Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

IX. Csűrszínházi Napok

Központ július 7, 2011 Egyéb

IX. Csűrszínházi Napok

 Cs1

Kilenc évvel ezelőtt álmodta meg Szélyes Ferenc színművész a Csűrszínházi Napokat. Azóta évente egyszer mondhatni a világ, de legalábbis a kultúra, a művészet és a hagyományok hazájának középpontjává válik Mikháza.

 – Az előző alkalmakhoz képest bővíteni, újítani szerettük volna kínálatunkat. Ezért az idei Csűrszínházat a népi kultúra, a népművészet, a népi hagyományok fogalma köré szerveztük, ehhez igazítottuk előadásainkat, műsorainkat. Rendezvényünk talán legnagyobb nyeresége Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató válaszúti kiállítása. Erdélyi ember a félreeső Válaszútra ritkán tér be, ezért gondoltunk egy merészet: elhoztuk Mikházára Válaszutat, megközelíthetővé téve annak hagyományait – fogalmazta meg a kilencedik rendezvénysorozat témáját az ötletgazda Szélyes Ferenc.

Cs2

A Csűrszínház előadásait is a központi téma köré szervezték, ezeket egészítették ki az esti táncházak. Az első, nyitónap a Forrás Színház előadásában Katona Imre Csíksomlyói passióját, majd a Maros Művészegyüttes Szem látta, szív szerette c. műsorát láthatták az érdeklődők. Szombaton a Reneszánsz panzióban a Tutuka és más kabaréságok c. előadását Székely Szabó Zoltán adta elő. Ács Tamás, a Forrás színház művésze A bor dicsérete c. produkcióval lépett fel. A kultúrotthonban Székely Melinda Párjavesztett címmel székely népballadákat adott elő. A magyarországi vendégelőadó, Dörner György érdemes művész a ferences templomban Optimistán bele a reménytelenségbe címmel tartott versműsort. Fellépett az Öves együttes, majd Kallós Zoltán tartott előadást. Közreműködött a Maros Művészegyüttes zenekara Moldován H. István vezetésével, végül a Bekecs néptáncegyüttes Trilógiáját láthatta a nagyérdemű. A gyerekszínházat sem zárták ki a programból, az Ariel Színház Csipkerózsa című mesejátékát vitte színre.

Cs3

De nem hiányzott a programból a Mentor Kiadó szervezésében néprajzi köteteinek bemutatása, valamint a Széllyes Sándor emlékszoba felavatása.

 Bölcső a tanteremben

 A Csűrszínház udvarán levő iskola egyik termében a marosvásárhelyi Fotóklub tagjainak 40 fotójából nyílt kiállítás, de helyet kaptak Húros Annamária jelmezei és Novák József címerei is az iskolában, illetve a Reneszánsz panzióban. A másik iskolateremben Salat Dénes fafaragó bútorait állította ki.

cs11

– Ebben az osztályban végeztem a negyedik elemit, majd 9 évesen hagytam el a falut. Most, 79 évesen ide hoztam el munkáim – mondta a nosztalgiától megremegő hangon Salat Dénes. Alkotásaival több helyen bemutatkozott: nyolc magyarországi, egy marosvásárhelyi kiállításon ismerhették és vásárolhatták meg egyedi bútorait. A vásárhelyin figyelt fel rá Székely Ferenc, s hívta meg a falu szülöttét szülőfalujába. „Első osztálytól kézimunkaóra szerepelt az órarendben. A lányok varrtak, hímeztek, a fiúk faragtak. Egy jármos szénahordó szekeret készítettem, s vitte el az oktató Marosvásárhelyre, egy megyei kiállításra. Itt figyeltek fel tehetségemre”, meséli gyerekkorát Dénes bácsi. Mégis, felnőttként a termelésben dolgozott, majd a faiparba került. Szabadidejében, sokszor éjszakába nyúlóan faragott. Nyugdíjazása után kizárólag a fafaragásnak él, s alkotja szebbnél-szebb bútordarabjait.

