Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Hét új járattal bővül a Wizz Air marosvásárhelyi bázisa

Központ március 3, 2011 Egyéb kategória

Hét új járattal bővül a Wizz Air marosvásárhelyi bázisa

 wizzair

A Wizz Air Hungary Légiközlekedési Kft. működési bázist hoz létre Marosvásárhelyen, jelentette be Ábrán György, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója. Június 18-tól az A320-as Airbus repülőgép összesen hét járatot fog lefedni, mindeniket helyi indulással és érkezéssel.
 

„Az említett repülőgép a marosvásárhelyi repülőtéren fog aludni, ami többek között annyit jelent, hogy a gépnek a személyzete, mind a pilóták, mind a légiutas-kísérők főképp a régióból kerülnek majd ki” – magyarázta Ábrán.
 

A Wizz Air jelenleg 14 országban üzemel szerte Európában, és egyike a legalacsonyabb költségekkel, jegyárakkal operáló légitársaságoknak. A járatok elsősorban másodlagos repülőterekre érkeznek, melyek olcsóbbak, viszont gyors és barátságos szolgáltatást kínálnak az utasok számára. A társaság modern, legújabb technológiát képviselő repülőgépeket üzemeltet, melyeket a Lufthansa Technik, a világ egyik vezető karbantartó cége adminisztrál. A légitársaság elindításának ötlete 2003 júniusában született, és alig három hónappal később a Wizz Air készen állt a repülésre. 2004-ben mindössze 700.000 utast szállított, viszont az új, marosvásárhelyi kirendeltségű működési bázis megnyitásával 2011-ben az utasok száma elérheti a 11 milliót.  
„A 40.000 dollár értékű A320-as Airbus repülőgép külön a vásárhelyi bázisnak lesz „dedikálva”. Ez jelenti a beruházások legnagyobb részét, de ugyanakkor beruházásnak tekinthető az is, hogy az első években a hét útvonal veszteséget fog termelni és így szükséges lesz azok finanszírozása. Természetesen abban reménykedünk, hogy hosszú távon mindez megtérül és akkor ezeknek a profitjából fedezni lehet mindezt” – taglalta Ábrán György.
A bázis létrehozásával új munkahelyeket teremtenek. Mivel egy gép üzemeltetéséről van szó, körülbelül 40 új állás meghirdetésére lehet számítani, de esély nyílik másod-, vagy akár harmadlagos munkahely-lehetőségre is, például a repülőtéren, a turizmusban.
Ábrán azt is elmondta, hogy az intézkedések előtt áttekintettek egy bizonyos utasforgalmi statisztikát, felmérték, hogy a Romániában működő járatok milyen paramétereket mutatnak, valamint azt is, hogy milyen utasforgalomra számíthatnak Marosvásárhelyről: „Nyilván figyelembe vettük a kolozsvári útvonalakat is, melyek segítségével meg tudtuk vizsgálni, hogy azon személyek, akik a Kolozs megyei járatokon utaznak, milyen megyéből származnak, azt, hogy a környékbeli megyék, Hargita, Kovászna, Brassó, mennyire vannak reprezentálva” – nyilatkozta a kereskedelmi igazgató. Kifejtette, figyelembe vették a busz-, vonat- és gépkocsiforgalmat is, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy sok utas szívesebben használja a légi közlekedést, hiszen az árak versenyképesek.
Szó esett az utasforgalomról, melyben az elképzelések szerint minden szegmens reprezentáltatja magát. „Szándékunk az, hogy a régióból az emberek el tudjanak utazni ezekbe az országokba, városlátogatásra vagy vakációra, valamint lehetőséget nyújtani azon külföldi turistáknak, akik Erdélybe szeretnének látogatni. Természetesen gondoltunk a munkavállalókra is, hiszen mint ismeretes, ebből a térségből sokan külföldön vállalnak munkát. Nem utolsósorban pedig a nyugati befektetők számára  rendkívüli alkalom lesz, hogy ide utazzanak és üzletet kössenek” – foglalta össze Ábrán. Mint kiderült, a légitársaság és a repülőterek közötti szerződések gazdasági feltételeken alapszanak, ezért egy olyan helyzet létrehozását követeli, amely hosszú távon fenntartható. Ezenkívül a működési elvárások is igencsak fontosak, mint például a kifutópálya hossza, minősége, a világítás, a navigációs rendszerek üzemeltetése.Wizz_TabShare Button
Ennyien olvasták: 299

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.