Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Gyerekeket szeretne edzeni, de hol?

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Gyerekeket
szeretne edzeni, de hol?Albu

Őszinte és ugyanakkor fájdalmas levelet kaptam egy fiatal, egykori labdarúgótól, sporttanártól, Albu Bálinttól, aki arra kért, közöljük levelét, annak reményében, hátha segíthetünk rajta. Íme a levél teljes szövege:

 „Elemi iskolásként a Sportiskolában torna szakra jártam, majd ott folytattam a tanulmányaim. Tíz évet fociztam megyei szinten az ASA ifi, Nyárádtő, Nyárádszereda, Szováta, végül a Gaz Metan együtteseiben, majd sérülés miatt hagytam abba a labdarúgást. A legjobban Szovátán, a C-osztályban éreztem magam, ahol Varró Sándor edzőnek köszönhetően kiadhattam a maximumot magamból, mint labdarúgó. Párhuzamosan bírói tevékenységgel is foglalkozom, 17 évesen már a D-osztályban is, aztán megyei és falusi szinten tevékenykedtem. Időközben több továbbképző bírói tanfolyamon vettem részt, sőt az országos bajnokságban is vezettem mérkőzéseket, de mindenképp a C-osztályos szintig szeretnék jutni. Sikerült megszereznem az UEFA C-licences edzői oklevelet, ami feljogosít a megyei szinten való edzésre, emellett gyerekeket is taníthatok. A tavaly fél évet a marosszentgyörgyi Kindernél edzhettem, ahol edzéseken besegítettem, majd rövid ideig a helyi általános iskolában 5–6 éves gyerekeket vezethettem be a futball rejtelmeibe. Két hónap után azonban abba kellett hagynom, mindamellett, hogy a szülők teljes mértékben meg voltak elégedve az edzésterveimmel és a gyerekek fejlődésével. Az iskola nagy összeget kért a terem bérléséért, amit a szülők már nem tudtak megfizetni.

Időközben a Spiru Haret Egyetemen sporttanári oklevelet szereztem, a diplomát azonban a tanfelügyelőség nem fogadja el, így nincs kizárva, hogy újra kell licencvizsgáznom, sőt lehet, hogy nem is taníthatok. A sportpályafutásom alatt szerzett anyagiakból tartottam fenn magam az egyetemen, nem akartam a szüleim segítségére szorulni, most meg nem tudom hasznát venni az oklevélnek. Szüleim szavára hallgattam, hogy a sportpályafutásom befejezése után szakma legyen a kezemben, 2009-ben Sámsondon voltam helyettesítő testnevelő tanár, de sajnos a keresetem csak az ingázásra volt elég.

Jelenleg a marosszentgyörgyi Apollo Wellnes Club komplexum keretén belül fitnesz instruktorként dolgozom, emellett sportedzéseket tartok és fogyókúra-programokat állítok össze, izomzatfejlesztő gyakorlatokat tanítok, étrendeket készítek, tornagyakorlatokat, harmonikus testépítő edzéseket tartok, sportos életmódra készítek fel bárkit, aki ezt igényli.

A vágyam mégis az marad, hogy sporttanár, futballedző lehessek, de sajnos erre kevés az esély. 24 évesen rájöttem, hogy hiába tanultam eddig, hiába szereztem okleveleket, voltam továbbképzőkön, szinte semmi esély itt nálunk az érvényesülésre. A baj az, hogy nem csak én vagyok ebben a helyzetben, hiszen sokan folytatnák edzői tevékenységüket, ha lenne hol.

Sajnos fájó szívvel kell közöljem, hogy még a mai napig sem tudtam rájönni arra, hogy az olyan személy, mint én, aki a sportnak áldozta eddigi életét, miért nem tud elhelyezkedni egy olyan szakterületen, amiről mindent tud, amihez ért és főleg átélt?”

 Eddig a levél. Valóban nincs szükség egy ilyen végzettségű és tapasztalatú edzőre, aki mindent elkövetne, hogy gyerekeket tanítson a sport, a futball tudományára?!


Share Button
Ennyien olvasták: 253

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.