Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Iskolaműhely helyett kutatóközpont

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Iskolaműhely helyett kutatóközpont

elektroAz eseménytelennek induló áprilisi önkormányzati testületi ülés hangulatát az Elektromaros Líceum egyik műhelyépületének eladása körüli politikai vita fűtötte fel. A nem kis indulatokat gerjesztő, végül megszavazott határozattervezet értelmében köztulajdonból magántulajdonba kerül, majd árverésre bocsátják az öt műhellyel és egy osztályteremmel működő ingatlant, melyben a tervek szerint a szomszédos gyógyszergyár működtetne tesztlaboratóriumot.

 

A tervezet megvitatását övező érdeklődés az ülés napját megelőzően megjelent egyik román napilap cikkének tudható be, amiben aggályosnak vélték az ingatlan eladását, hiszen veszélybe sodornák az iskola teljes működését.
A híreszteléseket némiképp megcáfolva, Dumitru Matei főtanfelügyelő szerint az iskolában van hely a laborok átköltöztetésére, egyúttal a korszerűsítésükre is sor kerülne. „Ahogyan a határozattervezet harmadik pontjában is szerepel, csakis a tanügyminisztérium engedélyével költöztethetőek el a műhelyek. Ezt az engedélyt pedig akkor kapjuk meg, ha új laboratóriumokat alakítunk ki. Ez évben meg kell találjuk a megoldást az új műhelyek létrehozására, ezután folyamodunk majd az engedélyhez” – tisztázta a helyzetet a tanfelügyelő.
Ennek ellenére voltak, akik továbbra is aggódtak az iskola jövőjéért, Sebastian Pui liberális, valamint Dávid Csaba RMDSZ-es képviselők a tervezet ellen kardoskodtak, utóbbi azzal érvelt, hogy a tervezetből nem derül ki pontosan, mit szándékoznak létesíteni a műhelyek helyébe.
A felszólalások következtében Dorin Florea polgármester nem kevés indulattól fűtve kérte a képviselőket, ne próbáljanak politikai előnyt kovácsolni maguknak, hanem a vásárhelyi polgárok érdekeit tartsák szem előtt: „Egyesek nem akarják megérteni, hogy szükség van egy helyes diagnózis felállítására, hogy a terület hasznos legyen. Mi felelősségteljesen akarunk eljárni az ügyben, tehát nem szándékozzuk kijátszani az oktatást. Tárgyaltunk az iskola igazgatóságával, és semmiféle probléma nem vetődött fel. Kérem, értelemtől vezérelve döntsenek, és ne politikai befolyásra” – hangzott Dorin Florea válasza az ellenzőkhöz.
Kolozsváry Zoltán, a költségvetési szakbizottság elnöke is az ingatlan eladása mellett foglalt állást, hiszen a város érdeke is, hogy egy megbízható cég magas képzettségű szakembereket foglalkoztasson: „Amikor egy fejlesztésre kérnek telket, világosan meg kell fogalmazni a célt, mert csak ennek ismeretében tudunk dönteni. Ennek hiányából fakadtak nézeteltérések. A múlt héten felkerestem a szóban forgó gyógyszervállalatot, és igen pozitívak voltak a tapasztalatok. Miután elmagyarázták, hogy miért kérik ezt az épületet, egyértelműen csak támogatni tudom kezdeményezésüket. Egy logisztikai, fejlesztési kutatóközpontot terveznek, ahol ötven magasan képzett szakembert foglalkoztatnak majd. Az elkövetkezendő időszak a tudás generációjának kora lesz, így ha valaki olyan beruházást akar eszközölni a városban, ami igen magasan képzett tudásközpontú munkára alapoz, segítenünk kell” – érvelt Kolozsváry.


Share Button
Ennyien olvasták: 232

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.