Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

III. Nyárádmenti Napok: Térségfejlesztés örökség-megőrzéssel

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

III. Nyárádmenti Napok:
Térségfejlesztés örökség-megőrzéssel

n2

A nyárádmenti önkormányzatok közötti partnerség és a civil, vállalkozói és önkormányzati együttműködés jegyében szervezte meg az idei Nyárádmenti Napokat is a Nyárádmenti Kistérségi Társulás a helyi önkormányzattal közösen. A négynapos esemény célja a térség kulturális örökségének bemutatása, hagyományaink, kézműves termékeink értékesítése, valamint a közösség tagjainak a térség fejlesztésére való ösztönzése. 

A program pénteken este Pest megér egy estet című, borkóstolóval egybekötött előadással kezdődött. Szombaton délelőtt a művelődési otthonban LEADER-program a Nyárádmentén – III. nyárádmenti vidékfejlesztési konferenciára került sor. Márciusban nyertesnek bírálták el a 2,5 millió euró értékű pályázatot, valamint a Nyárádmente elnyerte a Leader-státust. Ennek eredményeként 13 nyárádmenti település vállalkozói, civil szervezetei, intézményei, önkormányzatai hamarosan pályázhatnak az infrastruktúra-fejlesztés, környezetszépítés, kultúra terén lehívható összegekre. A tanácskozáson Gligor Róbert a tavalyi, előkészítő munkafolyamatot ismertette, Antal Zoltán, a Kistérségi Társulás ügyvezetője a stratégia felépítését taglalta. Magyarországi vendégek tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal, felhíva a figyelmet a felmerülő buktatókra is. Már István, az udvarhelyi Civitas Alapítvány projektvezetője a tavaly elindított Székelygyümölcs programot ismertette. Délutánra a miccs- és flekkensütőktől, sörsátraktól körbekerített téren autósok, majd motorosok jelentek meg, s csaptak zajt, s még nagyobb füstöt.

n5

n6

A többször eleredt eső ellenére is késő estébe nyúló koncertek fáradalmait még ki sem pihenő ünneplőket vasárnap is újabb programok várták.

n7

A helyi sportcsarnokban nyárádmenti kézműves-kiállítás, helyi termékek vásárát tartották. Bárki kedvére cipekedhetett a kibédi húsokból, székelytompai tejtermékekből, backamadarasi házikenyérből, amelyet rigmányi pálinkával csúsztathatott le. De voltak ott koronkai kerti bútorok, szeredai horgolt ékszerek, neccek, szőttesek, backamadarasi székelykapu, házi készítésű szappan, gyertya, mézeskalács, méz, biozöldség.

n8

n10

A kóstolgatásba és vásárlásba belefáradt látogatókat népzene, néptánc, citera- és fúvószene, magyarnóta-műsor, könnyűzene-koncertek várták, de sikernek örvendett a PPP-típusú labdarúgó-mérkőzés (pocakos papok és polgármesterek) is.

 Bővül a csatornahálózat

 A Regionális Fejlesztési Minisztérium jóváhagyta a Nyárádszeredai Polgármesteri Hivatal előtanulmányát a szentannai és demeterfalvi csatornahálózat bővítésére. Ennek eredményeként 80 milliárd lejes beruházással közel 3,5 kilométeres hosszúságú csatornahálózatot valósítanak meg. Tóth Sándor alpolgármester szerint a munkálatok végére minden nyárádszeredai lakás számára hozzáférhetővé teszik a korszerű szolgáltatást. A fejlesztés keretében a már meglévő csatornarendszert is bekötik a kapukig ott, ahol ez eddig nem történt meg.

n9

A tényleges munkálatok elkezdéséig azonban még sok feltételnek kell teljesülnie: az elvi jóváhagyást követően a hivatalnak ki kell írnia a közbeszerzési eljárást, a munkálatokat elnyerő cégnek pedig ki kell dolgoznia a beruházás technikai és kivitelezési tanulmányait. A szakértők szerint a csatornahálózat kiterjesztése nyomán a tavaly elkészült víztisztító-állomás eléri a feldolgozó kapacitásának 100%-át, így a további esetleges csatornarendszer-bővítés az állomás fejlesztését is szükségessé teszi. A támogatás elnyerése jelentős részben az RMDSZ kormányzati jelenlétének és támogatásának köszönhető.

