Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Hiúságok vására

Központ május 26, 2011 Egyéb

viharHiúságok vására

Felháborodva hagyta el a termet a májusi soros tanácsülésen Dorin Florea polgármester, ezáltal fejezve ki nemtetszését a sürgetett meteorológiai állomás felépítése ellen. Véleménye szerint azért a nagy sietség, mert a környezetvédelmi minisztérium ily módon szeretné meggátolni az oda tervezett technológiai park létesítését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Maros Megyei Meteorológiai Intézet egy kormányrendelet értelmében szert tett 10 árnyi területre a Szabadság utcában, ahol létrehoznák a tervezett épületet. Az Országos Meteorológiai Központ, az általa leadott tervek alapján, arra kérte a városi tanácsosokat, mielőbb engedélyezzék az állomás megépítését és bocsássák ki az építkezési engedélyt. A tanácsülésen Dorin Florea polgármester határozott úgy, hogy elnapolja a döntést az ügyben. A jelenlegi meteorológiai állomás közvetlenül a sportrepülőtér közelében van, ahova a városi önkormányzat egy technológiai park és kutatóközpont létrehozását tervezi. A polgármester harminc napos halasztást kért, annak érdekében, hogy ez idő alatt a város nevére telekeltesse az említett területet, így a környezetvédelmi minisztériumnak sem áll jogában leállítani a tervezett tudományos központ létrehozását.

Makkai Gergely, a Maros Megyei Meteorológiai Intézet vezetője lapunknak elmondta, saját területükön minden törvényes eljárásnak eleget tettek, terveik elkészültek és mindössze a tanács áldására várnak:

– Területünk telekkönyvezve van, tervrajzaink készen állnak és már tegnap nekifogtunk volna az építkezésnek. Mi is ugyanazért a közösségért harcolunk akárcsak a polgármester, más-más érdeket képviselve. Mi a meteorológiában életet és vagyont védünk, ezért tartom  fontosnak, hogy a meteorológiai adataink megbízhatóak és pontosak legyenek, a nemzetközi szabványok szerint legyenek mérve” – magyarázta.

Marosvásárhelyen 1896 óta végeznek meteorológiai méréseket, illetve 1946-tól kezdődően megfigyeléseket, éppen abban a pontban, ahol jelen pillanatban is található a meteorológiai állomás. „Ez egy olyan tudományos érték, és a mi szemszögünkből is olyan fontos érték, amelyről nem tudunk és nem is akarunk lemondani. Amióta létezik meteorológiai megfigyelés Marosvásárhelyen, soha nem létezett egy megfelelő székhely” – mondta Makkai, hozzátéve, a beruházás összege 800 millió lej, melyet folyó évben kell az építkezésre fordítani, különben leállítják a projektet. „Nem fogom hagyni, hogy bárki is megakadályozza az állomás létrehozását” – összegzett Makkai Gergely.  

Share Button
Ennyien olvasták: 131

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.