Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

III. Kendi Vándorcsizma néptánctalálkozó

Központ július 15, 2011 Egyéb kategória

III. Kendi Vándorcsizma néptánctalálkozó

vandorcsizmaNagyszabású néptánctalálkozónak adott helyet az elmúlt hétvégén a kiskendi Sütő András művelődési otthon. A rendezvényt, melyet immár harmadszor szervezett meg a Kendi Csillagok néptánccsoport, a résztvevő táncegyüttesek népviseleti felvonulása nyitotta.

A kiskendi templomban Pál András lelkipásztor adta áldását az eseményre, majd a táncnak a mindennapi életünkben és az egyetemes történelemben betöltött szerepéről beszélt. Istentisztelet után a művelődési házban folytatódott az esemény. Vajda József, a kendi tánccsoport nevében üdvözölte a vendégeket, megköszönve a faluközösség hozzáállását, melynek ered­ményeként a Küküllő menti település az erdélyi néptáncmozgalom meghatározó láncszemévé nőtte ki magát. Az iskolaigazgató külön kiemelte a kendi üzleteknek és vállalkozóknak, a kendi és balavásári

iskoláknak, a helyi önkormányzatnak, valamint az Eldi sütőipari vállalatnak a rendezvény megszervezésében nyújtott támogatását. Sagyebó István polgármester az önkormányzat nevében köszöntötte az eseményt és méltatta a néptánc fontosságát a falu életében. Veress Kálmán táncoktató, a Vándorcsizma-mozgalom atyjaként e rendezvények mozzanatait emelte ki és azok betartására kérte a résztvevő tánccsoportokat. A köszöntő beszédeket a színpadi előadások követték.

Nyárádmenti, küküllőmenti, sóvidéki, kőrispataki, moldvai, vajdaszentiványi, széki és mezőségi táncokat tekinthetett meg a népes közönség a marosvásárhelyi Öreg fenyő, a szovátai Sóvirágok, a medgyesi Gyöngyvirág, az erdőszentgyörgyi Százfonat, a harasztkeréki Tűzkerék, a hármasfalusi Vadrózsák és a Kendi Csillagok néptáncegyüttesek előadásában. A kifáradt táncosokat és kísérőiket ízletes gulyással várták Böjthe Zsombor és Varga Csaba mesterszakácsok és a vendégszeretetüket immár sokadszor bemutató kendi szülők.

A rendezvényt éjszakába nyúló táncház zárta, melyen Sinkó András, Bőr Hunyadi Gyula és Moldován László szolgáltatták a szép magyar zenét.

Vajda József csoportvezető

Share Button
Ennyien olvasták: 505

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.