Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Huszonegy holttestet hozott a partra a víz Törökországban

Központ január 5, 2016 Uncategorized

Huszonegy holttestet hozott a partra a víz Törökországban, miután felborult a Leszbosz szigete felé hajózó menekültek csónakja. Legalább három gyerek holttestét is megtalálták, azt egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok melyik országból érkeztek.

Syrian refugees arrive on the shores of Lesvos island in Greece in an inflatable boat from Turkey on August 23, 2015. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS

Újabb menekültek fulladtak az Égei-tengerbe, a hatóságok kedden huszonegy holttestet találtak meg Törökország nyugati partján.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint legalább három gyermek is volt a halottak között a fövenyen. Tizenegy holttestet Ayvalik, további tizet pedig délebbre, Dikili környékén vetettek partra a hullámok. A migránsok a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére próbáltak átjutni, de csónakjuk felborult. A parti őrség nyolc embert kimentett a vízből.

Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy az áldozatok és a túlélők melyik országból származnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2015-ben mintegy hétszáz ember veszett az Égei-tengerbe, miközben megpróbáltak átjutni Görögországba. Többségük az iraki vagy a szíriai konfliktus elől menekült. Tavaly több mint nyolcszázezren viszont sikerrel keltek át a tengeren, s folytatták útjukat nyugat felé Európában. A török hatóságok szerint a télies és kedvezőtlen időjárás dacára továbbra is sokan vállalják az átkelés kockázatát.

Hétfő este és kedden összesen 4357 migránst szállítottak Kiosz és Leszbosz szigetéről az athéni Pireusz kikötőjébe kompokkal. A megkérdezettek az ott lévő riportereknek azt mondták, hogy Észak- és Nyugat-Európába szeretnének továbbmenni.

Törökországban a hivatalos adatok szerint több mint kétmillió olyan ember él, aki a szíriai konfliktus elől menekült el. Ankara és az Európai Unió november végén állapodott meg arról, hogy az unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot a menekültek helyzetének javításában és a nyugat felé irányuló migráció feltartóztatásában, a határok ellenőrzésében és az embercsempészek elleni küzdelemben.

Mint arról beszámoltunk, egy kétéves gyerek volt a menekültválság első idei áldozata. A görög parti őrség közlése szerint a gyermeket egy hajótörést követően találták meg a török partok közelében fekvő Agathoniszi szigeténél, ahová halászok riasztották a hatóságokat.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 544

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.