Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Iskolák az intelligens energiahasználatért

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória
Iskolák az intelligens energiahasználatért

Iskolák az intelligens energiahasználatért

iskolakMásodik alkalommal, április 1-jén szervezte meg a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ környezetvédelmi szervezet az Iskolák az intelligens energiahasználatért diákkonferenciát, mely alkalommal négy erdélyi középiskola, valamint egy általános iskola diákjai mutatták be valamely cég, avagy intézmény energiagazdálkodása hatékonyságának növelését célzó ötleteiket.

 A program Európa-szerte kilenc országban közel 100 szakközépiskolát és civil szervezetet köt össze. A projekt fő célkitűzése, hogy növelje a részvételt és a felelősségvállalást a szakközépiskolai diákok, tanárok, a helyi önkormányzatok és cégek körében. 

– Mindenik csoport olyan problémát dolgozott fel, amely rávilágít arra, hogy a mindennapi életben is vannak lehetőségek, megoldások a klímaváltozás megállítását illetően – mondta el lapunknak Kósa István, a Fókusz Öko Központ munkatársa. A projekt célja, hogy a diákok egymás tapasztalataiból tanuljanak, valamint egy olyan metodológia kidolgozása és adaptálása, amelyet más oktatási intézmények is átvehessenek, és 20–30 diákot bevonva meg is valósítsák azt, így az aktív tanulók ismereteket szerezhetnek egy adott témáról. 

Elsőként a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont GreenSun csapata ismertette, hogyan készítettek el egy napenergiával működő gyümölcsaszalót. „A csöveket sörös dobozokból gyártottuk, és a napenergiát próbáljuk hasznosítani. A hideg levegő alulról beáramlik, a csövekbe jutva felmelegszik, majd feláramlik az aszalószekrénybe, ahol a polcokra gyümölcsöket, zöldségeket helyezünk” – magyarázta Balázs Mihály, vezetőtanár. Bár még a tesztelésre nem került sor, a világhálón olvasottak alapján sikeres lesz az aszalás. A résztvevők elkészítették és kinyomtatták megvalósításuk tervét is, melyet a Fókusz Öko Központ segítségével eljuttatnak a Nyárád- és Kükkülőmenti gazdákhoz. 

A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum diákjai a CORA üzletlánc világításához szükséges energiamennyiség csökkentésének lehetőségeit mutatták be, konkrét megoldásokkal és számadatokkal tükrözve azt. A konferencián részt vett a szászrégeni Alexandru Ceuşianu Gimnázium VI–VII. osztályos Green Consulting csapata. A legfiatalabbak a Profil Kft. energetikai auditját készítették el, felvázolva a cég energiahatékonyságát növelő intézkedéseket is.

A somostetői erdő különböző erdőkezelési módjainak hatásairól a Bolyai Farkas Elméleti Líceum XI. osztályos diákjai számoltak be. „Mi a somostetői erdővel dolgoztunk, hiszen ez áll hozzánk a legközelebb. Ezen belül pedig a fáknak a szénmegkötő képességét vizsgáltuk, azt figyeltük meg, mennyi széndioxidot vonnak ki az ökoszisztémából tarvágásos erdőirtás alkalmából” – magyarázta Szőcs Tímea tanuló. 

Végezetül pedig a Marosvásárhelyi Református Kollégium tanulói a nagyközönség klímabarát életvitelre való nevelésének lehetőségeit ábrázolták. 

A diákkonferencia Balázs Mihály, valamint dr. Makkai Gergely rövid előadásaival zárult. „Üljetek le szobátok közepére, tudatosodjon bennetek, hogy valóban bajban van a világ, és abban a pillanatban szakemberei lehettek a megújuló energiának. Játszadozzatok el a gondolattal, hogyan lehet energiát spórolni” – javasolta Balázs Mihály. 


 

Share Button
Ennyien olvasták: 271

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.