk hármasban néhány kedves órát. Amúgy, főleg a nyár folyamán gyakrabban jövök haza édesanyámhoz, sőt ilyenkor mindig kilátogatunk fiammal a Víkendtelepre is. Ismerem és szeretem Marosvásárhelyt.

Maroshévízen születtél, Gyergyószentmiklóson is laktál egy ideig…

– Gyergyóban kezdtem el tornászni 6 éves koromban a helyi ISK színeiben, ahol Ferencz Jóska egykori edzőm fedezett fel és tőle sajátítottam el a torna tudományát. Sőt, székelyföldi születésű lévén és főleg, hogy Gyergyóban is laktunk, időközben én is jégkorongozni kezdtem a testvéremmel. Szüleim vásároltak ütőt, védőket, sisakot, de nem sokáig maradtam a jégkorong mellett, a tornát választottam.


– Egy olyan sportágat űztél, melynek köszönhetően idővel világhírű lettél. Milyen fontosabb eredményeket értél el sportkarriered során?

– Sok jó eredményem volt. 1994-ben Brisbane-ben I. hely a VB-n, az 1996-os tianjiani VB-n II. hely, a 2001-es genti VB-n ugyancsak I. hely, míg a 2002-es debreceni VB-n I. hely, az összes lólengésben. Az 1994-es prágai EB-n I. hely lólengésben, a 2003-as ljublianai EB-n szintén aranyérem csapatban. Pályafutásom legnagyobb győzelmét a 2000-es sydney-i olimpián értem el, ahol aranyat szereztem lólengésben. Az 1996-os atlantai olimpián nyertem egy II. helyet, majd a 2004-es athéni olimpián is szereztem egy ezüstöt, mindkettőt lólengésben és ugyancsak a 2004-es olimpián nyertünk egy 3. helyet a román tornászcsapattal, amikre büszke vagyok.

– A 2001-es glasgow-i tornász Grand Prix-n sikerült egy 10-es osztályzatot kapnod, így Nadia Comăneci után a második román tornász vagy, aki ezt az osztályzatot elérte világversenyen. Sok sérülés hátráltatott pályafutásod során. Melyik volt a legkellemetlenebb, amelyből nehezen gyógyultál ki?

– Valóban sokat voltam sérült, sőt balszerencsés is voltam ilyen szempontból. Sokszor nem is épültem fel teljesen, s újra harcképtelené váltam. Nem nagyon akarok visszaemlékezni a tricepsz-szakadásomra, vagy a vállsérülésemre, ami hosszú ideig megviselt, sőt a legfájdalmasabb a hátgerinctörésem volt, amiért hosszú ideig korzettet kellett használnom,  a mai napig is fájdalmaim vannak…

– Jelenleg a román tornászválogatott edzője vagy. Vannak-e tehetséges tornászgyerekek  Romániában?

Tehetségek mindig is voltak, vannak és ezután is lesznek, csak fel kell fedezni őket, foglalkozni kell velük, tanítani kell őket. Inkább a mai gyerekek hozzáállásával van probléma, de ez sajnos nem csak ebben a sportágban, ebben a közegben gond…


Share Button
Ennyien olvasták: 249

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.