Központ
2017. szeptember 20. szerda, Friderika
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Gyógyhatású gombák

Központ március 24, 2011 Egyéb

Gyógyhatású gombák

GombakEzzel a címmel szervezett fotókiállítást a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület, melynek célja azon személyek felvilágosítása, akik kevésbé ismerik a gombák csodálatos világát és azok gyógyító hatását.

 Az egyesület elnöke, Málnássy András a március 21-i megnyitó alkalmából kiemelte, világszerte jelenleg 650 gombafajban mutattak ki különböző gyógyhatású anyagokat, így mindössze idő kérdése, amíg ezen anyagok elterjednek, és meghatározó szerepük lesz az egészségügyben, gyógyításban.

Dr. Kovács Enikő, a szervezet alelnöke felkérte a jelenlevőket, hogy semmi szín alatt ne bántsák a mérgező fajokat, ugyanis „a nem ehető gombáknak is megvan a saját funkciójuk, tudniillik gyökérkapcsolatban élnek a fákkal, egymást segítik a fejlődésben, növekedésben” – mondta. Hozzátette, mindenkit bátorít a gombaszedésre és -fogyasztásra, valamint azok fotózására is, hiszen az egyesület nemsokára elindítja a már hagyományossá vált Gomba szépe a természetben című pályázatot.

A fotók megcsodálása előtt a szép számú közönség arra volt kíváncsi, hogyan érdemes a gombákat fogyasztani, hogy gyógyhatásúk megmaradjon. „Egyszerűen megszárítjuk a gombát, majd lereszeljük, kávéval, teával összefőzzük és elfogyasztjuk” – magyarázta az alelnök.

A kiállítás április 2-ig látogatható a Bolyai-téri unitárius egyházközség Dersi János-termében.

 


Shii-take (Lentinus edodens)
Világszerte ismert, a csiperke után legtöbbet termesztett gomba. Enyhén fokhagyma ízű. Kutatások alapján sikerült igazolni antivirális hatását A típusú influenza, mumpsz, herpesz, hepatitis B vírusokkal szemben, illetve baktérium- és gombaellenes hatását. Ezenkívül immunstimuláns hatását, antioxidáns, májvédő és májgyulladásos folyamatokat enyhítő és vérnyomáscsökkentő hatását is bizonyították.
Késői laskagomba
Fontos kálium- és foszforforrás, illetve tartalmaz B és C vitaminokat. Japán kutatóknak sikerült a laskagomba vizes kivonatával különböző daganatok növekedési sebességét csökkenteni. Ezenkívül vérzsír-csökkentő hatását is bebizonyították.
Káposztagomba (Sparassis crispa): rákellenes hatását sokat kutatják, egyrészt mert jelentősen képes fokozni az immunrendszer működését a rákos sejtek elpusztításában, valamint a termőtest forró vizes kivonata csökkenti a rosszindulatú daganatok méretet, gátolja azok vérellátását biztosító új erek képződését, ezáltal rontva a daganat vérellátását.
Tüskegomba  
Micéliumából kivont poliszaharidjai rákellenes hatást mutattak egyes humán ráksejtekkel szemben. Nagyon jó vízhajtó hatással rendelkezik, illetve kivonata sikeresen gátolja a vesekő képződését.


Share Button
Ennyien olvasták: 159

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.