Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

HETI HETES

Molnár Tibor december 29, 2014 Uncategorized

A hét búcsúja. Egy bukaresti sörözőben, a felesége és közeli munkatársai társaságában búcsúzott el elnöki mandátumától Traian Băsescu, volt államfő vasárnap délután, miután végleg elhagyta a Cotroceni-palotát. A politikust üdvrivalgással fogadták a legnagyobb fővárosi söröző vendégei, mint 1923-ban Hitlert a müncheni Bürgerbraukeller sörházban.

7es

A volt államfő virágokat és ajándékokat kapott híveitől, köztük a védnöksége alatt létrehozott Népi Mozgalom Pártjának politikusaitól (még egy történelmi párhuzam: a szöszi Göbica, azaz Elena Udrea még énekelt is az ex Mr. Presidentnek, mint anno Marilyn Monroe Kennedynek) .

Bár nem volt betervezve, Traian Băsescu felpattant egy asztalra, és rövid beszédet is tartott. „Tíz éven keresztül ahányszor vendéglőben jártam, mindig azt mondták rólam, hogy kocsmába járok. Erről csak annyit mondhatok: a tíz év alatt folyton arra törekedtem, hogy ember is maradjak. És most végre átlagos ember módjára viselkedhetem” – jelentette ki sűrű taps közepette.

A sörpuccs – legalábbis egyelőre – elmaradt.

A hét ajándéka. Különös ajándékkal lepte meg magát Klaus Johannis megválasztott államfő: a vasárnapi beiktatási ünnepségre meghívta azt a román fiatalembert, aki december elsején az amszterdami pályaudvaron felállított zongoránál eljátszotta a román himnuszt. A 26 éves Valentin Astănculesei azzal hívta fel magára Johannis figyelmét, hogy a román nemzeti ünnepen spontán módon eljátszotta a Deșteaptă-te, românét az amszterdami központi pályaudvaron. Zongorajátékát felvették, előbb a közösségi oldalakon, majd a román médiában is népszerűvé vált.

Aha, szóval Amszterdamban szabad kíntonálni a román himnuszt, de Sepsiszentgyörgyön a magyart nem. Drákuszövöjá!

A hét fenyegetése. Halállal és a Magyar Gárda bosszújával fenyegették meg a Facebook-oldalán – állítja Bogdan Diaconu képviselő. A nacionalista román politikus erről számolt be két nappal az után, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-oldalát halálos fenyegetések és gyűlölködő, trágár kommentek árasztották el. Antalt azt követően fenyegették meg, hogy a vokálpatrióta Diaconu megosztotta a saját Facebook-oldalán a magyar politikus fényképalbumát a prefektúra épülete előtt tartott himnuszéneklésről.

A csumpálák megjegyzi: Antal Árpádtól eltérően „nem fut panaszkodni a diszkriminációellenes tanácshoz, az ügyészséghez és a nagykövetségekhez”, mert megfenyegették a Facebookon. „Én csak a törvények és az alkotmányosság védelmében fordulok az állami hatóságokhoz, magánügyekben soha” – írja.

A hét csökkenése. Romániában 13%-os lakosságcsökkentést regisztráltak az elmúlt 22 évben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A csökkenés következtében az ország lakosainak száma 20 millió alá esett, ami elsősorban a kivándorlásoknak köszönhető: közel 2,5 millió román állampolgár „dolgozik” hivatalosan külföldön.

Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi biztosa azt mondta, hogy Európa gazdasági válságon megy keresztül, ahol a munkanélküliség nagyon magas, így a migráció nem tesz jót az őshonosoknak (az egyébként sose tett jót, lásd pl. az amerikai indiánokat). A legaggasztóbb viszont az idegengyűlölet – tette hozzá Avramopoulos, a migráció világnapján.

Utóbbi leginkább a földönkívülieket bosszantja.

A hét magyarázata. Az Apple szerint csak „szunyókálnak” a fáradtnak tűnő munkások! A BBC egy nemrég megjelent riportjában ugyanis arról mutatnak be titkos felvételeket, ahogy az Apple kínai beszállítóinál áthágják a saját maguk által meghatározott szabályokat: sok a kiskorú dolgozó, általános a túlhajszoltság, és az ellenőrzések sem szabályosak.

A felvételeket a Sanghaj melletti Pegatron nevű gyárban készítette egy álmunkás újságíró, akit 18 egymást követő napon(!) dolgoztattak. A műsor egy másik részében pedig egy olyan indonéziai ónbányában mutatják be a szörnyű munkakörülményeket, amelyből az almások beszállítóit is ellátják.

Az Apple szerint viszont ebből semmi sem igaz; szerintük igenis javítanak a munkakörülményeken, az pedig teljesen normális, hogy a dolgozók munkaidőben szundítanak egyet-egyet, ez nem a túlhajszoltság következménye.

Az viszont már kissé gyanús, hogy a munkába alvajárva érkeznek, és ugyanúgy távoznak.

A hét balekjai. A Fekete Péntek ellen tiltakozva a népszerű bulijáték, a Cards Against Humanity online shopja minden terméket levett a kínálatból, és helyette hat dollárért egy doboz kakit – konkrétan bikakakit, azaz bullshitet – rendelhettek az emberek a Hálaadás utáni pénteken. Bár a honlapon teljesen érthetően közzétették, hogy a bolt aznap tényleg csak a kaksit árul, mind a 30 ezer dobozt sikerült eladni, ami 180 ezer dollár bevételt jelent a Cards Against Humanitynak.

„Ha veszel egy doboz kakit, és aztán arra számítasz, hogy valami más lesz a dobozban, akkor igazából egy értékes tanulságot vettél magadnak 6 dollárért” – mondta a CAH alapítója, Max Temkin. A megrendelők azonban eléggé megdöbbentek azon, hogy a várva várt dobozaikban tényleg egy adag száradt tehéntrágya volt.

Egy amerikai lap munkatársa is rendelt kíváncsiságból, aztán videóra is vette, ahogy kinyitja a dobozt, és kettétöri a száraz tehénlepény-darabot, hogy megnézze, nem rejtette-e el benne valamit a cég.  De olyanok is voltak, akik nem estek kétségbe, hanem az eBayen feláron kínálták a szagos meglepit.

A hét bölcsezete. Nem az hizlal, amit karácsony és szilveszter között zabálsz, hanem az, amit szilveszter és karácsony között!

Share Button
Ennyien olvasták: 734

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.