 Mindenhova elvinni a néptáncot

 A Bekecs Táncegyüttes immár 14 éve Nyárádszereda egyik legközkedveltebb és legmegbecsültebb kulturális intézménye. Céljuk: olyan helyekre, településekre  elvinni a néptáncot, ahová a nagyobb, hivatásos együttesek nem jutnak el. Három-négy éve az együttes érezhetően egy felfele ívelő trendet követ, egyre nagyobb közönség előtt játszanak, egyre több előadásuk van. A tavaly óta nem kizárólag csak néptáncot, hanem táncszínházat is művelnek, ebben több a színészi elem. Az általa képviselt magas szakmai és művészi szintet mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Maros Művészegyüttes után a Bekecsnek van a legtöbb fellépése a megyében. De az igényességnek ára van: hiszen nemcsak a fellépések száma és a bevétel nőtt, hanem a szükségletek is. Az idén például 400 millió régi lej értékben vásároltak fénytechnikát. Támogatókra leltek a Maros Megyei Tanácsban, a Kulturális Minisztériumban és a Communitas Alapítványban.

n3

n4

Utánpótlásból sincs hiány. Jelenleg a középcsoport 35 tagot számlál, ezt a létszámot viszont csak úgy sikerült fenntartani, hogy Szentháromságon és Nyárádmagyaróson megszűnt a néptáncoktatás, a tanács biztosít iskolabuszt számunkra. A nagycsoport esetében is ugyanez a helyzet: kezdetben Nyárádszeredából nagyon sokan jöttek, idővel azonban itt is sokan lemorzsolódtak. Emellett van egy kisebb csoport, az I–IV. osztályosok. Ebben a csoportban is 30 és 40 közötti a létszám.

 Túljelentkezés az öregotthonban

 2007. február 15-én nyitotta meg kapuit a Phare-pályázat elnyerésével épült öregotthon. A korszerű, európai normáknak megfelelő intézményben kilenc időset – három nő és hat férfi – ápolnak hozzáértéssel.

– A kórház épületének folytatásaként épült az öregotthon, s így a konyhát a kórházzal közösen használjuk. Az új pályázat gyakorlatba ültetésével ezt a gondunkat is megoldjuk – avat be terveibe Szentgyörgyi Ildikó, az idősotthon vezetője. A fiatal jogtanácsos öt éve munkálkodik azon, hogy az idősotthon gondozottjai semmiben se szenvedjenek hiányt: jó lakhatási körülményeket, napi három étkezést, folyamatos orvosi ellátást és 24 órás felügyeletet biztosítanak számukra. A háromágyas szobák termopán nyílás­zárókkal, szalagparkettával vannak ellátva, minden szobában beépített szekrények, színes tévé, asztal és székek, akárcsak a társalkodóként és ebédlőként használt hallban. A szobákhoz akadálymentesített fürdőszoba is tartozik. Várólistájukon közel 20 személy szerepel, ezért vált szükségessé egy új szárny építése. Egy éve nyújtották be a pályázatot a Regionális Operatív Program keretében (ROP), amely az otthon 15 fővel való bővítését célozza. A pályázat most éppen elbírálási szakaszban van, és eddig minden jel arra mutat, hogy a leadott dokumentáció rendben van. A közel 1 millió euró értékű beruházás során a jelenlegi öregotthont tetőtérrel építik be, valamint új szárnyat létesítenek. A kórház udvarán levő régi, használhatatlan ingatlanokat bontják le, s azoknak helyébe korszerű épületet emelnek. Ennek alagsorában lesz a kórháztól ily módon levált konyha, a földszinten nappalit, valamint ugyanitt szobákat alakítanak ki a súlyosabb eseteknek, az emeletre felvonóval történik majd a gondozottak közlekedése.

n11

A központ nemcsak nyárádszeredai igényeket szolgál ki. A nyárádszeredai tanácsnak az volt a kérése, hogy elsőbbséget élvezzenek a helybeliek, utána a nyárádmentiek, de természetesen – amennyiben erre lehetőségük van – máshonnan érkező személyeket is fogadnak.

Az ellátottak havonta 500 lejjel járulnak hozzá a költségekhez, ami a teljes költségek mintegy egyharmadát fedezi. Ahhoz, hogy fenntartható legyen az intézmény, jelentős támogatást kaptnak a Maros Megyei Tanácstól, valamint a Pénzügyminisztériumtól. Az önkormányzatnak számos más közérdekű intézményt kell fenntartania, így képtelen lenne az öregotthont is finanszírozni.

 


 

Nyárádmentéért érdemdíjak az RMDSZ-es politikusoknak

 A III. Nyárádmenti Napok alkalmával került sor a Nyárádmentéért érdemdíjak átadására is. A díjat minden évben olyan közéleti személyiségeknek ítélik, akik kitartó és odaadó munkájukkal hozzájárultak a vidék fejlődéséhez. A zárt körű rendezvényen csak az előre regisztráltak és a belépő díját kifizetők vehettek részt.

Ime az idei kitüntettek listája: Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, környezetvédelmi miniszter, Markó Béla, miniszterelnök-helyettes, Kerekes Károly, RMDSZ-képviselő, valamint dr. Jakab Sámuel, a nyárádszeredai kertészeti főiskola tagozatvezető dékánja és Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere.

Már első látásra feltűnik, hogy a listáról hiányzik a Kelemen Atilla neve. Felmerül bennünk a kérdés: az RMDSZ Maros megyei elnökét vajon miért hagyták ki? Arra gondolni sem mernénk, hogy a nyárádszeredaiak szerint nem tartozik azon „közéleti személyiségek közé, akik kitartó és odaadó munkájukkal hozzájárultak a vidék fejlődéséhez”.

. T.


 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1460

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.