Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Júliusban már korcsolyázhatunk a Ligetben

Központ január 14, 2011 Egyéb kategória

Júliusban már korcsolyázhatunk a Ligetben

Coros_VasileInterjú Coroş Vasiléval, a Mureşul SK igazgatójával, aki egyben a Román Korcsolyázó Szövetség főtitkára, Marosvásárhely egyetlen férfi téli olimpikonja.

– Igazgató úr, kérem, mondja el a Központ hetilap olvasóinak, hogy állnak a munkálatok a Ligetben lévő műjégpályán?

– A munkálatok nem álltak meg a tél folyamán sem, főleg a belső munkálatokkal foglalkoznak, az időjárás viszontagságai miatt lassabban haladunk. Rövidesen az utolsó simításokat, majd a bekötési munkálatokat, az öltözők kialakítását, a gépek beszerelését is elkezdhetjük, persze ha a hőmérséklet is megengedi. A  cégek a téli időszak folyamán több alkalmazottjukat szabadságra küldték, ez is hátráltatta a munkálatokat.

– Milyen cégek dolgoznak itt?

– Három ismert cég, a kolozsvári KESZ, a marosvásárhelyi Ecoterm Ardeal, meg az Izorep végzi a munkálatok nagy részét, de más cégek, mint pl. a Mariantherm és a Geiger alkalmazottjai is kiveszik részüket a munkálatokban.

– Egy időben pletykaként röppent fel a hír, hogy anyagiak hiánya miatt állnak a munkálatok, mi ebben az igazság?

– Nem könnyű egy ilyen kaliberű épületnek és a vele járó munkálatok elvégzésére megteremteni az alapokat, értem a leendő pénzösszegeket. A fontos az, hogy jó úton haladnak a munkálatok, ami azt jelenti, hogy megvannak a kellő anyagiak arra, hogy a munkálatokat befejezhessék.

– Mikorra lesz kész az építmény, azaz mikorra vehetik igénybe a marosvásárhelyi téli sportot kedvelők, korcsolyázók?

– Ha minden a legnagyobb rendben halad, akkor május végére, június elejére a pálya megnyithatja kapuit. Kb. egy hónapig próbajég lesz, majd júliusban korcsolyázni lehet rajta. Megjegyzem, hogy ez lesz Románia legmodernebb hasonló méretű és fontosságú fedett sportkomplexuma, jégpályája, amely európai normák szerint van tervezve és kivitelezve, amely még 2025–2030-ban is meg fog felelni a nemzetközi normáknak. Nem utolsó sorban az egyetlen hazai jégcsarnok lesz, amelybe klímaberendezést szereltek.

– Ez azt jelenti, hogy rangos nemzetközi téli sportvetélkedőknek is otthont adhat a komplexum?

– Valóban, itt rendezhetünk majd az Európa- vagy világbajnokságot és Világ-kupát is. Abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy mintegy 100 méteres körzetben edzőtermet biztosíthatunk a csapatoknak, sportolóknak egy nemzetközi rendezvény alkalmával, hiszen a mintegy 2500 férőhelyes jégcsarnok szomszédságában van a 2000 férőhelyes Sportcsarnok is. Sőt, 150 kilométeres körzetben két repülőtér is létezik – utalok a szebenire meg a kolozsvárira –, ami azt jelenti, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén bármilyen sportolót, hivatalosságot másfél órán belül városunkban szállásolhatunk el.

– Büszkék lehetünk majd erre a modern létesítményre, de ezután a legfontosabb talán a téli sportágak felkarolása, a tehetségeknek ezen sportágak felé csábítása lenne…

– Igen, meghatározó tény, hogy Marosvásárhelyen nagy hagyománya van a téli sportágaknak is. Valóban a sport felé kell irányítani a gyerekeket, megszerettetni velük a téli sportágakat. Marosvásárhelyen mintegy 34.000 beiskolázott gyermek van, újra az iskolákból kellene kiválasztani a sportolókat tehetségkutató rendezvények alkalmával.


Coroş Vasile városunk eddig egyetlen olyan korcsolyázója, aki eredményei alapján képviselhette a téli sportok megszállottjait a New York állambeli, Lake Placid-i olimpián 1980-ban. Már 1969-ben ifjúsági I. kategóriában 1500 és 5000 méteren országos bajnok, aztán 1971-ben a felnőttek csoportjában 500 méteren II. és 10.000 méteren IV. helyezést ér el. 1979-ben ő az első román korcsolyázó, aki az inzelli világbajnokságról jó eredménnyel tér haza. A 33 versenyzőből a 17. helyen végez olyan eredményekkel, melyek egyben országos csúcsokat is jelentenek: 500 m-en: 39,44 és 1000 m-en: 1:19,88. Ugyanabban az évben az Aranykorcsolya nemzetközi versenyen újabb csúcsokkal nyer: 500 m: 38,88 és 1000 m: 1:19,39. Ezen megvalósításoknak köszönheti a szakvezetés bizalmát és részt vett a Lake Placid- téli olimpián, ahol 500 m-en 27-ikként, 1000 m-en 31-ikként futott célba.


Share Button
Ennyien olvasták: 336

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.