Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Hunoriada – Mentsétek meg Verespatakot!

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

Hunoriada – Mentsétek meg Verespatakot!

hunoriadaKözel 150 civil és környezetvédő tüntetett július 19-én a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium előtt, Kelemen Hunor lemondását kérve. A jelenlevők azt nehezményezték, hogy a miniszter nemrégiben kibocsátotta a verespataki Kirnyik-hegységre a régészeti mentesítési bizonylatot. A fővárosi tüntetést követően ötvenen gyűltek össze Kolozsvár főterén, ahol paródiával tüntettek a verespataki aranybánya-kitermelés és az RMGC ellen. A felvonulók petíciót nyújtottak be a minisztériumba, melyben konkrétan felkérik Kelement, hogy mondjon le tisztségéről.

„Tisztelt Kelemen Hunor, Miniszter Úr,

a jelen petíció aláírói felkérik Önt a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium éléről való lemondásának benyújtására. A kérésünk alapja a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium azon döntése, amely régészeti mentesítési bizonylatot adott ki a verespataki Kirnyik-hegyre, amely A-típusú, nemzeti érdekeltségű, történelmi emlékmű.

Ennek a bizonylatnak a kiállítása az első lépés a Kirnyik-hegy történelmi műemléklistáról való eltávolítására, így a terület védettségének megszüntetésére. Ez a döntés ellentmond a Brassói Fellebbviteli Bíróság 2007-ben meghozott végleges döntésének, amellyel visszavont egy, ugyancsak a Nemzeti Archeológus Bizottság által kibocsátott, régészeti mentesítési bizonylatot. Tekintve, hogy Románia jogállam, egy, a bíróság által visszavont bizonylatnak ugyanazon intézmény általi újra kibocsátása illegális.

Véleményünk szerint ezzel a döntésével megszegte az Önre ruházott megbízást.

A 2010. február 2-án kibocsátott 90-es számú kormányhatározat 4. cikkelyének c alpontja kimondja, hogy a kultúráért felelős miniszter munkájának célja: „a kulturális örökség és sokszínűség támogatása, nemzeti és a helyi közösségek szintjén is, ezen közösségek aktív bevonásával a kulturális életbe és a nemzeti örökség értékeinek elismerésével.”

Döntésével, amellyel egy nemzeti és nemzetközi fontosságú objektumra régészeti mentesítési bizonylatot adott ki, véleményünk szerint megbukott a nemzeti örökség védelmezőjeként, amely elsődleges feladata lett volna.

Mi is mentesítjük Önt a miniszteri megbízatása alól.”


Share Button
Ennyien olvasták: 221

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.