 Népművészek és biozöldségek

 Az iskola előtti téren reggel óta sül a malac a nyárson, odébb bárki falni-innivalót vásárolhat. S bár borús az idő, délutánra megtelik vendégekkel a terasz. Alig egy lépés választ el a Csűrszínház mögötti térenfelállított mesterségek sátrától.

Cs4

Szabó Eszter Szabédról hozta el virágóráit, valamint repesztett technikával készült tányérait. Asztalánál a gyerekek maguk festhetik meg hűtőmágnesüket. Ferenczi Károly Somosdon volt 18 évig erdész, s szeretett bele a fákba. Olyannyira, hogy a tűzifa aprításakor azonnal meglátja egy-egy rönkben a kikívánkozó alkotást. Lázár Éva Mezőfele ősi hagyományát, a gyékényfonást hozta el, s tette közszemlére több mint hatvanféle használati tárgyát.

Cs5

Cs6

Cs7

Velük szemben állította fel sátrát az RMGE, s hozták el biotermékeiket: zöldségeket, gyümölcsöket. A Sapientia Egyetem idei oktatási ajánlatát népszerűsítette.

 Válaszút Mikházán

 – A tavaly nyílt meg Kallós Zoltán néprajzkutató szülőfalujában, Válaszúton a családi kúriában a múzeum, először csak három szobában. S bár időközben az egész házat népművészeti tárgyakkal rendezte be, rengeteg anyag maradt feldolgozatlanul a raktárban. Ebből hoztunk el mintegy 300 darabot Mikházára, s rendeztük be a kántori lakban az első vándormúzeumot – meséli Török Viola muzikológus, rendező. A tavalyi megnyitóra a Csűrszínház atyját is meghívták, akkor tevődött fel a kérdés: hogyan lehetne Mikházára hozni a válaszúti múzeumot. Az ötlet az idei Csűrszínházra konkretizálódott, s rövid időn belülrendbetették a parlagon álló kántorlakot.

 

Cs8

A belépők egyenesen a válaszúti szobában találják magukat, a két szélső helyiség mezőségi szoba tíz falu anyagából. A bútorokat, rokkát és egyéb fából készült használati tárgyat a helyiek hozták el, egyelőre kölcsön. Szélyes szándéka azonban egy tájház létrehozása, ahol a Nyárád menti használati tárgyak, kézműves alkotások, lakberendezési tárgyak várják állandó jelleggel az ide látogatókat. „A kiállítás tulajdonképpen nyitás egymás tájegységeinek megismerésére, a tárlattal a Mezőség eljött a Nyárád mentére”, fogalmazta meg Török Viola.

Cs10

 

Huszárfelvonulás és szamárfogat

 A Csűrszínház külön színfoltja volt a szombaton délelőtt bevonuló marosszéki huszárok, azok harci bemutatója. A Garabonciás Egyesület kézműves-foglalkozásokkal várta a gyerekeket, akik jól megérdemelt pihenésként szamaragolhattak.

Szűkös költségvetés

 Bár a szervezők terve évről-évre bővíteni, színesíteni a programot, ezt a szűkös anyagiak meglehetősen visszafogják. Szélyes Ferenc elmondása szerint az idei háromnapos fesztivál mintegy 15.000 lejbe került, amit leginkább támogatásokból fedeztek. A Maros Megyei Tanács eddig 3-4.000 lejjel járult hozzá, az idénre a támogatás 500 lejre szegényedett. „A külföldi előadók maguk pályáztak, s azon alapokból jöttek el. De számos olyan támogatónk is volt, aki termékekkel járult hozzá a rendezvény létrejöttéhez”, fogalmazta meg a házigazda. Akinek jogi helyzete továbbra is tisztázatlan, hiszen semmi papírforma nem igazolja menedzseri tisztét. Hiába fordult a megyei tanácshoz, a helyi önkormányzathoz, a kérdés megoldása továbbra is függőben maradt.

Cs9

– Jövőben tizedik, jubileumi kiadásához érkezik a Csűrszínház. Ehhez méltó rendezvényt szeretnénk szervezni. Amihez azonban elengedhetetlen az anyagiak megléte, hiszen jó rendezvényt csakis megfelelő költségvetéssel lehet előállítani – összegezte Szélyes Ferenc.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.