Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Hiúságok vására

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

viharHiúságok vására

Felháborodva hagyta el a termet a májusi soros tanácsülésen Dorin Florea polgármester, ezáltal fejezve ki nemtetszését a sürgetett meteorológiai állomás felépítése ellen. Véleménye szerint azért a nagy sietség, mert a környezetvédelmi minisztérium ily módon szeretné meggátolni az oda tervezett technológiai park létesítését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Maros Megyei Meteorológiai Intézet egy kormányrendelet értelmében szert tett 10 árnyi területre a Szabadság utcában, ahol létrehoznák a tervezett épületet. Az Országos Meteorológiai Központ, az általa leadott tervek alapján, arra kérte a városi tanácsosokat, mielőbb engedélyezzék az állomás megépítését és bocsássák ki az építkezési engedélyt. A tanácsülésen Dorin Florea polgármester határozott úgy, hogy elnapolja a döntést az ügyben. A jelenlegi meteorológiai állomás közvetlenül a sportrepülőtér közelében van, ahova a városi önkormányzat egy technológiai park és kutatóközpont létrehozását tervezi. A polgármester harminc napos halasztást kért, annak érdekében, hogy ez idő alatt a város nevére telekeltesse az említett területet, így a környezetvédelmi minisztériumnak sem áll jogában leállítani a tervezett tudományos központ létrehozását.

Makkai Gergely, a Maros Megyei Meteorológiai Intézet vezetője lapunknak elmondta, saját területükön minden törvényes eljárásnak eleget tettek, terveik elkészültek és mindössze a tanács áldására várnak:

– Területünk telekkönyvezve van, tervrajzaink készen állnak és már tegnap nekifogtunk volna az építkezésnek. Mi is ugyanazért a közösségért harcolunk akárcsak a polgármester, más-más érdeket képviselve. Mi a meteorológiában életet és vagyont védünk, ezért tartom  fontosnak, hogy a meteorológiai adataink megbízhatóak és pontosak legyenek, a nemzetközi szabványok szerint legyenek mérve” – magyarázta.

Marosvásárhelyen 1896 óta végeznek meteorológiai méréseket, illetve 1946-tól kezdődően megfigyeléseket, éppen abban a pontban, ahol jelen pillanatban is található a meteorológiai állomás. „Ez egy olyan tudományos érték, és a mi szemszögünkből is olyan fontos érték, amelyről nem tudunk és nem is akarunk lemondani. Amióta létezik meteorológiai megfigyelés Marosvásárhelyen, soha nem létezett egy megfelelő székhely” – mondta Makkai, hozzátéve, a beruházás összege 800 millió lej, melyet folyó évben kell az építkezésre fordítani, különben leállítják a projektet. „Nem fogom hagyni, hogy bárki is megakadályozza az állomás létrehozását” – összegzett Makkai Gergely.  

Share Button
Ennyien olvasták: 280

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.