Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Ingyenes internet-szolgáltatással bővülnek a könyvtárak

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Ingyenes internet-szolgáltatással bővülnek a könyvtárak

biblioSzabad internet-hozzáférést biztosít a Maros Megyei Könyvtár, valamint a megye további húsz könyvtára. Az új szolgáltatás a 21. század információs  társadalmának igényére válaszol. A Biblionet nevet viselő, a Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 172 ezer dollár nagyságú projekt Maros megyében is a „könyvtárakba hozza a világot”.

Április 7-én Valerian Vreme távközlési miniszter, Dorin Florea polgármester, Lokodi Edit megyei tanácselnök, Marius Paşcan prefektus és Sylvia Mathews Burwell, a Bill & Melinda Gates Alapítvány Globális Fejlesztési Programjának elnöke jelenlétében indították el hivatalosan a program legnagyobb romániai magánbefektetését egy közintézmény részére.

A program  nagy érdeme, hogy a magánszféra, a minisztérium, valamint a helyi hatóságok együttes támogatását élvezi. A távközlési minisztérium, a Biblionet program egyik stratégiai partnerének hozzájárulásával, egy vezeték nélküli jelszóró felszerelésével a megyei könyvtár tíz gépén, valamint a látogatók hordozható személyi számítógépén ingyenesen rá lehet kapcsolódni a világhálóra. Az országban elsőként Dorin Florea polgármester felajánlotta, a polgármesteri hivatal átvállalja az internet havi költségeinek fedezését, hiszen az akció jól illeszkedik a városháza Digitális város projektjébe. „A Gates Alapítvány kezdeményezése, a lakosok internet-hozzáférési fokának növelése érdekében, a közkönyvtárak korszerű felszerelésén keresztül, egybeesik a Digital Mureş Stratégia azon törekvésével, hogy Marosvásárhelyt Románia első digitális városává alakítják, valamint a világ első digitális városai közé emeljék. Azok számára, akik nem rendelkeznek otthon vagy a munkahelyen internet-hozzáféréssel, az egészségügyi, nevelési, valamint munkahelyi lehető­ségekkel kapcsolatos információk ezentúl a közkönyvtárakban ingyenesen elérhetővé válnak. Mi több, a könyvtárosokat kiképzik arra, hogy segítséget nyújtsanak azon személyeknek, akik nem jártasok az internet használatában a számukra fontos információk megkeresésében” – méltatta a program fontosságát a polgármester.

Sylvia Mathews Burwell, a Globális Fejlesztési Program elnöke üdvözölte a polgármester kezdeményezését és a megye aktív hozzájárulását: „Az országos és helyi támogatás alapvető fontosságú, hogy a közkönyvtárak minél jobban betölthessék információs szerepüket, és a modern technológiák által is kiszolgálják a társadalmat.”

Az ünnepség keretében Sylvia Mathews Burwell elnök asszonyt aranymedállal, Valerian Vreme távközlési minisztert Pro Urbe-díjjal tüntette ki a városvezető.

A 26,9 millió dollár összértékű, 5 évre szóló országos program Románia szerte 2000 könyvtárat lát el kábel nélküli internettel és az internet eléréséhez szükséges felszereléssel, valamint háromezer könyvtáros ez irányú szakmai képzését is vállalja. Maros megye szintjén az ország leggazdagabb megyei könyvtára, valamint tíz vidéki könyvtár vesz részt a programban. A 21 könyvtárat 172 ezer dollár összértékben jelenleg 99 számítógéppel és a hozzátartozó programokkal, valamint internettel látták el.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 235

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.